Medicul Sorin Pletea şi-a recăpătat dreptul de a practica ginecologia, dar nu se întoarce la Spitalul Judeţean

# Valeriu Bănică, preşedintele Colegiul Medicilor Argeș: “Recâştigarea dreptului de a practica în specialitatea obstetrică-ginecologie nu implică şi reluarea activităţii la Spitalul Judeţean”. Judecătoria Piteşti i-a retras  lui Sorin Pletea, în 2010  dreptul de  practica ginecologia, ca urmare a acuzaţiilor de malpraxis formulate de părinţii fetiţei decedate la  vârsta de doi ani, din cauza a traumelor provocate la naştere prin folosirea forcepsului, şi l-a condamnat pe medicul piteştean la la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare. A urmat o serie de contestaţii şi procese, iar luna aceasta,Tribunalul Argeş i-a dat câştig de cauză lui Sorin Pletea, prin revocarea măsurii de interzicere a exercitării profesiei  de medic primar în specializarea  obstetrică ginecologie.
“Am primit de la instanţă  decizia  potrivit căreia  medicul Sorin Pletea şi-a recăpătat dreptul de a profesa în specialitatea  obstetrică-ginecologie. În cel mult o săptămână va primi certificatul de practică medicală în această specialitate.  După cum se ştie, ulterior retragerii dreptului de a practica ginecologia, Sorin Pletea a putut profesa ca medic generalist, drept obţinut tot în instanţă. Recâştigarea dreptului de a practica în specialitate obstetrică-ginecologie nu implică şi reluarea activităţii la Spitalul Judeţean, pentru că acolo este vorba despre o desfacere a contractului de muncă”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş, Valeriu Bănică, preşedintele Colegiului Medicilor Argeș.

Traumele suferite la naştere au dus la decesul copilului

Tragedia Irinei Balaş, fetiţa condamnată la o viaţă nu doar prea scurtă ci şi chinuită, a început la naştere, în 2003, când medicul Sorin Pletea i-a refuzat mamei operaţia de cezariană şi a decis  folosirea forcepsului pentru extragerea fătului. Fetiţa s-a ales cu leziuni cerebrale severe,  orbire şi grave probleme de auz, iar  mama a fost la un pas de moarte, fiind salvată după ce a fost trimisă cu ambulanţa la un spital din Capitală. Din cauza traumelor, copilul soţilor Balaş a decedat doi ani mai târziu. Părinţii  l-au acuzat pe ginecologul piteştean că le-a nenorocit fetiţa, iar în 2008  l-au dat în judecată. Au urmat doi ani de procese, de-a lungul cărora medicul Pletea a susţinut că făcut tot ce era omeneşte posibil pentru ca naşterea să decurgă normal. În noiembrie 2010 însă,  Judecătoria Piteşti l-a condamnat Sorin Pletea la un an şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi i-a interzis acestuia dreptul de a mai profesa ca medic ginecolog.  În plus, instanţa a stabilit despăgubiri record  de 500 de mii de euro.

Despăgubirile au fost pasate Spitalului Județean din Piteşti

După ce a atacat cu recurs decizia Judecătoriei Piteşti, argumentând că că nu a avut suficiente condiții pentru a exercita un act medical de calitate,  medicul Sorin Pletea a scăpat de plata despăgubirilor, care au căzut în sarcina Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Tribunalul Argeş a revocat măsura interzicerii practicării ginecologiei

După retragerea dreptului de a  mai practica ginecologia, Sorin Pletea a obţinut în instanţă dreptul de a profesa ca medic generalist. Avocatul său a cerut revocarea măsurilor de siguranţă şi redobândirea  dreptului de a practica  ginecologia, însă  Judecătoria Piteşti a respins cererea. Dosarul a ajuns la Tribunalul Argeş, care i-a dat câştig de cauză medicului.  De săptămâna viitoare, Sorin Pletea ar putea profesa din nou în specialitatea obstetrică ginecologie. C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea