Pentru... binele alegerilor anticipate. Nicolescu îşi schimbă poziția, pe ici, pe colo, în punctele esenţiale

După ce, la începutul acestei luni, contestase  în instanţă ordinul prin care prefectul Cristian Soare l-a suspendat din funcţie, Constantin Nicolescu a decis să-şi dea demisia de la şefia Consiliului Judeţean. Nicolescu a  invocat probleme de sănătate, dar a ţinut să precizeze că  demisia sa este şi un semnal necesar reinstaurării pe făgaşul normal a modului de exercitare a atribuţiilor încredinţate instituţiilor cu competenţe administrative la nivel local, punctând încă o dată poziţia sa,  potrivit căreia,  ordinul  privind încetare de drept a mandatului său ar încălca flagrant normele juridice care reglementează conflictul de interese.
Decizia lui Nicolescu de a demisiona  pare să vină pe fondul anunţului făcut de Victor Ponta, potrivit căruia, pe 25 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, se va vota şi pentru locurile de primari şi de şefi de consilii judeţene rămase vacante din diferite motive.
Dacă  Nicolescu nu ar fi demisionat, în Argeş alegerile anticipate pentru şefia CJ nu ar fi putut avea loc în mai, ci abia după încheierea procesului în contencios administrativ şi numai dacă instanţa ar fi anulat ordinul prefectului Soare.
Iată cum îşi motivează Constantin Nicolescu demisia:
“Menționez că, pe întreaga durată în care am activat în serviciul public, am urmărit respectarea legalității tuturor normelor care reglementau activitățile respective. În acest sens, mi-am susținut apărarea în litigiul în care ANI a emis acuzațiile de conflict de interese. De altfel, aceste apărări au fost omologate ca atare prin hotărârea judecătorească pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș, care a respins acuzațiile ANI, prin infirmarea raportului care le conținea.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție are caracter irevocabil și fiind decizia ultimă pronunțată în acest dosar, trebuie să i se dea toate efectele legale. În sensul acesta, ordinul prefectului privind încetarea de drept a mandatului meu încalcă flagrant normele juridice care reglementează efectele situației de conflict de interese. Acest ordin a reprezentat o arogare a unei atribuții care aparținea resortului unei alte instituții, respectiv Consiliul Județean. Acest ordin reprezintă, în același timp, o înfrângere a principiului autonomiei locale, o ingerință în atributul deliberativ în baza căruia Consiliul Județean urma să decidă aplicarea sancțiunii disciplinare. Nu mai puțin, ordinul prefectului a ignorat principiul legalității sancțiunilor aplicate, aplicând unei situații de conflict de interese o măsură pe care legea o prevedea exclusiv pentru situația de constatare a unei incompatibilități. (…) Am considerat util de a așeza problema încetării mandatului meu în contextul legal corespunzător literei legilor. În același timp, doresc să menționez că semnificația împrejurărilor emiterii acestui ordin nelegal al Prefecturii nu poate viza doar situația mea particulară, ci poate genera reverberații periculoase în întreg sistemul autorităților administrative din România”.

Tecău şi alţi posibili pretendenţi...

Cotat, până acum, ca principal favorit în ceea ce priveşte candidatura pentru postul de preşedinte al  Consiliului  Judeţean Argeş  la viitoarele alegeri anticipate, Florin Tecău (în prezent, preşedinte interimar al CJ)  ar putea avea o concurenţă acerbă în  interiorul partidului, la desemnarea candidatului pentru râvnita funcţie.
Tudor Pendiuc, preşedintele interimar al PSD Argeş, a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că lucrurile nu sunt, nici pe departe, bătute în cuie, explicând că este posibil să apară şi alte persoane din interiorul partidului care să dorească să-şi depună candidatura. “Fiind un partid mare, sunt multe personalităţi şi multe ambiţii, motiv pentru care este posibil să apară şi alţii care să vrea funcţia de la Consiliul Judeţean. Dar să fie foarte clar, cel care va candida trebuie să fie cunoscut şi să aibă susţinerea organizaţiei”, a declarat Pendiuc.
În ceea ce priveşte propria persoană, Tudor Pendiuc a  afirmat că nu s-a gândit încă dacă îşi va depune candidatura. “Vor fi făcute analize şi vom decide ce este mai bine pentru partid.”, a adăugat preşedintele interimar al PSD Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea