Fostul patron al complexului Cornul Vânătorului, suspectat că a fentat Finanţele cu aproape 60.000 de lei

# DGFP Argeş, lăsată cu ochii în soare de Liviu Iliescu. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, reprezentată de Administraţia Finanţelor Publice Argeş, cere Tribunalului Comercial Argeş să oblige S.C.  ALVILETI să repare prejudiciul de 56.989 lei cauzat bugetului general consolidat, dar şi atragerea răspunderii civile a fostului patron Liviu Iliescu, cel care a cesionat părţile sale sociale omului de afaceri Gigi Văsîi şi firmei acestuia, Girexim Universal.
La sfârşitul anului trecut, mai exact pe  30 decembrie 2013, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Comercial Argeş a fost înregistrată opoziţia formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, reprezentată de Administraţia Finanţelor Publice Argeş, împotriva hotărârii asociatului unic al SC ALVILETI Center SRL (Liviu Iliescu) din 11 noiembrie 2013 prin care complexul Cornul Vânătorului îşi schimbă proprietarul. Motivul invocat de Finanţe este că  Liviu Iliescu a hotărât, în prezenţa noilor asociaţi, cooptarea ca asociat în respectiva societate comercială a  S.C. Girexim Universal  S.A., cu un număr de 90.490 părţi sociale, a câte 20 de lei fiecare, în valoare totală de 1.809.800 lei, - reprezentând 99,989% din capitalul social al  societăţii - şi a lui Gheorghe Văsîi (patronul Girexim), cu un număr de 10 părţi sociale în valoare totală de 200 de lei, reprezentând 0,011% din capitalul social al aceleiaşi societăţi, ALVILETI Center SRL.
Un alt motiv invocat de Finanţe în opoziţia formulată şi depusă la O.R.C. Argeş se referă la faptul că, la acelaşi moment, Liviu Iliescu a hotărât retragerea sa din societate şi cesionarea către SC Girexim Universal şi Gigi Văsîi a tuturor părţilor sale sociale deţinute la S.C. ALVILETI Center SRL.
Prin hotărârea din 11 noiembrie 2013, cea împotriva căreia Finanţele au formulat opoziţie, societatea comercială are doi asociaţi: SC Girexim Universal, cu o cotă de participare la profit şi pierdere de 99.989 % şi Gheorge Văsîi, cu o cotă de participare de 0,011%. Numai că operaţiunile s-au făcut, din punctul de vedere al DGFP Argeş,  fără a se avea în vedere că SC ALVILETI înregistra unele neconcordanţe privind livrările şi achiziţiile pe teritoriul naţional,  în valoare de 56.989 lei.
Conform legii 31/1990, creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţiei pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz,  societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul,  atragerea răspunderii civile a asociatului care  intenţionează să-şi cedeze părţile sociale. De ce? Pentru că cesiunea/transmiterea părţilor sociale reprezintă dispariţia asociatului ca subiect de drept titular al dreptului şi obligaţiei, ceea ce conduce implicit la imposibilitatea, în cazul de faţă a Finanţelor, ca reprezentant al statului, de a-şi executa obligaţiile fiscale existente la data cesiunii.
“Menţionăm că asociatul care cesionează părţile sociale pe care le deţine este în culpă pentru neplata obligaţiilor bugetare în termenul legal şi, în consecinţă, nu i se poate crea o situaţie favorabilă prin transmiterea acestora prin cesiune şi exonerarea de la plata obligaţiilor fiscale, întrucât s-ar încălca  codul de procedură fiscală care precizează că «veniturile, alte  beneficii şi valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale, indiferent dacă sunt obţinute din activităţi care îndeplinesc sau nu cerinţele acestor dispoziţii legale»” se arată în documentul semnat de şeful Administraţiei Finanţelor Publice Argeş, Petre Cojocaru, şi înregistrat la ORC Argeş.

O practică veche folosită pentru a scăpa de datorii

În acelaşi document se aminteşte că din experienţa acţiunilor de inspecţie fiscală s-a constatat că cesionarea părţilor sociale la societăţile care înregistrează obligaţii fiscale neachitate are, de cele mai multe ori, scopul de a se sustrage de la achitarea acestora, precum şi de a împiedica  efectuarea de inspecţii fiscale, deoarece nici foştii asociaţi, nici  cei cărora li se cesionează  aceste părţi sociale nu mai pun la dispoziţia organelor de control documentele financiar-contabile solicitate. 
În consecinţă, Finanţele cer Tribunalului Comercial Argeş să oblige S.C. Alvileti să repare prejudiciul de 56.989 lei cauzat bugetului general consolidat, dar şi atragerea răspunderii civile a fostului patron, Liviu Iliescu, cel care a cesionat părţile sale sociale omului de afaceri Gigi Văsîi şi fimei acestuia, Girexim Universal.
“Solicităm judecarea în condiţiile  art.411, alin 2 din Noul Cod de Procedură Civilă”, se precizează  în încheierea opoziţiei depuse de AFP Argeș  la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea