Primarul Dorin Bărbuceanu: ,,2014 ar putea însemna, pentru Ştefăneşti, cel mai bun an de după 1990”

Primarul Ştefăneştiului, Dorin Bărbuceanu, ne-a vorbit de principalele proiecte de dezvoltare ale Ştefăneştiului pe care le are în vedere anul acesta, dar a amintit şi de perioada care va mai dura până ce oraşul  va fi cu adevărat o localitate cu standarde înalte. Aşa cum am observat în fiecare an, profesorul Dorin Bărbuceanu nu a lăsat unităţile de învăţământ deoparte, alocând bani din bugetul local pe anul 2014 pentru modernizarea acestora.
# Cum arată bugetul local al Ştefăneştiului pentru anul 2014?
- Anul 2014 ar putea însemna pentru localitatea Ştefăneşti cel mai bun an de după 1990. Spun că ar putea, dacă se va derula lucrarea de investiţii pe apă şi canal din fonduri europene, care la ora actuală se află în faza de licitaţie. Suntem într-o societate în care contestaţiile, piedicile şi toate cele posibile fac ca investiţiile mari să se întindă pe foarte mult timp. După părerea mea, este şi motivul pentru care pierdem foarte mulţi bani europeni, pentru că nu ne încadrăm în termenele stabilite, şi atunci banii se întorc în alte direcţii. Bugetul de anul acesta, dacă îl completăm cu cel pe fonduri europene, înseamnă foarte mult. Este un buget decent, în limita fenomenelor care s-au produs în România. Adică în limita acelor scăderi datorate, în primul rând, insolvenţei societăţilor comerciale. Nici Ştefăneştiul şi nici o localitate din România, în perioada aceasta, nu a fost scutită de insolvenţa multor societăţi.
Bugetul Ştefăneştiului, pe lângă lucrarea din fonduri europene, mai presupune şi investiţii din surse propri de venit şi, aşa cum am făcut-o mereu, aşa cum am spus de fiecare dată, mulţumesc comunităţii şi locuitorilor oraşului Ştefăneşti, care m-au sprijinit şi au făcut în aşa fel încât să avem sursele de bani necesare pentru investiţile locale. Investiţiile locale constă în obiective începute în ultimii ani de modernizare a infrastructurii localităţii de care spuneam. După această etapă care, după mine, ar mai putea ţine 3-4 ani, se poate vorbi de modernizarea Ştefăneştiului ca localitate cu adevărat urbană.
# Câte firme sunt în cursa aceasta de câştigare a licitaţiei pentru lucrările pe apă şi canal ce se vor face din fonduri europene?
- Spuneam că la ora actuală suntem în plin proces de licitaţii cu acest proiect. S-au desfăcut caietele de sarcini şi au mai rămas 8 societăţi, care au avut documentaţia completă. Etapa aceasta, a doua din proiect, se ridică la suma de 9,5 milioane de euro şi care ar însemna finalizarea proiectului pe fonduri europene ce se derulează în Ştefăneşti.
# Pentru acest proiect din fonduri europene care este suma de cofinanţare?
- Anul acesta, pentru cofinanţarea proiectului pe fonduri europene de care am vorbit, am alocat suma de aproape 14 miliarde lei vechi
# Care va fi aria de acoperire în Ştefăneşti a reţelei de apă – canal în urma finalizării acestui proiect?
- Lucrările pe fonduri europene înseamnă aproape 80% din necesarul de reţea de apă şi canalizare. În Ştefăneşti sunt aproximativ 150 de străzi şi alei.
# Ce se mai întâmplă cu prima etapă a proiectului, ce se va desfăşura în zona Valea Mare, unde societatea câştigătoare a licitaţiei nu a mai finalizat lucrarea?
- Prima etapă a acestui proiect s-a derulat în proporţie de 60%, până ce societatea care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă. Era o societate austriacă ce avea în spate un concern de firme din Spania, deci era o societate mare, dar cu toate astea a fost băgată în insolvenţă şi a făcut ca această lucrare să se blocheze şi să creeze, pe bună dreptate, nemulţumiri în rândul cetăţenilor mei din zona Valea Mare. Mai ales pentru că, în momentul în care a intrat în insolvenţă, nu a mai finalizat nici măcar repararea străzii pe tronsonul în care a fost introdusă canalizarea. În perioada următoare se va organiza o nouă licitaţie pentru finalizarea acestei etape.

Obiective pentru atragerea de noi investitori

# În bugetul de anul acesta este prinsă şi lucrarea de asfaltare a străzii Sticlelor din zona industrială a Ştefăneştiului?
- La sfârşitul anului 2012 am realizat refacerea Planului Urbanistic General al oraşului Ştefăneşti. Atunci am creat acele zone separate de industrie şi de locuințe şi am mărit intravilanul localităţii cu aproape 700 de hectare, mărire ce am făcut-o pentru a permite populaţiei să-şi construiască locuinţe, întrucât partea de intravilan aproape că se terminase. Atunci am făcut şi ce nu aveam până la ora actuală în Ştefăneşti, şi anume, am separat zona industrială de zona de locuit. Am luat această hotărâre după ce am văzut că platforma I.A.T.S.A. se afla într-o restrângere totală, şi printre factorii care au determinat lucrul acesta au fost şi cetăţenii care nu mai doresc ca lângă casa lor să se audă zgomotele intreprinderii. Astfel, am încercat să separăm aceste lucruri prin crearea a două zone industriale în care să putem atrage noi investitori. Am considerat că pentru a-i atrage pe investitori este nevoie să venim în sprijinul acestora şi să le oferim anumite oportunităţi, pentru că nu poţi să-l trimiţi în câmp şi să le spui că aici poţi să-ţi desfăşori activitatea. Problema este că minimul de utilităţi trebuie să-l oferim. Acesta este motivul pentru care unul din obiectivele care se realizează anul acesta este turnarea covorului asfaltic pe strada Sticlelor care se va realiza în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş.
O altă investiţie pe care o voi face în zona respectivă va fi extinderea reţelei de iluminat. Deci, anul acesta pe prima porţiune din zona respectivă, de zonă industrială, va fi covor asfaltic şi iluminat public. Am avut dicuţii cu cetăţenii, care auzind că se modernizează acea zonă doreau să-şi construiască casă, însă  nu am permis acest lucru, pentru că aşa cum nu este normal ca cineva să-şi facă un atelier într-o zonă de locuit, aşa nici pe zona respectivă nu vor fi acceptate şi nu vor fi avizate proiecte de locuinţe. Dacă voi accepta ca să-şi facă cineva locuinţă între două ateliere, pe urmă tot la primărie vine şi zice că nu poate să locuiască acolo.

Unităţile de învăţământ vor fi, în continuare, în atenţia profesorului Dorin Bărbuceanu

# Ştiu că dumneavoastră, în fiecare an, aţi adus îmbunătăţiri unităţilor de învăţământ din zonă. Anul acesta aţi mai prevăzut bani pentru şcoli?
- O altă problemă care apare în fiecare an este problema unităţilor de învăţământ care, după mine, în ultimii 8 – 10 ani au fost destul de băgate în seamă, modernizate, aduse la stadii decente de funcţionare. Ceea ce voi face anul acesta este racordarea Şcolii Numărul 1 şi a Şcolii Dinicu Golescu la reţeaua de canalizare, unde voi construi şi grupuri sanitare care să fie legate de şcoală şi care să aibă toate utilităţile necesare. Vom mai realiza la şcoala de Valea Mare o parcare, aşa cum am făcut la Şcoala Numărul 1 şi la Şcoala Numărul 2, încât părinţii să poată să îşi aducă şi să-şi ia copiii în bune condiţii. Vom mai aloca sursele de bani necesare pentru a continua lucrările la baza sportivă de la Goleşti.

Piaţă agroalimentară modernă în Ştefăneşti

# Ce alte proiecte de impact mai aveţi anul acesta? 
- Un alt obiectiv important pentru anul acesta este construcţia unei pieţe agroalimentare în Ştefăneşti. Am considerat că în Ştefăneşti trebuie să existe şi o piaţă agroalimentară. Acum vreo 10 ani am mai încercat să pun în aplicare acest proiect, fără surse de finanţare, dar s-a dovedit că este viabil doar atunci când este cald afară, pentru că cetăţeanul nu poate să stea iarna la temperaturi foarte scăzute să-şi vândă marfa. Acea improvizaţie va fi dezafectată şi va fi construită în acelaşi loc o mini-piaţă pentru că nu trebuie o investiţie şi o construcţie foarte mare. 
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea