PNDR 2014-2020: fermierii pot accesa, de săptămâna trecută, 15.000 de euro, fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea fermelor mici

Ministerul Agriculturii a deschis, miercurea trecută, submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din cadrul PNDR 2014-2020, prin intermediul careia fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile in valoare de 72 de milioane de euro, din care aproape 22 de milioane de euro sunt destinate exclusiv zonei montane.
Submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este o continuare a finanțării fermelor de semi-subzistență, însă cu o etapă în plus. Mai explicit, limita inferioară a fermei mici este calculată ca limită superioară a fermei de semi-subzistență din vechiul PNDR.
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
„Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard). De exemplu, în această marjă se poate încadra o fermă cu 3-4 hectare de cultură mare la porumb, 4 hectare cultură grâu, o zonă de zootehnie nu foarte dezvoltată, la nivel de 15-20 de capate de porci, vaci cu lapte”, a declarat Mihai Herciu, directorul general al DGDR AM PNDR din cadrul MADR, într-o emisiune de televiziune.
Sprijinul nerambursabil pentru submăsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este de maxim 15.000 de euro pentru o exploatație agricolă, acesta acordându-se în două tranșe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare.
Prin intermediul submăsurii 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici se urmărește îmbunătățirea managementului exploatației agricole, precum și orientarea spre piață a exploatațiilor agricole de mici dimensiuni, conform site-ului AFIR.
Depunerea cererilor de finantare pentru submăsura  6.3 se va face conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, în intervalul orar 09:00–16:00 și on-line pe www.afir.info. Solicitantul de finanțare trebuie să îndeplinească cerințele de conformitate și eligibilitate menționate în Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri. Procedura de evaluare și selectie va fi afișată pe site-urile www.afir.info,www.madr.ro și va fi disponibilă la sediile AFIR.
Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferentă sM6.3 este 30 octombrie 2015, ora 16:00. Anunțarea rezultatelor pentru cererile de finanțare depuse în cadrul acestei sesiuni se va face după aprobarea Raportului de Selecție de către directorul general al Autorității de Management pentru PNDR. AFIR va notifica în scris și prin intermediul paginii de internet pe toți solicitanții privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanțare depuse de către aceștia la sediile AFIR.(sursa : stiriagricole.ro)

Alte trei măsuri de finanțare au fost lansate pe data de 25 martie 2015, si anume Submăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole, Submăsura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și Submăsura 19.1 – sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea