Pe înţelesul tuturor! Despre Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul”

De curând  am scris despre istoricul şi importanţa actuală a „ Cultului Eroilor” neamului, fiind bine primit mai ales în mediul şcolar, dar şi al populaţiei şi îi va determina la fapte şi pe primarii comunelor din Muscel. Iată, sunt  20 de comune, care de un an şi ceva nu au reuşit să pună bazele asociaţiei comunale  „Cultul Eroilor”, numai 3 comune ale zonei Muscel sunt la zi cu această problemă sacră şi patriotică, dar şi creştinească. În acest material doresc să fac cunoscut cel mai mare ordin al României, „Mihai Viteazul”, care are 5 clase şi se acordă pe câmpul de luptă pentru fapte deosebite.
Majoritatea populaţiei, din motive simple, nu cunoaşte gama de decoraţii şi ordine ale României, mulţi le spun la toate „decoraţii”, dar ele se împart în clase, în atribute legate de faptele de arme, etc. Este binecunoscut că în România au fost stabilite de stat zile ale Armatei, armelor, Imnului Naţional, Drapelului, dar şi Ordinul  „Mihai Viteazul” în ziua Sfinţilor Arhangheli „Mihail şi Gavril”. Acest ordin a fost instiuit în septembrie 1916 de regele Ferdinand I , făuritorul României Mari , care se sărbătoreşte anual la 1 decembrie ca „Zi Naţională” şi subsemnatul de 11 ani consecutiv a condus delegaţia Argeşului şi Muscelului în Cetatea Unirii la Alba Iulia, la marea sărbătoare de cuget şi simţire românească, Marea Unire din 1 decembrie 1918, pe care o rodim cu ardoare reeditată în noile cojuncturi interne şi internaţionale, dar nu pe cale de război ci prin diplomaţie şi jurisdicţie internaţională.
După primul război mondial, un număr de 314 combatanţi, din care 110 post-mortem, au primit acest înalt ordin. După al doilea război (1941-1945) 914 combatanţi din care 422 au căzut la datorie. După neînvinsa rezistenţă de la Pravăţ-Mateiaş Muscel, în dimineaţa zilei de 11 iulie 1917, retraşi în Moldova, bravii apărători de la Muscel, care atunci şi în acele locuri (Pravăţ-Mateiaş) au lansat celebra interdicţie „Pe aici nu se trece” şi nu s-a trecut, dar au repetat-o şi la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în acea dimineaţă de 11 iulie au purtat primele lupe contra redutei germane 118, în satele Maratii, nimicind fortificaţiile de la Mânăstioara, prin care nemţii sperau să cadă în spatele trupelor româneşti. În urma luptelor din Moldova următorii musceleni au fost decoraţi cu înaltul Ordin „Mihai Viteazul”:
- Generalul Radulian Constantin din Ciumeşti Argeş care a cucerit muntele Plogas, la 2 noiembrie, în fruntea companiei; cade rănit.
- Căpitanii Stoenescu Trifon şi Calotescu Corneliu din Reg. 30 Muscel au fost decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a III-a
- Lt.Col. Cepleanu Pompilius din Reg.30 Muscel cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a II-a
- Maiorul Mihalache Ion din Dobrescu Muscel (atunci) cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a II-a. Maiorul Mihalache a luptat în cadrul Reg. 62/70 infanterie.
- Maiorul Nicolescu Gh. Din Reg. 30 Muscel cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a III-a
- Căpitan Cuoc Gh. din Reg. 30 Muscel cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a III-a
- Maior Calotescu Gh. Reg 30 Muscel cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a III-a
- Sublocotenenţii: Munteanu Alex, Popteanu Ghe., General Teodorescu Iosif, comandant divizia II inf. Slt. Taune A Hristache, Col. Paul Bohoreanu, Col. Mihai Anton decoraţi tot cu Ordinul „Mihai Viteazul” cl. a III-a, toţi musceleni.
Personal am condus pe ultimul drum şi le-am adus un ultim omagiu la catafalc coloneilor Paul Bohoreanu şi Mihai Anton-general de brigadă post-mortem, ambii din Câmpulung Muscel, înmormântaţi cu onoruri militare.
Numai în perioada comunistă ceremonialul dedicat acestei sărbători şi celor merituoşi a încetat. În această zi depun coroane la mormântul „Eroului Necunoscut” şi se desfăşoară un serviciu  divin la Biserica Mihai Vodă din capitală în prezenţa Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul, al altor oficialităţi militare şi civile. Din păcate, din cei  904 supravieţuitori,  mai trăiesc astăzi numai 10. Din Argeş mai sunt 2 în evidenţa Filialei ANVR Argeş, iar în Muscel niciunul. Celor plecaţi, cu regrete în inimă le dorim odihnă uşoară în veşnicie şi onoare eternă meritelor lor. Printre cei în viaţă primul este Maiestatea Sa Regele Mihai I, Mareşal al României, căruia alături de cei în viaţă încă, le dorim sănătate deplină şi ani mulţi de viaţă, regretând că în 1989 nu a revenit la putere monarhia, sub care am fi fost demult în Europa şi eram mult mai bine decât astăzi, dar cine este de vină dacă poporul s-a lăsat amăgit de cei care au pus mâna pe putere!?...
Mai avem pe Colonelul Jipa stabilit în Canada cu copiii, iar anul acesta au trecut Stix-ul Generalul Florescu Vincius şi preşedintele Asociaţiei Ordinului „Mihai Viteazul”, generalul Halic Teodor. În capitală mai sunt în viaţă, în ordinea vârstei : generalii Nicolae Lucian Sebastian, 96 de ani, Antonio Di Cezare 88 de ani (care conduce acum asociaţia), Gistav Marin Ciprian 98 de ani, Constantin Mihalcea, 96 de ani, Aristide Cehan, 94 de ani , Constantin Niculescu 94 de ani şi Ion Petria tot 94 de ani. Să-i ţină Bunul Dumnezeu încă mulţi ani în viaţă, ei fiind mândria Forţelor Armate din România.
Întâlnim tot mai puţine pelerine albe la ceremonii, care şi aşa s-au cam restrâns . Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul” vor rămâne o legendă a unor zile luminoase pe care le năzuim şi pentru prezentul şi viitorul României care a avut astfel de bărbaţi cu care ne mândrim. Iată, stimaţi cititori ai ziarului, ce sunt medaliile, decoraţiile (acestea din urmă nu au încărcătură financiară, dar ordinele da, au încărcătură financiară în toată lumea, chiar dacă pe front am cunoscut această realitate). Ordinele se dădeau comandanţilor, iar aceştia de multe ori le înmânau ordonanţei, bucătarului, etc., nu celor ce luptau în linia I şi realizau acte de vitejie, dar să fie iertaţi şi cei ce le-au primit astfel şi să le poarte sănătoşi. Am fost şi eu cu un camarad din Teleorman pentru Bărbăţie şi Crdinţă, dar nu le-am primit.
Glorie nemuritoare cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”!
General brigadă (retr.)
veteran de război Ioan Dobrescu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea