Războiul pentru ALPROM. Începe urmărirea penală împotriva lui Cătălin Chelu

# Gigi Văsîi: ”Datoriile Alprom... reprezintă un rezultat al  jefuirii societăţii de către  conducerea acesteia, adică de oamenii puşi de Cătălin Chelu.” Suntem în al cincilea an de când Alprom, renumita fabrică de mobilă, ajunsă în colaps, e disputată prin instanţe de Cătălin Chelu, cel care o controlează din 2009 încoace şi Gigi Văsîi, cel care are de partea sa o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe care Consiliul de administraţie al societăţii refuză s-o pună în executare. Pe 23 ianuarie 2014, Tribunalul  Argeş  a admis plângerea formulată de S.C. Financiar Urban (Firma lui Gheorghe Văsîi) şi a trimis cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de Cătălin Chelu şi alte două nume legate de ALPROM.
În topul primelor 100 de firme argeşene restante la Finanţe, Alprom  se clasează, ca şi în precedenta clasifiacare făcută de DGFP Argerş,  pe locul I.  Alprom are, potrivit situaţiei publicate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş obligaţii bugetare restante în  valoare de 7,67 milioane lei, din  care 3,34 milioane la bugetul de stat.
“Datoriile Alprom nu sunt ale lui Văsîi, sunt datoriile generate de grupul condus de Cătălin Chelu şi reprezintă un rezultat al  jefuirii societăţii de către  conducerea acesteia, adică de oamenii puşi de Cătălin Chelu”, explică Gheorghe Văsîi, cel care, în teorie, potrivit deciziilor instanţelor din 2009  încoace, ar trebui să fie acţionarul majoritar al societăţii. Nu şi în practică!

Traseul prin instanţe

După ce Tribunalul Comercial Argeş şi Curtea de Apel Piteşti îi dăduseră deja dreptate lui Gheorghe Văsîi în celebrul scandal Alprom, omul de afaceri piteştean are de partea sa şi decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Degeaba însă, pentru că, deşi luînd în calcul sentinţele amintite, Gigi Văsîi ar trebui considerat acţionar majoritar, platforma rămâne în continuare controlată de Cătălin Chelu, iar activele societăţii comerciale sunt din ce în ce mai puţine.
“Consiliul de Administraţie al ALPROM nu pune în  executare o sentinţă irevocabilă, expunându-se din punct de vedere penal,  societatea fiind în continuare administrată ilegal, în scopul de a fi jefuită”, explică Gigi Văsîi.

Culisele scandalului

Scandalul Alprom a izbucnit după ce Maria Bugheanu (fost director CPL Piteşti) a vândut de două ori  pachetul de acțiuni de 7,47% pe care-l deținea la Alprom (mai întâi, lui Gheorghe Văsîi, când a fost semnat un antecontract pentru suma de 800.000 euro, şi apoi firmelor controlate de Cătălin Chelu, pentru 1,8 milioane euro).  Maria Bugheanu a pierdut procesele cu omul de afaceri Gheorghe Văsîi, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum arătam, ceea ce înseamnă că,  Gigi Văsîi, prin S.C. Financiar Urban, îşi recuperează pachetul de acţiuni de la Maria Bugheanu şi astfel, cu cele 48 de procente deţinute anterior, ar fi acționarul majoritar al societății. Doar că deciziile instanţelor amintite nu-l prea ajută şi în practică!
Până când sentinţa ÎCCJ îşi va face efectele, s-ar putea ca din Alprom să nu mai rămână nimic. Recent, aproape 6 hectare de teren (59.745 mp) aparţinâd platformei au fost vândute, cu 18,4 euro /mp, către o firmă controlată Cătălin Chelu. Alprom a cedat proprietatea, deşi a încasat numai 40% din  preţ, restul urmând a fi achitat în 20 de rate  lunare. Surse din interiorul Alprom afirmă că fabrica exportă inclusiv la preţuri sub cele de producţie  şi, pe deasupra, plăteşte comisioane de intermediere a exportului de până la 25% din  valoarea contractelor. O mare parte a producţiei este vândută prin firme căpuşă: marfa se livrează, cumpărătorii nu plătesc, iar în trei ani datoriile se prescriu, astfel încât firmele căpuşă se aleg cu milioane de euro pe spinarea Alprom. Metodele de fraudare a fabricii nu se opresc însă aici, potrivit aceloraşi surse. Un exemplu în acest sens este acela potrivit căruia AGA aprobă vinderea de acţiuni direct pe numele lui Cătălin Chelu, la valori de 100 de ori mai mici decât valoarea lor de piaţă.  În căpuşare sunt implicate şi firme de transport  care dublează tarifele pe kilometru, societăţi comerciale cu capital de 2.000 de lei care creditează Alprom cu sume de ordinul milioanelor de euro dar şi altfel de firme.
“Şi în Alprom,  ca de altfel în toate societăţile în care, direct sau  prin interpuşi, Chelu este acţionar, s-a furat prin aceleaşi metode: se drenează banii pe piaţa de capital, se cumpără acţiunile profitable  pe numele lui Chelu, iar cele neprofitabile   sunt achiziţionate de societăţile pe care le controlează Cătălin Chelu, fie direct, fie prin pesoane interpuse. Activele se vând la preţuri foarte mici, mult subevaluate, către firmele la care este acţionar  unic sau chiar pe numele lui Chelu.”, a declarat pentru Atitudine în Argeş, Gheorghe Văsîi.

Ce-a ajuns Alprom?

Alprom funcţionează, la ora actuală, cu cca. 200 de salariaţi, din 1.100 câţi avea  în 2009 la preluarea sa de către grupul Chelu. Platforma ar fi trebuit să aibă o producţie marfă de peste 150 milioane de euro pe lună, cu 4.000 de salariaţi, dar abia reuşeşte 10% din această cifră.

Ultima soluţie pronunţată de Tribunalul Argeş

Pe 23 ianuarie, Tribunalul  Argeş  a admis plîngerea formulată de SC Financiar Urban (Firma lui Gheorghe Văsîi) şi   a trimis cauza procurorului în vederea începerii  urmăririi penale faţă de Cătălin Chelu,  Gabriel Constantinescu şi Mihai Brânză (Preşedintele Consiliului de Administraţie al ALPROM, membru în gruparea lui Cătălin Chelu) “pentru infracţiuni prevăzute de  art. 215, art. 246, art. 288, art. 290, art. 292 CP”. Pe românește înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea