Dumitru Tudosoiu, inspector general ISJ Argeş: “Cei 12 inspectori demisionari sunt încă în perioada de preaviz, îşi fac treaba ca şi înainte şi nu ne-au creat niciun fel de probleme”

Până la începutul lunii iunie, profesorii Doina Bunea şi Romu Vladu (inspectori şcolari pentru implementarea  descentralizării instituţionale), Gheorghe Floricel (inspector şcolar pentru educaţie permanentă -  jumătate de normă), Loredana Drăcea-Sima (inspector şcolar pentru proiecte educaţionale), Mihaela Crişan (inspector şcolar pentru monitorizarea curiculumului descentralizat şi pentru  învăţământ particular şi alternative educaţionale), Aurelian Costache (inspector de specialitate - matematică), Paul Didiţă (inspector de specialitate - istorie), Maruța Ristoiu (inspector şcolar de specialitate pentru învăţământ preprimar), Gheorghiță Staicu (inspector şcolar de specialitate pentru învăţământ primar), Mihai Blaga (inspector şcolar de specialitate – limbi moderne), Gheorghe Nicula (inspector şcolar de specialitate pentru învăţământ special, cu jumătate de normă, şi inspector  şcolar de specialitate  minorităţi, tot cu jumătate de normă) şi Monica Dinu (inspector şcolar de specialitate – arte – cu jumătate de normă) sunt în perioada de preaviz, în ceea ce priveşte activitatea în cadrul inspectoratului. Cei 12 şi-au prezentat demisiile din funcţiile de inspectori ai ISJ Argeş după înlocuirea lui Florin Gardin la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. Doar unul dintre ei a solicitat  prelungirea activităţii în cadrul ISJ şi după expirarea perioadei de preaviz. Dumitru Tudosoiu, noul inspector general al ISJ Argeş a conturat deja viitoarea echipă cu care va lucra. În interviul acordat săptămânalului Atitudine în Argeş, Tudosoiu a vorbit despre schimbările pe care şi le-a propus, dar şi despre acele proiecte ale vechii conduceri, despre care consideră că merită duse mai departe. 
# Cum funcţionează ISJ Argeş după prezentarea demisiilor de către inspectorii şcolari  propuşi de PNL, ca urmare a schimbării din funcţie a domului Florin Gardin? Au apărut sincope în activitatea inspectoratului?
- Deocamdată n-a plecat nimeni, iar activitatea noastră se desfăşoară la fel, fără probleme. Cei 12 inspectori demisionari sunt încă în perioada de preaviz, îşi fac treaba ca şi înainte şi nu au creat niciun fel de probleme, chiar dacă în urma apelului pe care l-am făcut  in ideea de a-i convinge să-şi retragă demisiile, au refuzat acest lucru.  Aş vrea să explic foarte clar cum au stat lucrurile. În data de 6 mai, după schimbarea domnului Gardin, la registratură se înregistraseră deja 4 demisii. Eu, încă din prima zi,  i-am rugat  pe colegii respectivi să rămână pe funcţii, pentru că pe mine nu m-au interesat aspectele politice. Ulterior şi-au mai depus demisia alţi şase inspectori, iar în ultima săptămână,   alţi doi colegi sau alăturat celor zece. Unul dintre ei, domnul inspector Didiţă, odată cu demisia şi-a exprimat dorinţa de a rămâne, totuşi, în inspectorat până la finalizarea cursurilor acestui an şcolar, pentru a nu crea un disconfort la Colegiul I.C. Brătianu, prin întoarcerea sa la catedră în cursul semestrului, când ceilalţi  profesori au deja un orar al lor, rugăminte cu care am şi fost de acord. Între timp, a mai avut loc o şedinţă operativă, a doua de la numirea mea în funcţie, şedinţă în care am insistat pe retragerea demisiilor; chiar domnul ministru, în cadrul videoconferinţei cu Argeşul, şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la aceste demisii şi le-a explicat colegilor inspectori că i-a propus domnului Gardin să preia funcţia de Inspector General adjunct, funcţie pe care dumnealui a refuzat-o, lansând totodată celor care si-au depus demisia invitaţia de a rămâne în echipă, explicându-le că nimeni nu are vreun interes să le creeze condiţii nefavorabile de muncă. Dumnealor  şi-au menţinut poziţia şi au rămas la decizia unilaterală de a demisiona. În această perioadă de preaviz, de 20 de zile lucrătoare, cei 12 îşi duc sarcinile la bun sfârşit, urmând ca la începutul lunii iunie, eu, în calitate de inspector general, să iau act şi să aprob acele demisii.

”Am deja conturată o echipă,  nişte nume care vor înlocui inspectorii care pleacă”

# Reuşiţi să cooperaţi la fel de bine?
- Nimeni nu a creat nici un fel de sincope, chiar dacă aceşti oameni au demisiile depuse. De altfel,  noi am cooperat foarte bine în perioada anterioară, mai ales că unii dintre dumnealor  s–au aflat sub directa mea oblăduire, dacă pot spune aşa, de inspector general adjunct pe curiculum.
# V-aţi creionat viitoarea echipă de inspectori alături de care veţi lucra?
- Bineînţeles că m-am gândit  la o formulă, pentru că  activitatea de aici trebuie să continue, şi nu oricum, ci în condiţii bune. Am deja conturată o echipă,  nişte nume care vor înlocui inspectorii care pleacă, oameni cu care am discutat deja, însă lista va fi  comunicată  la momentul oportun, pentru că, acum, nu este definitivă.

”Schimbarea din funcţie a domnului  general Gardin a fost decizia ministrului”

# Cum se face că la ISJ Argeş a fost nevoie de o schimbare la nivelul conducerii, în condiţiile în care alte instituţii deconcentrate funcţionează, în continuare, cu aceiaşi directori? Uimirea e cu atât mai mare, cu cât domnul Gardin se afla pe lista celor din PNL despre care  preşedintele PSD Argeş Tudor Pendiuc, s-a exprimat în termeni laudativi?
- Schimbarea din funcţie a domnului  general Gardin a fost decizia ministrului. Dacă demiterea dumnealui are  sau nu legătură cu plecarea unuia dintre preşedinţii alianţei, este cu totul şi cu totul altă discuţie.  La schimbarea din funcţie, domnul Gardin mi-a strâns mâna după ce a dat citire, din poziţia în care se mai afla, încă, la acel moment, ordinului de numire a mea la conducerea ISJ Argeş, iar lucrurile merg mai departe.
Cât despre gestul celorlalţi colegi, nu ştiu ce pot să spun… Noi, încă de acum doi ani, am venit în inspectorat într-o echipă, sub comanda domnului insp. general Gardin. Lucrurile au evoluat bine, ne-am făcut datoria, fiecare la locul lui, n-au fost absolut nici un fel de amestecuri partinice, n-am avut nici un fel de discuţii politice între noi. Eu cred că a fost mai mult dorinţa fiecăruia dintre inspectorii demisionari de a fi alături de domnul Gardin, deşi nu au fost obligaţi nici de domnul Gardin şi cu atât mai puţin de mine să-şi depună demisiile.
# Veţi continua proiectele demarate de fosta conducere a ISJ Argeş?
- Bineînţeles! Plecarea domnului Gardin nu înseamnă, în niciun caz, renunţarea la proiectele de care dumnealui şi-a legat numele! În plus, aceste proiecte au fost gândite de o echipă. Domnul Gardin nu le-a gândit de unul singur. E o datorie a mea să le ducem mai departe. Să nu aibă cineva impresia că Dumitru Tudosoiu de acum câteva săptămâni este altul decât cel de acum. Eu ştiu foarte bine cât s-a muncit pentru examenele naţionale, pentru grupele de excelenţă etc. şi nu pot să dau cu piciorul la ceea ce s-a câştigat în doi ani de zile, indiferent din partea cui au venit proiectele. Trebuie să învăţăm cu toţii că ceea ce este bun trebuie dus mai departe şi, eventual, acolo să apăsăm pedala de acceleraţie. Altfel, dacă vom face după fiecare venire sau plecare a unui ministru,  inspector general sau director de deconcentate câte o schimbare radicală, încercând de fiecare dată să revoluţionăm ceva, o să mergem din revoluţie, în revoluţie şi nici în 20 de ani n-o să câştigăm nimic!
# Vă gândiţi, totuşi, şi la unele schimbări?
- Normal, voi veni şi cu ideile mele vizavi de sistem. Sunt multe lucruri la nivel de percepţie, de mentalitate, asupra cărora e foarte greu să intervii pentru că nu ai o bază legală. Iată,  vizavi de sistemul paralel de meditaţii, de manuale auxiliare (şi pot spune că, auxiliarul, în esenţă, este ceva bun) există o modalitate de percepţie şi aplicare total greşită, căci de la a-i propune unui copil să lucreze cu un auxiliar sau după o culegere de probleme de un nivel peste cel la care se lucrează în clasă, pe principiul tratării diferenţiate,  şi până la ce s-a ajuns acum, e foarte mult. Aud tot mai des din teritoriu că la unele şcoli, elevii sunt obligaţi să achiziţioneze aceste auxiliare, ceea ce este greşit!  Aici trebuie lucrat., dar nu numai aici, la  modul cum ne manifestăm noi, ca şcoală, ca sistem…  Sub aceste aspecte trebuie dusă o muncă de lămurire foarte grea!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea