Piteştenii sunt revoltaţi de perspectiva interdicţiei de a închide caloriferul!

# Sorin Apostoliceanu: “În Piteşti s-a cam renunţat la repartitoare!”. Şeful Direcţiei  economice a SC Termo Calor Confort spune că propunerea conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), de a interzice prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „soluţia“ unora de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, e oarecum  justificată, dar că furnizorul local de agent termic nu va fi afectat de introducerea acestei măsuri. Motivul? Majoritatea piteştenilor care optaseră pentru repartitoare au renunţat la aparate din cauza erorilor pe care le-au înregistrat acestea şi sub presiunea vecinilor debranşaţi care s-au văzut în situaţia de a plăti (pentru părţile comune) mai mult decât cei rămaşi în sistem. Iarna aceasta, în şase asociaţii de proprietari din Piteşti s-a renunţat în totalitate la repartitoare din cauza discutabilului algoritm  care umflă costurile încălzirii, din cauza imposibilităţii  de a se verifica dacă consumul trecut pe factură este real, dar mai ales ca urmare a plângerilor venite din partea celor care au renunţat la sistem pentru a-şi monta centrale termice dar care au ajuns să datoreze SC Termo Calor Confort, pentru părţile comune, mai mult decât vecinii lor cu repartitoare,  racordaţi la sistem.
“Normal ar fi ca aceste repartitoare să nu fie oprite de tot. Într-adevăr, au existat situaţii în care cei care şi-au montat repartitoare au ajuns să închidă total caloriferele  pentru a face economii. Aşa că am avut blocuri în care, deși, de exemplu, doar  jumătate dintre apartamente erau debranşate legal,  în realitate toată asociaţia era… ca şi debranşată”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful Direcţiei  economice a SC Termo Calor Confort care spune că în aceste condiţii, pentru economii, firesc ar fi fost să se închidă vana de la subsol. Cum nu s-a întâmplat aşa, agentul termic a fost distribuit pe coloane, iar cei debranşaţi au ajuns să plătească (pentru părţile comune) mai mult decât vecinii lor branşaţi care închiseseră repartitoarele şi făceau economii în apartamente. ”Acest lucru a făcut ca  în tot mai multe asociaţii să se renunţe la repartitoare”,  mai precizează Sorin Apostoliceanu.

 

Nemulţumiri din toate direcţiile

Nemulţumiri au existat însă chiar şi din partea  celor care şi-au montat repartitoare, din cauza erorilor înregistrate de aparate. Şi pe bună dreptate!  Chiar luna aceasta, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a emis un comunicat în care anunţa că repartitoarele nu sunt omologate de către Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi că acestea au erori de până la 24%.  „Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziţia senzorilor, caracteristica de transfer, etc.) dar şi de factori externi (aproximativ 20 de factori - ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafaţa elemenţilor de calorifer, numărul elemenţilor, materialul din care este confecţionat caloriferul, curenţii de aer, debitul agentului termic, etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii.
Corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în «unităţi de calcul»”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Posesorii de repartitoare sunt revoltaţi de propunerea ANRSC

Până una-alta, cei care mai au încă repartitoare le pot folosi liniştiţi pentru că nimeni nu-i poate încă obliga să renunţe la ele sau  să le ţină deschise. Rămâne de văzut ce se va întâmpla  cu propunerea conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), de a interzice prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „soluţia“ unora de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei.
Cert este că, deşi mai calmează spiritele în rândul posesorilor de centrale de apartament, perspectiva interdicţiei de a închide caloriferul îi revoltă pe cei care au  repartitoare, care  consideră că e dreptul lor să-şi regleze cum doresc nivelul de căldură din apartament, câtă vreme chiar acesta este rolul repartitorului.
“De-aia ne-am montat repartitoare, ca să reglăm căldura după nevoi. Dacă eu plec o lună la ţară, de ce să ţin pornit repartitorul şi să plătesc agentul termic de care nu beneficiez. Puteau să ne interzică din start montarea repartitoarelor. Dacă n-au prevăzut aceste aspecte, nu e vina noastră, a celor care am investit în aparate”, spune Ilie Constantin, un piteştean din cartierul Trivale.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea