Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş vrea să desfiinţeze patru unităţi şcolare în comuna Coşeşti

# Această decizie pune pe jar părinţii elevilor din zonă, dar şi autorităţile locale, care se împotrivesc acestei hotărâri # Elisaveta Tudose: ,,O comasare se face în timp. 2-3 ani îţi trebuie să te pregăteşti de acest lucru.” Comuna Coşeşti, aşa cum am mai scris în numerele anterioare, pe lângă multe alte lucruri cu care s-a afirmat, mai este vestitită şi prin numărul foarte mare de unităţi şcolare, 16 la număr, în raport cu celelalte localităţi rurale din judeţ. Însă, odată cu decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş de a comasa cinci unităţi şcolare, acest mit se pare că se destramă. Lucrurile nu par a fi destul de simple, întrucât atât părinţii copiilor din zonă, cât și autorităţile locale spun că această decizie, momentan, este pripită, pentru că nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva, mai ales din punct de vedere al transportului elevilor.
,,Se pune problema comasării şcolilor cu clasele I-IV din Coşeşti. Eu sunt de partea oamenilor, care nu prea vor să facă această comasare pentru că s-au învăţat cu şcolile lor. Mă tem şi pentru cadrele didactice că, peste un an, poate rămâne un cadru fără post. Eu am ajutat întotdeauna cadrele didactice. Le-am decontat transportul, şi tot ce ţinea de mine. Acum vedem ce o să facem. Şi în Consiliul Local părerile sunt împărţite. Cei care susţineau comasarea şcolilor, văzând că lumea nu vrea, s-au retras, o parte din ei, şi aici mă refer la cei din opoziţie pentru că, încă, se mai păstrează această tradiţie urâtă”, ne-a declarat doamna primar Elisaveta Tudose.

Copiii din clasele primare vor fi nevoiţi să meargă pe jos zilnic 8-10 kilometri

Şcolile propuse pentru desfinţare sunt din satele: Lăpuşani, Corbu, Priseaca şi Păcioiu. Eleviii şcolilor sus menţionate ar urma să se transfere la şcoala din Leiceşti, iar acest lucru pentru unii copii ar însemna să parcurgă zilnic, pe jos, circa 8-10 km. Cât priveşte achiziţionarea unui microbuz şcolar, şi aici lucrurile nu stau aşa de bine, încât autorităţile locale sunt legate de mâini şi de piciare în ceea ce priveşte acest demers. Chiar dacă ar trimite Inspectoratul Şcolar Judeţean un microbuz, lucrurile nici aşa nu s-ar rezolva, pentru că posturile bugetare sunt blocate şi nu se poate angaja şofer.
,,Sunt conştientă ce greutăţi sunt acum, la ora asta, cu transportul. Sunt foarte conştientă de acest lucru. Nu ai bani suficienţi. Nu ai microbuz şi, chiar dacă ai avea, nu putem să angajăm şofer pentru că sunt posturile blocate. Noi să cumpărăm microbuz nu putem pentru că nu avem voie. Conştientizez ceea ce urmează. E uşor să te hazardezi în a lua o decizie, dar pe urmă, când dai de greutăţi, ce faci!? Ei, dacă m-ar întreba pe mine, eu le-aş spune nişte lucruri care sunt la ora asta destul de dificile şi destul de delicate. O comasare se face în timp. 2-3 ani îţi trebuie să te pregăteşti de acest lucru. Şcolile arată extraordinar, cu parchet, termopane. Unele din ele au şi încălzire centrală. De-a lungul timpului m-am ocupat personal de ele. Mi-a plăcut să avem şcolile la punct, iar acum să te trezeşti fără copii în ele. E o durere pe care o am în suflet. Rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla, pentru că unii din consilierii locali ereau foarte vehemenţi în ceea ce priveşte comasarea acestor şcoli, dar acum, după ce au văzut că lumea nu este de acord, văd că nu au mai zis nimic”, a încheiat doamna primar, Elisaveta Tudose, supărată de această propunere.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea