,,Rapsodia Păstorească” - o tradiţie respectată, cu sfinţenie, de autorităţile locale din Corbi

Ajuns la ediţia cu numărul 44, festivalul ,,Rapsodia Păstorească” este printre cele mai longevive festivaluri de la noi din judeţ, datorită, în primul rând, cetăţenilor gospodari din zonă, crescători de ovine care au moştenit această ocupaţie din tată în fiu, dar şi administraţiei locale care a ţinut să organizeze acest festival în fiecare an. Astfel că şi anul acesta, duminică, în data de 18 mai, primarul Virgil Baciu a organizat tradiționalul eveniment cu mare fast, spre încântarea cetăţenilor, veniţi într-un număr mare, dar şi a celor prezenţi din alte comune şi chiar din alte judeţe, sosiți să ia parte la o sărbătoare cu adevărat reprezentativă şi tradiţională a locului.

Parada portului popular

Manifestarea cu specific păstoresc a început în centrul comunei, cu o paradă a celor mai frumoşi cai, animalele de ajutor în păstoritul oilor, conduşi de  falnici şi mândri ciobănaşi, care purtau un costum popular specific zonei. Acesta are o cusătură pe pieptul cămăşii, numită ,,Crucea ciobanului”. Odinioară, niciun oier nu pleca cu turmele la munte fără această cămaşă cu protecţie divină. După această paradă, a celor mai frumoşi cai din comună, au urmat parada porturilor populare din mai multe localităţi argeşene, dar şi din Sibiu, Braşov, Gorj, Vâlcea şi Prahova, ce au fost purtate de membri ansamblurilor folclorice din zonele amintite, care au întreţinut atmosfera cu cântece păstoreşti, mai cu seamă că reprezentanţii ansamblului folcloric din Sibiu erau din comuna Jina, localitate cu acelaşi specific, păstoresc, şi înfrăţită cu comuna Corbi.

Premianţii zilei

După parada portului popular ce a avut loc în centrul civic al comunei, manifestările s-au mutat într-un colţ de rai, ,,pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, într-o coamă de deal, loc numit de localnici ,,La chilii”, în apropierea unor peşteri în care au locuit, cu mult timp în urmă, călugări.
Fiind o sărbătoare cu specific păstoresc, reprezentând urcatul oilor la munte, primarul Virgil Baciu a ţinut să premieze principalii crescători de ovine, fără de care nu ar mai fi existat această sărbătoare, şi le-a mulţumit pentru renumele adus acestei localităţi, comunei Corbi. Crescătorii de ovine premianţi au organizat şi o expoziţie de oi ,,Mândre şi cornute, și cai învăţaţi, și câini mai bărbaţi”.
Totodată, primarul comunei a premiat şi opt cupluri care au împlinit 50 de ani de casătorie neîntreruptă, premiile constând în diplome de recunoştinţă, flori şi bani.

,,Dragi corbeni, mândriţi-vă cu acest statut de membru al Asociaţiei celor mai frumoase sate din România”

Surpriza pentru cetăţenii comunei Corbi, în speţă, satului Corbi, a venit de la primarul Virgil Baciu în momentul când a anunţat că satul Corbi face parte din Asociaţia celor mai frumoase sate din România, ceea ce înseamnă că satul Corbi a intrat deja în circuitul turistic naţional, numărându-se printre cele mai frumoase 60 de aşezări din România, primind acest statut din partea Asociaţiei celor mai frumoase sate din România.
,,Să ştiţi că, a face parte din Asociaţia celor mai frumoase sate din România, este un lucru extraordinar. Asta înseamnă că satul Corbi este unul din cele 60 de sate din România recunoscute la nivel european ca fiind cele mai frumoase sate din România. Aşa că, mândriţi-vă dragi corbeni, mândriţi-vă cu acest statut de membru al Asociaţiei celor mai frumoase sate din România!”, le-a spus Virgil Baciu corbenilor.
Petrecerea, aici, ,,La Chilii”, s-a încheiat târziu în noapte, cu un spectaculos joc de lasere, fasciculele de lumină focalizând mânăstirea ,,Corbii de Piatră”.
Însă, petrecerea nu s-a încheiat cu acest moment, mutându-se la Căminul Cultural, acolo unde formaţia Bogdan Cioranu, din Vaideeni, a întreţinut atmosfera de petrecere până dimineaţa.
,,Rapsodia Păstorească este o sărbătoare foarte importantă pentru noi, cei din comuna Corbi, mai ales că are o vechime de 44 de ani. Ea este dedicată crecătorilor de ovine, ciobanilor, cu ocazia urcatului oilor la munte, pentru că în luna mai se urcă oile la munte. Mă bucur că tradiţia a continuat şi sunt sigur că această minunată tradiţie va continua şi de aici încolo. Aţi observat că crescătorii de animale din Corbi sunt oameni puternici, oameni mândri şi oameni care azi s-au prezentat şi cu o expoziţie de animale. Eu le urez mult succes în continuare acestor oameni, fără de care această sărbătoare nu ar fi existat”, ne-a declarat la finalul ediţiei primarul comunei Corbi, Virgil Baciu.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea