Războiul Alprom, de la Registrul Comerţului, înapoi la Tribunalul Comercial

Cu legea de partea sa, omul de afaceri Gigi Văsîi (foto) e plimbat în continuare între ORC şi Tribunalul Comercial Argeş. Mihai Brânză - (încă) preşedintele Consiliului de Administraţie al Alprom, societate comercială controlată în continuare de Cătălin Chelu, a depus o plângere împotriva unei rezoluţii pronunţată în octombrie 2013 de către Oficiul Registrului Comerţului Argeş, ca urmare a faptului că ORC a admis  cererea de înregistrare a sentinţei Tribunalului Comercial  care-i dă câştig de cauză  lui Gigi Văsîi.
Preşedintele CA Alprom, Mihai Brânză, susţine că  înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului Argeş a sentinţei comerciale  nr.1092C/29 06.2011 s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale.
“Cererea de înregistrare adresată Registrului Comerţului se depune de către reprezentantul legal al societăţii comerciale în cauză sau de către o persoană împuternicită de acesta. Subscrisa nu a formulat nicio cerere la ORC Argeş în care să fi solicitat  înregistrarea sentinţei comerciale 1092C/29 06.2011. Reprezentantul legal al societăţii nu a dat mandat  altei persoane să întreprindă în numele şi pe seama Alprom activităţi de natură a fi înregistrate în baza de date a ORC Argeş. În mod nelegal, angajaţii ORC au eliberat, în data de 28.10.2013, certificatul de înregistrare, depunere şi menţionare acte aferent dosarului 47008/22.10.2013, unei persoane a cărei identitate nu o cunoaştem, persoană ce nu avea mandat să ne reprezinte!” se arată în plângerea formulată împotriva rezoluţiei ORC.
Evident, actuala conducere Alprom nu are niciun interes ca  sentinţa care-i dă cîştig de cauză lui Gheorghe Văsîi să fie înregistrată la ORC.

Ce prevede documentul de care se teme preşedintele CA Alprom

Sentinţa comercială pe care Mihai Brânză n-o vrea înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului “constată nulitatea absolută a contractelor de vânzare-cumpărare acţiuni din 19.06 2009, încheiate între pârâta Bugheanu Maria şi S.C. Vulturul S.A., S.C. Altur S.A., S.C. Aprico Consult S.R.L.(trei firme controlate de Cătălin Chelu ) şi repune părţile în situaţia anterioară. Tribunalul Comercial Argeş pronunţă o sentinţă care ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare de acţiuni între reclamanta SC Finaciar Urban (n.r. firma lui Gigi Văsîi), în calitate de cumpărător, şi pârâta Bugheanu Maria, în calitate de vânzător, cu privire la un pachet de 384.945 de acţiuni SC Alprom la preţul de 2,5 euro/acţiune, conform antecontractului de vânzare-cumpărare  nr. 153 din 27.05.2009”.
Reamintim că, pe lângă faptul că Tribunalul Comercial Argeş şi Curtea de Apel Piteşti i-au dat dreptate lui Gheorghe Văsîi în scandalul Alprom, omul de afaceri piteştean are de partea sa şi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după recursul formulat de gruparea Chelu-Bugheanu. Numai că, deşi, teoretic, Gigi Văsîi este acţionar majoritar, platforma rămâne în continuare controlată de Cătălin Chelu.

Din culisele scandalului

Scandalul Alprom a izbucnit după ce  Maria Bugheanu (fost director CPL Piteşti) a vândut de două ori  pachetul de acțiuni de 7,47% pe care-l deținea la Alprom (mai întâi, lui Gheorghe Văsîi, când a fost semnat un antecontract pentru suma de 800.000 euro, şi apoi firmelor controlate de Cătălin Chelu, pentru 1,8 milioane euro).  Cum arătam anterior, Maria Bugheanu a pierdut procesele cu omul de afaceri Gheorghe Văsîi, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce înseamnă că,  teoretic, Gigi Văsîi, prin S.C. Financiar Urban, îşi recuperează pachetul de acţiuni de la Maria Bugheanu şi astfel, cu cele 48 de procente deţinute anterior, este, legal vorbind, acționarul majoritar al societății. Doar că sentinţele nu-l prea ajută decât în teorie, căci legea în Alprom o face, în continuare, Cătălin Chelu, cel care controlează Consiliul de Administraţie al societăţii şi care are toate interesele să conteste rezoluţia ORC Argeş prin care este înregistrată sentinţa care-i dă câştig de cauză  firmei lui Gigi Văsîi.

De ce detalii se mai agaţă gruparea lui Chelu

În plângerea formulată de Alprom, prin Mihai Brânză, ca preşedinte al CA,  se arată şi că solicitarea de înregistrare a sentinţei care  ameninţă  actuala conducere Alprom a fost făcută în afara termenului legal.
„Conform legii, înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în termen de cel mult 30 de zile de la data când au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării. Astfel, solicitarea terţei persoane de înregistrare în Registrul Comerţului a sentinţei Comerciale 1092C/29.06.2011 este tardivă, termenul de 30 de zile împlinindu-se  încă din iulie 2013” se  precizează în respectiva plângere. Tribunalul Comercial Argeş va trebui să se pronunţe acum şi asupra legalităţii  operaţiunii efectuate de ORC Argeş.

Ce-a mai rămas din Alprom

Alprom funcţionează la ora actuală cu 260 de salariaţi, din 1.100 câţi avea în 2009, la preluarea sa de către grupul Chelu. Oamenii n-au mai văzut salariile la zi de aproape doi ani. Întârzierile ajung până la una-două luni, iar salariaţii au pierdut inclusiv tichetele de masă. Pe de altă  parte, activele societăţii comerciale devin, pe zi ce trece, tot mai puţine. Spre exemplu, în mai 2013, aproape 6 hectare de teren aparţinâd platformei au fost vândute cu 18,4 euro/mp către Elexctroargeş Curtea de Argeş, firmă deţinută tot de Cătălin Chelu. Alprom a cedat proprietatea, deşi a încasat numai 40% din  preţ, restul urmând a fi achitat în 20 de rate  lunare. Surse din interiorul societăţii comerciale au semnalat că o mare parte a producţiei este vândută prin firme căpuşă: marfa se livrează, cumpărătorii nu plătesc, iar în trei ani datoriile se prescriu, astfel încât firmele căpuşă se aleg cu milioane de euro pe spinarea Alprom. Si metodele de fraudare a fabricii  invocate de surse din interiorul firmei nu se opresc însă aici…Rămâne de văzut ce va mai găsi Gheorghe Văsîi la Alprom când sentinţele celor trei instanţe îşi vor face efectul...
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea