Consiliul Local Piteşti şi-a dat acordul pentru schimbul de terenuri între primărie şi omul de afaceri Gheorghe Badea

# Pentru cei 758 de metri pătraţi deţinuţi lângă Biserica Mavrodolu, Badea primeşte 3852 de metri pătraţi la ieşirea spre Câmpulung – zona Podul Viilor. Cu unele obiecţii legate de (sub)evaluarea suprafeţei pe care municipalitatea o pune la  dispoziţia lui Gheorghe Badea pentru terenul din buricul târgului pe care omul de afaceri nu-l prea poate folosi, Consiliul Local Piteşti a adoptat, săptămâna trecută, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre care face posibil schimbul.
În ianuarie anul trecut,  Gheorghe Badea a solicitat Primăriei Piteşti soluţionarea accesului pietonal şi auto la blocurile de locuinţe E3 şi E3A, precum şi la instituţiile din zona pasajului Teiuleanu (OCPI-Argeş, CEC Bank, Serviciul de Evidenţă  Informatizată a Persoanei şi Loteria Română),  motivând că nu poate dispune de terenul în suprafaţă de 758 mp pe care-l deţine în strada Teiuleanu (nr.9 şi nr.9A), întrucât respectiva suprafaţă este folosită integral  în scopul accesului auto la aceste obiective.
Altfel spus, Gheorghe Badea deţine un teren în buricul târgului  pe care nu poate construi nimic. Şi asta nu doar din cauza faptului că accesul pietonal şi al maşinilor către instituţiile din zonă şi la blocurile E3 şi E3A se face exclusiv pe proprietatea sa ci şi pentru că zona e deja supraaglomerată, aşa că Gheorghe Badea a solicitat autorităţilor locale să găsească o soluţie, luând în calcul un eventual schimb de terenuri.
Reprezentanţii serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Piteşti au analizat situaţia din teren şi au constatat posibilitatea teoretică a accesului la obiectivele menţionate în solicitarea omului de afaceri în două variante: din strada Maior Şonţu şi din Bulevardul Republicii.
În prima variantă, accesul auto şi pietonal (neamenajat) din strada Maior Şonţu afectează proprietatea lui Gh. Badea  pe o suprafaţă de 450 mp, situaţie în care comisia a concluzionat că s-ar impune realizarea unui schimb de terenuri între Mun. Piteşti şi proprietarul terenului afectat sau cumpărarea acestuia  de către Mun. Piteşti.
În varianta a doua, cea a accesului auto şi pietonal din B-dul Republicii (neexistent în teren), s-ar fi impus lucrări de  decopertare, modelare şi amenajare acces pe terenul din vecinătatea intrării în parcarea subterană din b-dul Republicii.
“Pe de altă parte, apreciem că amenajarea accesului din bulevardul Republicii nu ar afecta proprietăţile private, însă aceasta ar trebui avizată de un proiectant  specializat, având în vedere aspectele topometrice şi de sistematizare a zonei!” , concluziona raportul avizat de Direcţia Tehnică de Urbanism şi Serviciul de Aplicare a Legilor Proprietăţii, Cadastru şi Patrimoniu din cadrul Primăriei Piteşti, întocmit în martie anul  trecut.
Varianta de care s-a ţinut cont a fost însă prima, aşa că pe 27 martie, anul trecut, Consiliul Local a votat varianta schimbului. Ulterior, au fost întocmite  şi  rapoartele de evaluare pentru terenurile care fac obiectul schimbului.

Teoretic, Badea iese în pierdere! Practic, schimbul îi convine!

“Potrivit rapoartelor de evaluare, valoarea terenului în suprafaţă de 758 mp, pe care domnul  Badea Gheorghe îl predă la schimb municipiului Piteşti, este de 188.000 lei, iar valoarea terenului în suprafaţă de 3852 m.p., pe care municipiul Piteşti îl oferă la schimb domnului Badea Gheorghe, este de 161.800 euro. Aceste valori reprezintă opinia evaluatorului privind valoarea de piaţă a imobilelor mai sus menţionate. Menţionăm că, deşi cele două rapoarte de evaluare au fost întocmite în aprilie 2013, piaţa imobiliară nu a suferit modificări care să influenţeze valoarea terenurilor, potrivit celor menţionate de evaluator” se arată în cel mai recent raport privind aprobarea schimbului, semnat de directorul Direcţiei Administraţie Publică Locală, Elena Ţintilă Neacşu.
Totuşi, faţă de această  evaluare, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Piteşti au existat opinii care au pus la îndoiala corectitudinea evaluatorului, sugerându-se că valoarea terenului pe care municipalitatea l-ar oferi la schimb omului de afaceri ar fi, în realitate, mult mai mare.
“Noi nu putem să punem la îndoială calitatea unui evaluator. Experţii răspund în faţa legii pentru tot ce înseamnă procedură de evaluare. Nu cred că cineva se poate juca cu aşa ceva. Din experienţa noastră anterioară pot spune că aceste evaluări sunt corecte. Când am avut cazuri în care ne-am îndoit de rezultatele unor evaluări şi am trimis spre reevaluare, am primit înapoi valori foarte apropiate! Diferenţele au fost foarte mici”, a explicat viceprimarul Cornel Ionică.
Mai mult, din terenul  în suprafaţă de 3852 mp, o suprafaţă de 815 mp se află lângă Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi are interdicţii de construire.  Şi totuşi, schimbul urmează să se facă.

De ce artificii a fost nevoie?

Ca să înlesnească schimbul, municipalitatea  a dezmembrat un teren în suprafaţă de 4365 metri pătraţi în două loturi, unul în suprafaţă de 3852 metri pătraţi, care va face obiectul schimbului şi altul în suprafaţă de 502 mp.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea