Șoc și groază, cu legea în brațe (II)

# Contract – de speriat! – prin care Agropit cedează terenurile, degeaba, firmei liderului PSD Oarja # Utilaje agricole de miliarde de lei, dispărute din inventarul societății. Și văzute în curtea aceluiași pesedist?!...  Vă vine să credeți? Agropit SA Ștefănești, firmă în care Agenția Domeniilor Statului deține 99,98% din acțiuni, a intrat în faliment de anul trecut. Asta după ce a fost administrată defectuos în ultimii ani, acumulând datorii de circa 8 miliarde lei vechi. Recent, pentru acoperirea acestor datorii, a fost vândut prin licitație unul din punctele de lucru, cel din Oarja, cu aprox. 3,7 mld. lei vechi. Au dispărut însă, recent, utilaje agricole în valoare de multe miliarde. Au dispărut și alte multe miliarde prin contractele păguboase încheiate, la fel de recent, de către fosta conducere cu firma unui cunoscut om de afaceri din Oarja, șeful PSD local.

De la P.C. la P.S.D., pe degeaba, cu dedicație specială

Vorbeam, în numărul trecut al publicației noastre, despre raportul Serviciului Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii, raport cu concluzii dure: ”Considerăm că numai datorită managementului defectuos și lipsei de interes a directorului societății s-au înregistrat producții slabe, ceea ce denotă faptul că agricultura la această unitate se face după bunul plac.”
”La momentul preluării conducerii S.C. Agropit S.A. de către actualul Consiliu de Administrație, respectiv sfârșitul anului 2009, societatea a încheiat anul financiar mai sus menționat cu un profit de 21.019 lei.
(Componența Consiliului de Administrație al S.C. Agropit S.A. Ștefănești:
Șuvar Valentin – președinte al C.A. și director general societate
Nicolae Constantin – membru)
Însă, la data de 31.12.2011, S.C. Agropit S.A. înregistra datorii atât față de creditori bugetari cât și față de cei nebugetari de aproximativ 411.000 lei.”
Ei bine, Valentin Șuvar a fost destituit cu mare viteză, după venirea PSD-PC-PNL la guvernare. Conducerea societății a fost încredințată unor membri de nădejde ai Partidului Conservator, printre care și Dănuț Bulf. Funcția de director a fost ocupată de Ștefan Voiculeț.
Cu puțin timp în urmă, în mâinile noastre cade un document istoric, putem spune. În sensul că, prin acesta, Agropit cedează către un SRL folosința a 180 hectare de teren agricol PE DEGEABA !!! Da, caz oarecum unic, în care cel ce ia nu trebuie să dea nimic în schimb. Ci numai să plătească lucrările efectuate în sezonul agricol deja început. Atenție însă, terenurile aparțineau unor persoane fizice, care așteptau să le fie plătită cedarea folosinței lor. De către Agropit, cu care oamenii aveau încheiate contracte de arendă! Deci Agropit a luat terenuri pe bani, și le-a dat gratis! Afacere adevărată, cu miros de pușcărie, nu alta. Documentul este semnat, din partea Agropit, de către Ștefan Voiculeț, devenit director general cu susținerea P.C. La primire – S.C. Florimar S.R.L., firmă aparținând liderului PSD Oarja, Radu Florin. Ale dracu alianțe și iubiri de partid…

180 hectare pe nimic? Ba nu. Cel ce le ia mai primește și bani…

Așa cum am arătat mai sus, liderul PSD Oarja primește cadou, de la Agropit, firmă în care ADS – Agenția Domeniilor Statului – deține peste 99% din acțiuni, drepul de a munci pe degeaba o suprafață enormă. Uluitor, mai ales dacă ținem cont de faptul că terenurile erau concesionate de la oameni, de la persoane fizice, oameni care toamna așteptau să încaseze venituri pe terenul respectiv. Contractul nu conținea însă nici un rând care să facă trimitere la vreo plată, moment din care totul capătă o întorsătură penală. Adică, o firmă de stat ia teren de la oameni, se obligă să dea acestora bani sau produse la toamnă, după care dă terenul gratis unui serelist. Miros de țeapă românească, și încă una grosolan confecționată.
Ei bine, o singură miză mai rămânea, în acel moment, de atacat. Subvenția de la APIA, care ar fi putut să  rarefieze, măcar parțial, aerul penal instalat în toată afacerea. Ei aș! La mai puțin de două săptămâni de la contractul fabulos încheiat, apare și actul adițional, demn de cascadorii râsului și de culmea cercetării penale. Articolul 2 din acesta este o culme a culmilor în domeniul țepuirii: ”Având în vedere costurile mari ocazionate de lucrările agricole ce au fost efectuate și urmează a fi efectuate, precum și a prețului mic preconizat pe recoltă, dar și a faptului că S.C. FLORIMAR FOREST ACTIV S.R.L. lucrează efectiv terenurile menționate în prezentul act adițional, încasarea subvențiilor APIA pe suprafață și culturi aferentă terenurilor din Anexa I îi revin S.C. Florimar Forest Activ S.R.L.”
Următoarele două paragrafe ale actului adițional sunt la fel de uluitoare, făcând vorbire despre sumele de bani de la APIA care vor fi încasate exclusiv de Florimar, dar și despre recolta care va reveni, exclusiv… Florimar. Un rai al agriculturii, nu-i așa?...

Liderul PSD Oarja recunoaște ”afacerea”

Nevenindu-ne totuși să credem, l-am contactat pe Florin Radu, om de afaceri din Oarja, liderul PSD local. De la bun început trebuie să menționăm faptul că nimeni nu îl consideră vinovat, pentru jaful pus la cale din banii statului, pe acesta. Pentru că fiecare afacerist visează astfel de contracte. Vinovat este cel care dă degeaba din averea noastră, a tuturor. Iată ce ne-a declarat Florin Radu:
# Cum este făcut, până la urmă, contractul acela încheiat între firma Dvs., Florimar, și Agropit? Ce trebuia să plătească Florimarul? Numai lucările agricole gata efectuate?
- Da, atât.
# Și oamenii care au concesionat terenul către Agropit ce mai primeau, dacă dvs. nu plăteați nimic?
- Primeau, de la Agropit. Din subvenții.
# Așa ar fi trebuit, probabil, numai că subvenția de la APIA, printr-un act adițional, a revenit tot S.C. Florimar
- Deja, când s-a făcut contractul, suprafețele erau declarate la APIA de către Agropit și nu am mai luat eu nimic…
# Oricum, dacă ieșea treaba cu actul adițional, oamenii – proprietarii terenurilor – ce mai primeau?
- Nu știu, mie mi-au dat atunci terenul și a trebuit să achit lucrările făcute, foarte scumpe. Atunci am cerut și eu subvenția, dar nu s-a mai făcut nimic
# Totuși, nu are iz de țeapă?
- Am discutat că, dacă reușesc să iau eu subvenția, să facem ulterior un act prin care să plătesc eu ceva oamenilor, însă nu s-a mai concretizat…

Într-un număr viitor vom prezenta ce s-a întâmplat cu utilajele în valoare de miliarde de lei dispărute fără urmă din patrimoniul ultimului IAS al statului român, precum și câte ceva din culisele primei bucăți din cadavrul Agropit, vândute la licitație. Licitație la care s-a băgat, se pare, și primarul din Oarja, Constantin Bâlea. (S.V.)

Click AICI pentru vizualizare

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea