Cetățean danez născut în Pitești, trimis în judecată pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu opt ani

Un cetățean danez, născut în Pitești, a fost trimis în judecată, în ultima zi a lunii ianuarie, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru cumpărare de influență. Boboc Ion Dumitru Christiansen, în vârstă de 30 de ani, are dublă cetățenie, română și daneză, și domiciliul în Danemarca. Dosarul inițial a fost pornit de către structura teritorială Pitești a DNA, pentru că implicați în cauză sunt și patru polițiști din Pitești, printre care ofițerul de poliție judiciară Ghiță Marius Gabriel și colegul său, agentul Tănase Sabin Gheorghe, judecați de Curtea de Apel Pitești, pentru trafic de influență, în septembrie 2008. Cauza privindu-l pe Boboc, disjunsă din dosarul inițial, se află acum pe rolul Judecătoriei Pitești și are termen pe data de 17 aprilie. Dacă instanța îl va găsi vinovat pe Boboc Ion Dumitru Christiansen, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 10 ani.
Într-un dosar al structurii locale a DNA, în care acțiunea penală s-a pus în mișcare împotriva unui lot de mai mulți inculpați, printre care și cei doi polițiști, Marius Ghiță și Sabin Tănase, și în care au fost trimiși în judecată la Curtea de Apel Pitești, prin rechizitoriul din 17 septembrie 2008, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, s-a făcut o disjungere a urmăririi penale și s-a întocmit un alt dosar, pe numele lui Boboc Ion Dumitru Christiansen, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Dosarul a fost declinat către Parchetul Pitești, competent în soluționarea lui. Cei doi polițiști ar fi pretins și primit, în perioada iulie - septembrie 2006, de la Boboc Ion Dumitru Christiansen suma de aproape 900 de euro pentru a-i înlesni obținerea, în mod fraudulos, a permisului de conducere. Pentru a obține bani de la Boboc, cei doi oameni ai legii l-ar fi lăsat pe „danezul din Pitești” să înțeleagă că ei i-ar putea influența pe ofițerii examinatori din cadrul serviciului comunitar de permise auto, pentru a-i facilita obținerea permisului de conducere. Acest lucru trebuia să se întâmple în condițiile în care Ion Boboc nici măcar nu se afla în țară, ci în Danemarca, acolo unde își are domiciliul și unde este plecat de mai mult timp. Toată ancheta s-a prelungit și a decurs lent, dat fiind faptul că a fost necesar ca DNA să solicite câteva comisii rogatorii internaționale (înainte de declinarea dosarului către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești) pentru a-l audia pe danezul din Pitești cu privire la modul în care și-a obținut permisul de conducere.

1000 de coroane daneze, prețul pentru permisul de conducere

Iată ce a declarat  Boboc Ion Dumitru Christiansen în apărarea sa, atunci când a fost chemat la audiere. Piteșteanul spune că, prin octombrie 2005, i-ar fi venit ideea să încerce să-și ia permisul de conducere. Evident, avea nevoie de câteva ore de conducere cu un instructor autorizat, la școala de șoferi și de susținerea examenului cu poliția. În acest sens, i-ar fi venit în întâmpinare, spune el, agentul de poliție Sabin Tănase, care s-ar fi oferit să-l ajute pentru a începe demersurile. În acest scop, acesta l-ar fi ajutat să ia niște ore de conducere și de teorie la o școală de șoferi, unde a fost repartizat unui instructor auto. Asta s-ar fi petrecut în lunile octombrie - noiembrie 2005, potrivit declarației sale date în fața organelor de urmărire penală. În aceeași declarație, Boboc a mai adăugat că, la începutul lui decembrie 2005, s-ar fi întors în Danemarca, dar, ulterior, la întoarcerea sa în România, l-ar fi contactat pe agentul de poliție Sabin Tănase, ca să-l întrebe dacă orele de conducere efectuate de el în România, la școala de șoferi, mai sunt valabile, fiindcă părăsise țara fără să apuce să-și dea examenul pentru obținerea permisului. Tănase l-ar fi îndrumat către colegul său, Marius Ghiță, pentru a i se adresa lui, acesta fiind mai în măsură să îi dea un răspuns. Numai că, despre ofițerul de poliție Marius Ghiță, Ion Boboc susține că acesta i-ar fi comunicat că, pentru obținerea permisului de conducere, are de plătit suma de 1000 de coroane daneze, bani care ar fi necesari cu titlul de cheltuieli pentru emiterea documentului. Totodată, i-ar fi spus și că va trebui să mai trimită și alte sume de bani, pentru obținerea permisului. În declarația sa de la dosarul cauzei Ion Boboc pretinde că nu ar fi primit permisul de conducere nici până la acea dată - data la care a fost audiat de organele de urmărire penală - și că, din acest motiv, se consideră înșelat de Marius Ghiță. Întrebat fiind, cu ocazia audierii, despre destinația celorlalte sume de bani pe care pretinde că i-ar fi plătit polițiștilor, danezul din Pitești susține că acestea nu erau pentru obținerea permisului de conducere, ci pentru acoperirea unor cheltuieli de cazare în perioada când a urmat cursurile școlii de șoferi. Numai că declarațiile și susținerile lui  Boboc Ion Dumitru Christiansen sunt infirmate atât de mijloacele de probă administrate în dosar, cât și de interceptările convorbirilor telefonice efectuate între acesta și cei doi polițiști, ofițerul Marius Ghiță și agentul de poliție Sabin Tănase. Cei doi polițiști au calitatea de martori în dosarul în care Boboc Ion Dumitru Christiansen a fost trimis în judecată, în calitate de inculpat, pentru infracțiunea de cumpărare de influență, prevăzută și pedepsită de articolul 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Alex Silvestru

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea