Câteva localități din Argeș, în topul național al sărăciei!

# Comunele Băbana și Căldăraru, în fruntea listei.  Potrivit unui raport al Institutului de Politici Publice Bucureşti, publicat anul trecut, primăriile a 90 de localităţi din România nu au venituri proprii ca să acopere nici măcar un sfert din cheltuielile de funcţionare. Prima pe listă este primăria comunei Vultureni din judeţul Bacău, a cărei pondere a  veniturilor proprii în totalul cheltuielilor localităţii este de doar 12%. Comunele Alexandru cel Bun (Neamţ), Băbana (Argeş) şi Darjiu (Harghita) îşi acoperă cheltuielile cu veniturile doar în proporţie de 15%. Băbana ocupă a treia poziție din topul sărăciei, având o populație de 2900 locuitori și un singur agent economic funcțional în întreaga localitate.
Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: ”Știam acest lucru. Într-adevăr, ne situăm primii în Argeș în acest top al sărăciei, la concurență cu localitățile sărace ale Moldovei. La noi funcționează o brutărie și un depozit de materiale de construcții în toată comuna. Mai sunt câteva magazine, care însă vând pe caiet, ce pretenții să ai de la acestea? Marea mea supărare o constituie însă faptul că avem, pe teritoriul localității, Unitatea Militară, iar impozitele pe salarii nu se varsă la noi, la Băbana, așa cum era normal și legal. În rest… am primit, anul acesta, pentru continuarea lucrărilor, 2 miliarde lei vechi de la Consiliul Județean. Sunt puțini, sunt împărțiți pe trimestre, însă ne sunt foarte buni…”
A doua localitate din Argeș - situată pe locul 19 în topul național al sărăciei este Căldăraru, cu o populație de peste 2500 de locuitori și cu o pondere a veniturilor proprii din totalul de cheltuieli de numai 20%. Urmează Poienarii de Argeș, cu 21%, având o populație de 1143 locuitori, poziția 23 la nivel național și, în sfârșit, comuna Recea, locul 73 la nivel național, cu o populație de aproape 3000 locuitori și ponderea veniturilor proprii de 25% din totalul cheltuielilor.
Pană Marin, primarul comunei Recea: ”Așa este. Nu avem de unde să încasăm mai mult, nici noi și nici celelalte comune din sudul județului. Numai agricultură, grădini de legume, cine să le acopere, aceste cheltuieli? Am primit, anul acesta, de la Consiliul Județean suma de 3,29 de miliarde lei vechi, cu obiective precise – reabilitare grădiniței din Recea, cofinanțare pentru un autogreder pentru care am accesat fonduri europene, 740 milioane lei vechi pentru sistemul informatic. Deasemenea, am mai primit bani de la Finanțe – 1,876 miliarde lei lei vechi salarii, 1,50 miliarde lei vechi pentru ajutorul de încălzire. Încasăm, și noi, circa patru miliarde lei vechi.”
Alex SILVESTRU

Click AICI pentru a vizualiza tabelul

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea