Război, la Stolnici, pe cele 43 de hectare ale lacului Vlășcuța

# Primăria Stolnici a reziliat contractul de concesiune pentru nerespectarea clauzelor. Război cu armele la vedere între Primăria Stolnici și firma care, de 10 ani, administrează cel mai mare lac de pește din Argeș.  S.C. Orentex S.R.L., care a câștigat licitația de atribuire a concesiunii în anul 2004, nu a respectat cerințele obligatorii cuprinse în Caietul de Sarcini. Deși acesta plătește regulat prețul concesiunii,  nu se achită de restul obligațiilor stabilite în acest caiet: construcția unei zone de agrement pe malul lacului, care să cuprindă și o structură de cazare. În momentul de față, pescarii amatori nu pot înnopta la Stolnici tocmai din cauza inexistenței unei astfel de pensiuni. Investițiile ar fi adus, desigur, un plus în localitate și ar fi trebuit să ducă și la crearea câtorva locuri noi de muncă.
Patronul firmei a tot promis începerea construirii structurii de cazare promise. Practic, ar fi fost vorba de o pensiune, amplasată undeva pe malul lacului, care ar fi putut fi ocupată în primul rând de împătimiții în ale pescuitului și de familiile acestora. Gândirea edililor din Stolnici a fost una constructivă. Punerea în funcțiune a pensiunii ar fi dus la angajări, profitul înregistrat ar fi dus la venituri suplimentare în bugetul comunei. Concesionarul lacului însă s-a mulțumit să exploatexe locația și a lăsat-o mai moale cu investițiile promise.
În data de 25 aprilie 2013, prin Hotărârea nr. 15, Consiliul Local al Comunei Stolnici decidea rezilierea contractului de concesiune nr. 1876/2004 încheiat cu Orentex, pentru următoarele motive:
1. nerealizarea investiției minime pentru exploatare prevăzută expres în oferta tehnică și financiară pentru concesionarea lacului Vlășcuța
2. nerealizarea altor investiții prevăzute în Caietul de sarcini
3. nepermiterea accesului pentru verificarea stadiului efectuării investițiilor
4. negarantarea efectuării acestor investiții
5. atitudine ireverențioasă la adresa reprezentanților concedentului
Primarul Sevastian Roșu Pupăză: ”Domnia sa (patronul Orentex, n.r.) invocă faptul că a achitat redevența, de vreo 200 și ceva de milioane (lei vechi, n.r.) pe an, însă nu s-a ținut de treabă privitor la celelalte clauze. Suntem în procedura de reziliere a contractului. S-a discutat problema în Consiliul Local, s-a cooptat un expert contabil judiciar, s-a format o Comisie la nivelul Consiliului Local. S-a adoptat o Hotărâre în acest sens, care a fost însă atacată în instanță. Vom câștiga, negreșit, după care vom stabili ce vom face în viitor cu lacul, care trebuie să fie unul din punctele de atracție ale localității”.
De altfel, primarul comunei a motivat acțiunile sale și prin prisma răspunderii pe care o poartă pentru îndeplinirea clauzelor cuprinse în contractul cu pricina, răspundere care poate intra, în caz de neglijență, inclusiv în domeniul penal. Așa cum se arată și în motivarea instanței, ”...condedentul, Consiliul Local al comunei Stolnici are dreptul să verifice... modul în care se respectă condițiile și clauzele de către concesionar. Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei se constată că, încă din luna martie 2011, Primăria Comunei Stolnici și-a exercitat drepturile conferite de contract și de lege, făcând demersuri pentru verificarea stadiului de realizare a investițiilor, lucru explicabil cu atât mai mult cu cât Orentex SRL a intrat în insolvență întrucât, în cazul în care Primăria Comunei Stolnici nu ar exercita drepturile conferite de Legea nr. 213/1998 și ar rezulta o eventuală pagubă ori tulburare a bunului mers al instituției, ar putea fi angajată răspunderea penală pentru neglijență în serviciu.”
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea