Ameninţată cu sistarea gazelor şi energiei electrice, Turism Muntenia riscă să rămână fără clienţi

# Nicolae Ivănescu speră ca Tribunalul  Comercial să-l mai păsuiască în faţa furnizorilor de utilităţi. După ce că, oricum,  hotelul stă mai mult gol,  iar restaurantul nu mai seamănă cu nimic din ce-a fost odată, SC Turism Munteia riscă să-i piardă şi pe cei care ar putea intenţiona să-i treacă pragul. Societatea e la un pas de a fi debranşată de la reţeaua de gaze şi de la cea electrică. Cez Vânzare  a trimis firmei lui Nicolae Ivănescu  o notificare prin care condiţionează furnizarea energiei electrice de plata restanţelor.  La fel şi furnizorul de gaze.
Restanţele SC Turism Mintenia către  CEZ Electrica  însumează 46.845 lei, iar cele către furnizorul de gaze au ajuns la 21.074 lei. În urmă cu două săptămâni,  CEZ Vânzare  a transmis firme lui Ivănescu o adresă în care se menţiona că în cazul în care societatea comercială nu va achia valoarea debitului, se va proceda la întreruperea furnizării energiei electrice în toate punctele de desfăşurare a activităţii. 
Pentru că n-are de unde să plătească, pe 18 februarie,  Turism Muntenia (firmă aflată în insolvenţă), prin  administratorul  judiciar SCP Argeş Insolv SPRL a înaintat Tribunalului Comercial Argeş o cerere prin care solicită ca, în baza  dispoziţiilor articolului  38 din Legea 85/ 2006, să suspende orice act administrativ  emis de CEZ Vânzare  împotriva sa.
Administratorul invocă prevederile potrivit cărora   furnizorii de servicii electrice, gaze naturale, apă, servicii telefonice etc. “nu au dreptul ca în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze sau să întrerupă furnizarea unui astfel de serviciu către debitor sau către averea debitorului, în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv potrivit legii”
Administratorul  SC Turism Muntenia explică, în respectiva cerere, că societatea pe care o reprezintă este de bună credinţă, pentru  că a achitat … a noua parte din  debite şi speră ca, în baza acestor considerente (şi nu numai), instanţa să suspende procedurile de debranşare cu care ameninţă furnizorii de utilităţi.
“Deşi am comunicat  societăţii comerciale CEZ Vânzare că împotriva firmei noastre s-a deschis procedura insolvenţei  (şi în conformitate cu  prevederile art. 38/L 85/2006, acesta este obligată să ne furnizeze  energie electrică) pârâta refuză să se conformeze obligaţiilor legale, motiv pentru care am ales să ne adresăm instanţei.(…). Vă facem cunoscut că am achitat, prin ordin de plată, la data de 12.02 . 20124  suma de 5000 lei, respectiv 5281 lei reprezentând contravaloare debite la serviciile de energie electrică şi gaze naturale, dovedind că nu suntem de rea credinţă sau rău platnici, ci că situaţia financiară a societăţii este precară”,  se arată în documentul depus de SC Turism Muntenia la Tribunalul Comercial Argeş.

Cu ce motivare vrea Turism Muntenia să scape de debranşări?

Administratorul SC Turism Muntenia spune că menţinerea contractelor în cauză nu poate fi condiţionată de plata creanţelor anterioare deschiderii procedurii de insolvenţă, explicând că astfel de plăţi sunt înscrise în tabelul preliminar de creanţe şi că, mai mult, firma lui Ivănescu este (ca aproape toţi clienţii CEZ, dealtfel!!!!) ….consumator captiv.
Potrivit legii, consumatorul captiv este cel care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare,  nu-şi poate alege furnizorul.
“Având în vedere faptul că, anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, cât şi la data deschiderii  procedurii, societatea debitoare se afla în imposibilitatea de a alege furnizorul, dat fiind faptul că nu există alt furnizor de energie electrică. Chiar şi în condiţiile în care ar fi existat alt furnizor, alegerea acestuia ar fi fost imposibilă, întrucât existenţa de datorii neachitate ar duce la  imposibilitatea de a  alege alt furnizor”

… şi altele argumente mai înduioşătoare:” Clienţii cazaţi vor refuza să mai rămână în hotel!”

Administratorul judiciar al Turism Muntenia mai arată şi că, în ipoteza în care ar fi sistată furnizarea utilităţilor, orice plan de reorganizare a societăţii debitoare ar fi sortit eşecului, activitatea comercială de la sediul  debitoarei fiind cea mai importantă în planul  de reorganizare.
“Sistarea acestor servicii ne pune în imposibilitatea de a mai realiza activitate curentă şi este de natură să respingă orice credit comercial de care s-ar mai bucura societatea debitoare, şi aşa aflată într-o situaţie dificilă. Clienţii cazaţi vor refuza să mai rămână în hotel, iar cei ce urmează să sosească, în mod sigur, vor anula rezervarea, având în vedere că fără utilităţi, suntem în imposibilitatea de a furniza servicii minime de cazare şi de a deservi restaurantul. Sumele pe care societatea se bazează provin tocmai din contravaloarea închirierii camerelor de hotel, activitate care va fi blocată din culpa SC CEZ Vânzare”, mai explică administratorul SC Turism Muntenia în documentul înaintat Tribunalului Argeş în urmă cu două săptămâni.
Acelaşi administrator mai spune că sistarea a utilităţilor ar avea drept consecinţă “eliminarea oricăror şanse de redresare a debitoarei şi reducerea posibilităţii creditorilor de a-şi recupera creanţele  şi, nu în ultimul rând, efectul social negativ -  desfacerea contractelor de muncă a 50 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul debitorului”.
În acelaşi document se mai invocă şi faptul că măsura opririi utilităţilor, care ar atrage imposibilitatea  asigurării condiţiilor minime de confort clienţilor,  nu doar că ar bloca activitatea societăţii,  ci i-ar crea şi  “un prejudiciu de imagine iremediabil, clienţii potenţiali  pierzând orice încredere în calitatea serviciilor oferite.”
Rămâne de văzut în ce măsură Tribunalul Comercial va ţine cont de argumentele aduse de SC Turism Muntenia şi dacă va suspenda procedurile de debranşare anunţate de furnizorii de utilităţi.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea