INCDBH Ştefăneşti, executat silit a doua oară de către AVAS

# Institutul riscă să piardă aparatura din laboratoare şi să nu-şi mai poată desfăşura principala activitate, cea de cercetare. Chiar dacă se anunţă un an bun pentru activitatea de producţie vini-viticolă, în ceea ce priveşte activitatea principală a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Stefănești, emoţiile sunt mari. Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului a început demersurile pentru  executarea silită a  Institutului, după ce, în 2007, a lăsat INCDBH Ştefăneşti fără linia de îmbuteliere, achiziţionată cu un credit garantat de stat.
Conducerea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Stefănești vorbeşte despre 2014 ca despre cel mai greu an din punct de vedere financiar. Finanţarea de la stat se lasă aşteptată, la fel şi Ordonanţa de Guvern care ar permite trecerea Institutului în  coordonarea Ministerului Cercetării şi ar reduce verigile intermediare pentru obţinerea fondurilor necesare cercetării.  Pe de altă parte, cererea pe piaţă  nu este tocmai una îmbucurătoare pentru vinurile de Ştefăneşti, iar pătrunderea acestora în hypermarketuri e încă un deziderat departe de a fi atins. Cea mai mare ameninţare vine însă tocmai din partea statului, AVAS procedând pentru a doua oară, în decurs de 7 ani, la executarea silită a institutului.
“Suntem în proces cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care, iată, după ce în 2007 ne-a executat silit şi ne-a lăsat fără linia de îmbuteliere, se îndreaptă din nou asupra noastră, ameninţând cercetarea, principala activitate a INCDBH Ştefăneşti. La rândul nostru am dat în judecată AVAS, şi am câştigat la Judecătoria Piteşti, numai că autoritatea a  făcut recurs şi suntem în continuare pe rolul instanţei, cu ameninţarea deasupra capului”, explică ing. Constantin Tănăsescu, cel care din 2009 conduce INCDBH Ștefănești.

“O situaţie bizară: Statul execută  Statul”

Deocamdată, INCDBH Ştefăneşti aşteaptă rezultatul expertizelor solicitate de instanţă şi efectuate în urmă cu o săptămână la Institut, menite să concluzioneze dacă activele urmărite de AVAS pot fi sau nu pot fi executate silit.
“Au venit aici un expert financiar-contabil şi un expert în agricultură... Vom vedea în curând şi rezultatele expertizei care sperăm să ne fie favorabile şi  să  convingă instanţa că bunurile pe care AVAS le vrea, nu pot fi executate, pentru că sunt  achiziţionate cu fonduri de la Minister. Situaţia e cel puţin una bizară - Statul execută Statul - pentru că bunurile vizate de AVAS sunt de fapt tot ale Statului. Dacă vom câştiga, iar noi suntem optimişti în acest sens, vom putea merge mai departe  cu activitatea de cercetare, însă dacă vom pierde acest proces, va fi cum nu se poate mai rău, căci se va întâmpla ce s-a întâmplat în 2007 şi  vom rămâne fără obiectul muncii. Riscăm să pierdem toată aparatura din laboaratoarele compartimentului de cercetare – etuve, istalaţii şi multe alte mijloace fixe indispensabile pentru principala noastră activitate. Dispărând acestea, dispare şi obiectul muncii, tocmai de aceea mizăm pe înţelegere”, mai spune  directorul INCDBH Ştefăneşti, Mihai Tănăsescu.
Instanţa ar urma să se pronuţe asupra executării silite a INCDBH Ştefăneşti în cursul lunii iunie 2014.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea