Argeșeni, nu vă loviți în week-end. Spitalul Județean este închis

Spiridon Voinescu
Doamne ferește să te lovești, în week-end, atât de tare încât să ajungi la spital. Eu am pățit-o pentru o singură dată și, de atunci, de vineri după amiază și până luni dimineață stau, cuminte, la televizor, nu cumva să mă julesc. Pentru că, de vineri la prânz și până luni dimineața, Spitalul Județean e închis. E drept, funcționează, non stop, Unitatea de Primire Urgențe. Ce te faci, însă, dacă ai nevoie de mai mult decât de un pansament? Ce te faci dacă vii cu un picior rupt? Primești cel mult o atelă și… ne vedem luni. Sau, desigur, vezi Bucureștiul. Ce te faci, ca gravidă, dacă ți s-a rupt apa, cum se spune în popor? Ei bine, nu ai decât să încerci să îi explici fătului să nu se grăbească spre ieșire. Sau, desigur, tu și fătul vedeți Bucureștiul…
Am pățit-o personal (chiar și accelerat se poate spune), de mai mare dragul, într-o minunată sâmbătă, când am ajuns la UPU cu degetul mare de la mâna stângă în batistă, abia atârnând de restul mâinii, după întâlnirea cu două role metalice. Doctorița fuma, așa că nu prea avea chef de mine. Asistenta nu fuma, însă nu prea avea nici ea chef. După ce am reușit să îi captez atenția, că doar nu veneam la spital fără atenție la mine, am primit binemeritata injecție, cum se face băieților răi care nu papă tot din farfurie. Și care au ideea idioată să muncească sâmbăta, după cum spuneam. Cu calmantul în venă și durerea peste tot, am îndrăznit să o întreb de o operație, ceva, de salvare a bucății aceleia de carne atârnânde. A râs asistenta, de era să-i scape doctoriței țigara din mână. Sau din gură, gura… în fine, tot asistenta m-a lămurit că ”sunt toate oasele rupte, e clar, degetul mare trebuie tăiat, mai facem o injecție și luați pastile așa, cât  să vă țină până luni, când vă întoarceți să tăiem degetul.” Apoi, datorită șarmului irezistibil pe care i-l arătasem înainte, mi-a dat pontul suprem: ”mai ales că luni e și doamna de la chirurgie estetică, vă mai ia niște piele, vă coase, vă face tare frumos…”
E drept că nu am fost prea frumos niciodată, însă am ales… să văd Bucureștiul. Unde m-a operat un fraier de doctor care lucra și sâmbăta, nu ca la noi în provincie, unde oamenii se respectă, nu deschid secțiile, ei și magazinele de pește, că pe secții, în provincie, ca și la pește, pute. Și am scăpat și cu degetul aproape întreg, ca să mă pot sprijini de el atunci când îl arăt pe cel din mijloc, mai sănătos, sistemului local cu program redus.
În fine, nașul materialului de față este consilierul județean Narcis Sofianu, poate cel mai vocal și la obiect reprezentant al opoziției din C.J. Argeș. Acesta a ridicat exact problema expusă mai sus, în termeni concreți, colegilor din instituție, susținut (jos pălăria de data aceasta) de Nicușor Constantinescu. Narcis Sofianu a cerut ca, măcar, să fie postate afișe la intrarea în Spitalul Județean - deschisnumaiîntimpulsăptămânii – Argeș, care să îi atenționeze pe fraierii care se lovesc sau care se îmbolnăvesc, cu privire la zilele în care are rost să intre pe acolo. Câte vieți s-au pierdut în drum spre București? Câte mame au născut în Salvare sau în vreo Dacie Logan pe Autostradă? Câți au făcut infecții severe așteptând, acasă, ziua de luni, ca să vină domnu` doctor? Problema ridicată de consilierul Sofianu este una de maximă actualitate. În week-end-ul trecut a fost Simfonia Lalelelor, cu invitați ambasadori, parlamentari etc. Dacă vreunul dintre aceștia pățea ceva? ”Veniți luni”, ar fi sunat răspunsul celor de la UPU, luni dimineață vă face dom` doctor frumos. Domnilor din administrație, vă rog mult, nu mai puneți evenimente, concerte, simfonii și altele în week-end. Pentru că, la astfel de evenimente, oamenii se pot răni. Și, în week-end, Spitalul Județean este închis!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea