Vom fi o ţară de candidaţi...

# Declară Gheorghiţă Boţârcă, primarul oraşului Topoloveni. Gheorghiţă Boţârcă, unicul primar al oraşului Topoloveni de după Revoluţie, vine parcă să confirme regula din fotbal: „nu schimba antrenorul şi echipa va avea rezultate”. Aşa şi în administraţia locală, micul oraş are trecute multe puncte „forte”, atât în prezent cât şi la partea de proiecte. Despre câteva din aceste proiecte am purces să îl întrebăm pe domnul primar acum, la început de an.

# Începe un an nou, tot sub semnul crizei. Cu ce proiecte pentru cetăţenii Topoloveniului?
- Fiecare dintre noi, după ce parcurgem etapa de sărbători, intrăm în noul an cu gânduri noi şi calculăm ce proiecte ne putem permite, atât ca persoane cât şi ca autorităţi publice, în cazul nostru. Cetăţenii din Topoloveni sunt, în anul 2011, beneficiarii unor proiecte legate de învăţământ prin continuarea lucrărilor la grădiniţa cu 270 locuri situată peste râul Cârcinov, în imediata vecinătate a liceului din Topoloveni, 60 de apartamente ANL pentru tineri, pe baza solicitărilor care au stat la baza fundamentării construcţiei blocurilor ANL, cereri care le-am înregistrat încă de acum 2 ani, avem cele 2 biserici de restaurat şi includerea lor în circuitul turistic, lucrarea va fi de durată, termenul de execuţie fiind de 36 de luni şi fiind vorba de restaurare nici nu am de gând să forţez nota, pentru că presupune o muncă de creaţie, o muncă cu o documentaţie de la o analiză cromatică la o analiză picturală, la o analiză mult mai atentă, aşa cum avem şi în documentaţie. Aş putea cotinua cu o serie întreagă de proiecte care privesc 7 străzi pe raza oraşului Topoloveni, 7 străzi echipate la cheie. Când spun echipate la cheie, asta înseamnă trotuare, asfalt, gaze, apă, iluminat, canalizare. Deci iată că numai aici sunt 12,8 km de drum, lucrare care se va realiza în anul 2011 şi probabil că prin contract vom trece şi spre 2012 cu aceste proiecte. Sper să depăşesc momentul şi să intru în reabilitare şi cu căminul de la Ţigăneşti, iar în luna martie aştept deja evaluarea parcului din Toploveni la Ministerul Mediului şi să începem finanţarea şi acolo. Continuăm lucrările pe cele 65 de ha de împădurit, prima etapă a avut loc în toamna anului 2010, dar continuăm lucrările pe cele 65 de hectare.
# Cum staţi cu anveloparea termică? Vă veţi menţine titlul de localitate cu cel mai mare procentaj din ţară?
- Anveloparea termică a fost o preocupare a noastră, suntem şi iniţiatori de acte normative, încă din guvernarea Năstase şi ne menţinem titlul de localitate cu cel mai mare procentaj din ţară, chiar prin abordarea în 2011 a lucrărilor la încă două blocuri. Este voba despre blocurile P36 şi P37. 
# Tot mai mulţi colegi de partid se înscriu în Liga Primarilor şi Aleşilor Locali PDL. Cum comentaţi?
- Da avem colegi care s-au înscris în Liga Primarilor şi Aleşilor Locali PDL. Această ligă este o organizaţie neguvernamentală, cu toate că ea poartă o amprentă politică şi cei care s-au dus acolo, fie că s-au dus prin relaţia de colegialitate pe care o au cu mulţi dintre primarii PD-L şi din ideea, probabil, de a urmări şi modul de lucru al colegilor noştri; nu este practic o armă plasată într-un corp . Aceeaşi colegialitate ar putea să îi aducă şi într-o altă ligă, aici ar trebui să vadă toţi această lamă cu două tăişuri, nu cu unul singur. Sunt aleşi, dar ei uită că nu sunt aleşi pe viaţă, ci doar pentru un mandat. Dacă am putea să stăm de vorbă, să stăm de vorbă din 2012 încolo şi vedem atunci ce şi cum.
# Dar despre ultimele „idei” ale preşedintelui Băsescu, privind organizarea viitoarelor alegeri, precum şi sumele de alocat candidaţilor, ce părere aveţi?
- Cât priveşte organizarea viitoarelor alegeri, la ce se întâmplă în România cu tot felul de declaraţii şi de ispite din astea aberante, cred că este o formulă propusă de domnul preşedinte, o formulă făcută ca toţi românii să participăm ca şi candidaţi. Eu deja mă gândesc să particip şi eu la preşedinţia ţării şi să-mi iau şi eu un buget de candidat şi cred că aşa ca mine se vor mobiliza toţi românii, măcar să avem toţi câte un buget. Dacă tot suntem săraci, măcar să beneficiem de aceste sume alocate şi să ne bucurăm de candidatură. Cred că alte comentarii nici nu pot să mai fac, dar cred că vom fi o ţară de candidaţi.
# Oraşul Topoloveni se distinge tot mai mult prin absorbţia fondurilor europene. Care sunt proiectele aflate în lucru? Dar cele viitoare?
- Oraşul Topoloveni a fost şi este într-o listă aparte. Eu m-am şi ferit de multe ori ca să nu trezesc invidii, cu toate că acestea sunt palpabile, sunt vizibile, este o strategie a noastră de a munci şi de a atrage fonduri europene. Pe mine m-ar fi bucurat dacă ar fi fost caracterizată această treabă la nivel de ţară. Dincolo de invidii, eu cred că ar fi bine ca toată lumea să pună burta pe studiu, să vadă ce înseamnă fondurile europene, ce înseamnă să împerechezi banul tău cu banul european . Responsabilităţile care se nasc din acest mariaj presupun urmărirea unor indicatori de performanţă şi acei indicatori generează şi rezultatul final al unui proiect care nu mai presupune niciun fel de comparaţie cu ceea ce înseamnă depersonalizaea unor sume de bani şi cheltuieli din astea aleatorii pe diferite proiecte şi diferite programe care nu spun nimic . Cred eu că acesta ar fi viitorul şi nu numai viitorul, este un mod exact de a-ţi orienta acţiunile administrative pe partea de programe şi proiecte în parteneriat cu Uniunea Europeană. Pe zi ce trece, prin aceste împrumuturi care se fac de la nivelul cel mai înalt şi până la ultimul cetăţean care nu poate să-şi mai acopere cheltuielile, înseamnă o îndatorare fără rost, o îndatorare care nu duce decât la un nivel slab de dezvoltare şi nu la dezvoltare. În câteva rânduri cred că am cam reuşit să conturăm ceea ce înseamnă anul 2011 şi ca proiecte aflate în viitor: centrala fotovoltaică, amenajarea zonei industriale şi cu partea de energie regenerabilă nu numai pe solar, dar şi pe hidro.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea