Primul consorţiu tehnologic şcolar din Argeş va fi la Dacia

# Remus Pricopie: “Vrem să vedem cum reușim să strângem legăturile cu actorii privați” În Argeş, un prim pas în direcţia adaptării curriculumului la cerinţele companiilor s-a făcut săptămâna trecută, în prezenţa ministrului Educatiei, Remus Pricopie. Înființarea primului consorţiu tehnic școlar, realizat printr-un parteneriat între Uzina Dacia Renault şi Grupul Şcolar de Construcţii Maşini Mioveni a fost, de altfel, principalul motiv al vizitei în Argeş efectuate de ministrul Educației, Remus Pricopie
Practic, prin această colaborare, elevii vor putea face practică în uzina de la Mioveni, urmând a fi sprijiniți în formarea profesională de specialiști din cadrul societății, astfel încât,  după absolvire, să poată fi angajați. Grupul Şcolar de Construcții Maşini Mioveni a primit și o donație constând în două autoturisme de teste, care vor fi utilizate ca material didactic,  astfel încât  elevii să nu mai învețe după motoare Dacia 1300.
“Problema care s-a pus este cea a formării forței de muncă și a educației de tip profesional și tehnic.  Am discutat, în cadrul dezbaterii pe care am avut-o înainte de vizita în școală, despre problemele care se ridică. Domnul director de la Dacia, Nicolas Maure, a ridicat o serie de probleme și ceea ce am stabilit concret a fost că data viitoare vom trece la muncă propriu-zisă”, a declarat Remus Pricopie în timpul vizitei sale în Argeş.
Înfiinţarea primului consorţiu tehnic şcolar face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează învăţământul profesional, care îşi propune adaptarea curriculumului la cerinţele companiilor şi identificarea de calificări noi pe piaţa muncii, pentru a fi introduse în oferta de pregătire.
“Vrem să vedem cum reușim să strângem legăturile cu actorii privați. Înainte, fabricile aveau strânse legături cu școlile profesionale, acum este nevoie să găsim o soluție pentru un parteneriat, inclusiv pe problema practică. Există exemple de colaborare foarte bună între industrie și școală, la Brașov, Sebeș, Arad, Alba Iulia, Sibiu, unde există un parteneriat foarte strâns cu școala. Vrem să multiplicăm acest model și în Argeș și în toate județele din țară”, a mai declarat ministrul, care a subliniat că elevii de la şcolile cu profil tehnic primesc de la Guvern o bursă de 200 de lei lunar. La Grupul  Şcolar de la Mioveni, această bursă va fi suplimentată cu încă una de aceeaşi valoare. În plus, şi autorităţile judeţene iau în calcul acordarea unor burse de merit.
Cristina Stancu

***

Ion Georgescu: “În Mioveni, lucrurile se vor mişca mult mai bine”

Ion Georgescu, primarul Mioveniului: “Este o zi importantă. Împreună cu domnul Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean, împreună cu domnul director general, am avut această idee în care, astăzi, la Mioveni, să avem la aceeaşi masă administraţia locală, judeţeană, Inspectoratul Şcolar, conducerea Uzinei, ministerul şi parlamentarii care trebuie să creeze cadrul legal, mult mai adecvat, pentru desfăşurarea acestor cursuri, practic schimbarea sistemului. Cred că în toamnă, la începutul noului an şcolar, se vor vedea rezultatele de la această întâlnire. Dacia este cea mai mare platformă industrială, cercetarea este a doua şi cred că, în Mioveni, lucrurile, uşor-uşor, se vor mişca mult mai bine decât înainte”.

Florin Tecău: “Elevii vor primi burse şi vor face practică în uzină”

Florin Tecău, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş: “Aş vrea să-i mulţumesc domnului ministru pentru prezenţa în judeţul Argeş, conducerii uzinei pentru faptul că este alături de această unitate şcolară. La Dacia vom putea înfiinţa primul consorţiu tehnic şcolar. Îi mulţumesc primarului Ion Georgescu pentru modul cum a organizat şi pentru cum a stabilit datele acestei întâlniri. Nu trebuie să uităm că domnul ministru este astăzi aici şi datorită promisiunii pe care a făcut-o premierul Victor Ponta la vizita de acum o lună în judeţ, atunci când la Consiliul Judeţean Argeş a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri şi sindicatele, unde s-a ridicat problema şcolarizării în domeniul tehnic şi profesional. Sper într-o colaborare foarte bună cu Uzina Dacia, pentru că reprezintă un lider de piaţă, iar un lider de piaţă se poate menţine dacă are o forţă de muncă foarte bine instruită. Lucrul acesta sper să se întâmple la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini Mioveni. Este foarte important de precizat că elevii care vor urma cursurile acestui consorţiu şcolar vor primi burse şi vor face practică în cadrul Uzinei. Consiliul Judeţean Argeş are în proiect înfiinţarea unor astfel de şcoli profesionale şi tehnice şi în alte localităţi din judeţ şi pe alte domenii industriale, dar şi agricole”.
Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea