55 de primari argeșeni s-au îngrămădit, vineri, la ușa D.N.A. Pitești

# Aceștia – invitați să declare cum au dat bani firmei deputatului Drăghici (foto), Project European Consulting  # ”Întâmplările” din 2007, prescrise după noul Cod Penal. Ca un făcut, tocmai acum, când apele s-au învolburat destul de serios în curtea PSD Argeș, D.N.A. – serviciul teritorial Pitești a reluat audierile în cazul firmei de consultanță a deputatului Drăghici, firmă ce a beneficiat de un consistent lobby din partea președintelui Nicolescu. Astfel, majoritatea primarilor de localități din județ au fost invitați să întocmească documentații cu firma respectivă în vederea accesării de fonduri europene. Sumele – reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanță – au fost virate către primării din contul Consiliului Județean, ajungând apoi la sereleul deputatului PSD. De câțiva ani, aceiași primari explică procurorilor anticorupție cum s-a întâmplat atunci. Iar unde aceștia uită, apar stenogramele…

Deputatul PSD Mircea Drăghici a fost audiat la DNA Piteşti, cu privire la apartenența firmei de consultanță, în mai multe rânduri. Iată ce declara acesta, în 2011, după ieșirea din sediul D.N.A.: "Sunt cercetat în calitate de învinuit în dosarul în care este cercetat şi preşedintele Constantin Nicolescu. Mi s-a spus că sunt complice, sunt onorat că sunt complice cu domnul Nicolescu, dar nu am înţeles de ce sunt învinuit. Cert este că domnul Nicolescu are interdicţie de a mă vedea, iar astăzi mi-a fost adus la cunoştinţă că sunt cercetat în calitate de învinuit. Mai multe nu pot să vă spun”...
Primarii au spus însă cam totul, mai ales după ce procurorii DNA le-au ”împrospătat” memoria cu înregistrările telefonice dintre ei și președintele Nicolescu. În multe dintre acestea, Constantin Nicolescu pasa telefonul actualului deputat Drăghici, pentru ca acesta să dea detalii privitoare la derularea contractelor, la semnarea acestora, la încasarea banilor. Iată câteva declarații :
# Vasile Nica, Danului: “Contractul mi l-a înmânat Mircea Drăghici”.
# Gheorge Cernătescu, Cuca: “Păi nu, păi da, am fost la dumneavoastră atunci cu domnul Drăghici”.
# Mihai Tarbă, Dragoslavele: „I-am spus lui Constantin Nicolescu că o să-l sun pe Mircea Drăghici legat de semnarea contractului”
# Ion Marin, Stoeneşti: „Mi-a spus să iau legătura cu Mircea Drăghici dacă am nelămuriri la semnarea contractului.”
# Gheorghe Matei, Mihăeşti: Mircea Drăghici reprezenta o firmă de consultanţă,  acesta întrebând primarii că, dacă vrem să obţinem fonduri europene guvernamentale, ne ajută cu consultanţă de specialitate şi proiectare şi că ar avea o firmă cu acest obiect de activitate.
# Marian Ibric, Leordeni: „Am discutat telefonic cu Constantin Nicolescu. Am fost sunat să semnez contractul pentru dezvoltare locală, că dacă nu, nu ne dă banii. Mi-a spus să iau legătura cu Mircea Drăghici.”
# Nicolae Dochinoiu, Vedea : „La una dintre vizitele la sediul European Project Consulting din Piteşti l-am întâlnit acolo pe Mircea Drăghici şi chiar am stat de vorbă cu el.”
# Sevastian Pupăză-Roşu, Stolnici: Despre faptul că Mircea Drăghici ar avea un interes la această firmă am aflat în urmă cu un an din discuţii cu alţi primari “.
# Gheorghe Drăgan, Lunca Corbului: “L-am primit de la… domnul Drăghici”.
# Bebe Ivan, Băbana:  „În martie 2008, m-a sunat Mircea Drăghici şi mi-a spus că am o restanţă de plată privind încheierea contractului de prestări servicii cu European Project Consulting din Bucureşti.”
# Dumitru Voicu, Miceşti: “Da, da, de fapt am două contracte cu Mircea Drăghici”.
# Ion Popa, Stâlpeni: „A, l-am semnat, am semnat ăla. Da, ăla de strategie. L-am semnat am fost, sigur că da…. la domul Drăghici!

Stenograme

# Vasile Nică, primar Valea Danului
Constantin Nicolescu: Ce faci, primare?
Vasile Nică: Muncesc!
C.N.: Eşti trecut la un proiect aicea şi vreau să ştiu dacă ai primit un contract pentru… proiectul de strategie comunală de dezvoltare acolo la tine. Ai primit contractul acela?
V.N.: Nu!
C.N.: Modelul de contract pentru strategia de dezvoltare rurală!…
V.N.: Da, îl am, ştiu de el, da’… S-ar putea să… Că mi l-a dat domnul Drăghici, cred…
C.N.: Da! Semnează-l, dă-i drumul, că îţi dau eu sursă de bani, nu te mai plânge acolo. Daţi drumul la contract, nu v-am spus că vă dau eu bani?!?…
V.N.: Bun, perfect…

# Dumitru Voicu, primar Miceşti
Constantin Nicolescu: Măi Mitică, tu n-ai bani la capitolul plată proiecte? Tu eşti bogat sau sărac?…
Dumitru Voicu: Cum adică?
C.N.: N-ai?
D.V.: Da, sunt sărac, pentru că am multe proiecte.
C.N.: Păi nu, da’ tu ai un contract acolo. Eşti la birou sau eşti plecat? Eşti în concediu, când vii?
D.V.: Aseară am plecat, trebuia să vin sâmbătă seara.
C.N.: Eşti în concediu?
D.V.: Sunt la un curs, dar vin sâmbătă.
C.N.: Vorbeşte cu Mircea Drăghici şi ai de semnat un contract şi vedeţi… Dacă n-ai bani în buget, îţi dau eu bani, da?
D.V.: Da, da ştiu, de fapt două am cu Mircea.
C.N.: Două?
D.V.: Unul de 5.000 şi altul de 3.150.
C.N.: Da, bine!

Audierile au continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu aceiași primari.

Primarul comunei Rociu, Aurel Bălășoiu: ”În cazul meu s-a amânat pentru că nu am avut apărător. Mi s-a stabilit o altă zi, timp în care voi căuta un avocat care să mă consilieze.”
Primarul comunei Băbana, Bebe Ivan (foto): ”Eu am mers fără avocat. S-a discutat despre strategia construită de această firmă de consultanță, suspiciunea fiind că a fost făcută degeaba. Strategia făcută la Băbana a dat roade, a produs efecte. A fost vorba, la mine, de două proiecte, din care unul s-a și derulat, am încasat banii, s-au cheltuit. Am scos banii pe investiția în firma de consultanță de 30 de ori… Din câte știu eu, pe noul Cod Penal, fapta s-a prescris, mișcările făcute acum sunt pentru a se închide dosarul. Strategia însă, despre care se face vorbire la dosarul DNA, este cam una și aceeași pentru toate comunele. Schimbi denumirile unei localități cu alta și restul, totul durează maxim două ore. Chestia este că la unele primării aceeași strategie a costat de patru-cinci ori mai mult decât la Băbana. Curios, nu?”
Audierile continuă. De luni, o altă serie de primari va face potecă spre sediul DNA. Vom reveni.
Material realizat de Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea