Liviu Năstase, fostul primar din Căteasca, are toate şansele să fie repus în funcţie

# Liviu Năstase: ,,Ne-am judecat, eu cu Prefectura, şi avem o hotărâre prin care dosarul s-a trimis la Curtea Constituţională, pentru soluționarea excepției de neconstituţionalitate a unor articole din ordinul prefectului”. # Liviu Năstase: ”Domnule, eu am cu ce trăi! Pentru mine primăria a fost o ambiţie. Nu am făcut nicio tocmeală, nicio învoială cu nimeni. Nu mi-e ruşine de ceea ce am făcut în Primăria Căteasca.”

În cele ce urmează veţi vedea un interviu deschis şi, totodată, la obiect, cu un om plin de dezamăgire, care, din punctul meu de vedere a fost destituit din funcţie pe nedrept. Sigur, se poate spune că acestea sunt legile noastre, multe dintre ele aberante, dar cred că se poate judeca şi în spiritul legii, nu numai în litera legii, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori la noi în România. Fără să mai vedem acţiuni de informare, acţiuni de prevenţie, instituţiile noastre de control s-au transformat, parcă, în instituţii acuzatoare. Exemplu în acest sens îl constituie chiar persoana intervievată, care, dintr-o lipsă de informare şi dintr-o neatenţie a fost destituită din funcţie, chiar dacă cetăţenii l-au ales, pentru că deţinea o firmă, o întreprindere individuală şi nu a ştiut că trebuie să o închidă sau să o vândă dacă deţine funcţii publice. De specificat mai este faptul că această societate nu a avut niciodată contracte cu primăria, nici înainte ca Liviu Năstase să fie primar şi nici pe urmă. Era o societate care se ocupa cu agricultura şi atâta tot.

”Din păcate, am fost declarat incompatibil pentru că am muncit”

# Domnule primar, să facem o scurtă recapitulare. Spuneţi-mi vă rog pentru ce aţi fost declarat incompatibil?
- Din păcate, am fost declarat incompatibil pentru că am muncit. Înainte de a fi primar am avut o întreprindere  individuală (I.I.), care se ocupa cu agricultura, cultivam terenuri arendate şi proprietate personală.  Atât şi nimic mai mult.
Am fost declarat incompatibil de către Horia Georgescu, şeful A.N.I. care este aşa de moral şi pune etichete în condiţiile în care dumnealui este acuzat că ar fi luat drept mită 75 de milioane de euro. Din punctul meu de vedere consider că nu am făcut nicio greşeală. Eu nu am ştiut că trebuie să-mi închid acea întreprindere individuală. Dacă ştiam, vă daţi seama că o închideam sau o vindeam. Dorinţa mea a fost să ajung la primărie, să realizez unele obiective şi să fac ceva bun pentru această comunitate.
# Întreprinderea individuală pe care o deţineaţi a avut contracte cu Primăria Căteasca?
- Nu am făcut nicio afacere cu primăria. Nici înainte, nici după ce am ieşit primar. În calitatea mea de inginer agronom nu aveam ce afaceri să fac cu primăria. Eu consider că legea este aberantă.
# După ce aţi fost declarat incompatibil, ştiu că aţi contestat decizia A.N.I. şi, mai apoi, ordinul prefectului de demitere. Detaliaţi-mi, vă rog, aceste episoade şi spuneți-mi dacă mai există vreo cale de atac a demiterii dumneavoastră.
- Am contestat hotărârea A.N.I., m-am judecat, dar am pierdut, din păcate, pentru că A.N.I. are două unităţi de măsură: compatibil sau incompatibil. Are nişte soluţii destul de drastice. Trei ani de zile îţi interzice de a mai candida pentru funcţii alese, nici măcar pentru consilier nu mai ai voie să candidezi. Mi se pare o mare tâmpenie, în condiţiile în care oameni care au făcut ceva la viaţa lor, care au experienţă să nu aibă dreptul să-şi spună cuvântul în Consiliul Local. Ceea ce se face în comună se discută şi se aprobă în Consiliul Local. De aceea, în Consiliul Local trebuie să fie oameni cu experienţă, oameni care au făcut ceva la viaţa lor.
# Dar să revenim la ce m-aţi întrebat dumneavoastră.
- În instanţă am pierdut, iar prefectul mi-a dat ordin de suspendare, pe care l-am contestat şi s-a suspendat în primă instanţă, dar în urma recursului, formulat de Prefectură, aceasta a avut câştig de cauză. Din păcate, Prefectura a făcut tot posibilul pentru ca să pierd procesul cu ei, în condiţiile în care nu eram un pericol şi consider că puteam fi util comunei, aşa cum s-a dovedit în aceşti trei ani de mandat. Dar acum ne judecăm în contencios pe nelegalitatea ordinului prefectului.
# Ce înseamnă acest lucru?
- Ne-am judecat, eu cu Prefectura, şi avem o hotărâre prin care s-a trimis la Curtea Constituţională pentru neconstituţionalitatea unor articole din ordinul prefectului. Aştept ca Curtea Constituţională să se pronunţe în această toamnă şi vom vedea care va fi verdictul.  
# Care sunt articolele pe care le-aţi contestat la Curtea Constituţională?
- Cele trei articole pe care mi le-a invocat prefectul nu sunt constituţionale. Primarul nu este funcţionar public, nici personal contractual, el este un demnitar. Primarul nu este angajatul prefecturii, ci este alesul cetăţenilor. Totodată, primarul este alesul cetăţenilor numit prin hotărâre judecătorească. Atunci, de ce vine prefectul să mă revoce din funcţie?!

”Să dovedească cineva că am făcut vreun rău comunităţii acesteia”

# Ce se întâmplă dacă Curtea Constituţională declară articolele invocate de dumneavoastră neconstituţionale?
- Acest lucru ar presupune să-mi reiau activitatea doar pentru o perioadă de timp, pentru că incompatibilitatea persistă. Nu este posibil să mă scoţi din viaţa publică pentru că am muncit. Să dovedească cineva că am făcut vreun rău comunităţii acesteia. Este nedrept. Legile acestea trebuie gândite şi stabilite aşa cum este normal. Avem nevoie de oameni care ştiu să facă ceva, care pot să facă şi pe care îi duce capul la ceva bun.  Cine să conducă comuna asta, Drăghici Dan, sau oameni care nu au făcut nimic în curtea lor?
# Care este cel mai mare regret al dumneavoastră în urma acestei decizii?
- Regretul meu este că nu am putut să duc la îndeplinire visele, proiectele pe care le-am avut împreună cu echipa, cu colegii, cu consilierii.
Comuna asta trebuie condusă de oameni cu experienţă, care au făcut ceva la viaţa lor, oameni care ştiu să chibzuiască  banii foarte bine. Omul gospodar este cel care ştie să cheltuiască banul. Eu am demonstrat acest lucru. Acum, când discutăm, există zeci de miliarde în conturile Primăriei Căteasca. Am colectat bani şi am ştiut să-i chibzuiesc. Orice licitaţie care s-a organizat în comuna Căteasca, a fost cât se poate de transparentă. Şi când vorbim de calitate, nu pot să ascund faptul că sunt destul de exigent. Poate datorită faptului că am făcut la viaţa mea multe investiţii şi ştiu ce trebuie făcut. Am avut multe obiective, atunci când am venit primar. Aveam întocmite multe proiecte pe care urma să le derulez.
# Ce doreaţi dumneavoastră să mai faceţi în comuna Căteasca?
- Mai aveam foarte multe de făcut: canalizare, asfaltări de drumuri şi multe lucrări de care comuna are nevoie pentru a se dezvolta.

”Şcoala de la Catanele - Recea era o necesitate pentru comuna Căteasca”

# Care este mândria dumneavoastră din aceşti trei ani de mandat?
- Mă mândresc cu tot ce am reuşit să fac bun, cu tot ce rămâne în urma mea: cu asfaltări de bună calitate, cu pietruiri, cu o infrastructură decentă, zic eu, dar în mod special mă bucur că am construit şcoala de la Catanele. Această şcoală a fost un vis de al meu. Este o investiţie care va dăinui în timp.
Şcoala de la Catanele – Recea era o necesitate pentru comuna Căteasca. În Catanele nu exista şcoală, copiii făceau naveta la Piteşti, iar la Zeama Rece era o şcoală aşezată undeva în extremitatea satului. Gândirea a fost să facem o şcoală pentru ambele sate, în centru, pentru a fi mai eficientă. Va fi populată cu mai mulţi copii. Fiecare clasă va învăţa separat, nu cum se practica până acum să se înveţe simultan două clase, trei clase, sau, mai grav, patru clase. Acel mod de a face educaţie, cu mai multe clase la un loc, eu consider că nu este educaţie şi de aceea am dorit atât de mult să realizez acest obiectiv. Vor fi copii suficienţi pentru a desfiinţa simultanul de două, trei sau patru clase. În momentul de faţă avem peste 40 de copii la grădiniţă şi peste 40 de copii în clasele I-IV.  Mai mult decât atât, cele două sate sunt în continuă dezvoltare. Sunt în apropierea Piteştiului, iar oamenii aleg din ce în ce mai mult să se mute în Căteasca. Zona acesta s-a dezvoltat. S-a construit aici fabrica Martur, care are până acum peste 250 de angajaţi, dar va ajunge în curând la 400 de angajaţi. Vă daţi seama că în condiţiile acestea este cât se poate de eficientă această şcoală.
# Daţi-mi câteva detalii despre şcoală!
- Şcoala are 640 de mp, are 7 săli, din care 2 săli pentru grădiniţă, o sală pentru program normal de grădiniţă şi încă o sală pentru after school. Mai are încă patru săli pentru învăţământul primar, cabinet medical, sală de alimente, grupuri sanitare foarte moderne. Totodată, am avut şansa să se organizeze şi o licitaţie destul de strânsă la care au participat cele mai bune firme. Am urmărit în fiecare zi lucrările pentru a fi sigur că se lucrează ca la carte. Este o şcoală care va dura în timp. Este o mândrie pentru mine că am reuşit să realizez un asemenea obiectiv. A fost visul meu să realizez în satul Catanele acest obiectiv. La această şcoală s-a lucrat doar şase luni. Cred că am bătut recordul şi, totodată, cred că va fi un exemplu şi un model de construcţie.
Mai avem o şcoală în construcţie în satul Căteasca, dar aceasta a fost începută în 2007, de fostul primar, şi nici până acum constructorul nu a finalizat-o din motive tehnice. Aici nu s-a respectat proiectul, nu s-au făcut recepţiile la timp şi multe alte probleme. Eu am încercat în scurtul meu mandat să o fac funcţională, dar din păcate s-a pornit prost. Când nu monitorizezi îndeaproape lucrările aşa se întâmplă.

”Consider că cea mai importantă realizare este că am reuşit să aducem investitori în comună”

# Aveţi vreo realizare profesională din postura de primar  pe care o consideraţi cea mai importantă ?
- Comuna Căteasca este o comună bogată, o comună cu oameni gospodari, o comună care are venituri destul de bune. Consider că cea mai importantă realizare este că am reuşit să aducem investitori în comună. În zona Catane – Recea a venit un investitor puternic, Martur, care are peste 250 de angajaţi şi care se va mai extinde. Pe lângă faptul că această firmă a angajat foarte mulţi oameni din comună, ne mai virează către bugetul local o sumă importantă de bani pe taxe şi impozite care sunt folosiţi pentru dezvoltarea comunei. Mai sunt şi alţi investitori care s-au dezvoltat pe raza comunei noastre.

”Am obligaţia morală şi profesională să ajut consătenii  care mi-au acordat un vot de încredere”

# Ce veţi face de acum înainte?
- Voi trece la vechea dragoste. Voi face ce am învăţat timp de 40 de ani. Voi face agricultură, aşa cum am făcut şi până să fiu ales primar. Cetăţenii din comuna Căteasca m-au ales primar datorită realizărilor pe care le-am avut. Oricum, mă bucur că am avut ocazia să fac ceva şi pentru comunitatea mea. Muncesc cu drag şi sper că şi eficient, chiar dacă timpul nu este foarte prielnic, chiar dacă am prins doi ani de secetă. Totodată, vreau să ajut şi colegii din primărie, vreau să fiu util comunităţii mele, pe cât se poate. Am obligaţia morală şi profesională să ajut consătenii mei care mi-au acordat un vot de încredere.

Vreau să spun că plec din primărie cu capul sus, plec cu mâinile curate şi fără să am pe conştiinţă nimic”

# Oamenii din comună ce vă zic?
- Din punctul meu de vedere şi din ce am văzut eu, zic că oamenii au un regret.
Vreau să spun că plec din primărie cu capul sus, plec cu mâinile curate şi fără să am pe conştiinţă nimic. Oricând, indiferent cine mă trezeşte, la 12 noaptea, pot să-i zic că am făcut numai lucruri bune pentru această comună. Am fost poate de multe ori mai rigid. Nu am făcut nicio tocmeală, nicio învoială cu nimeni. Nu mi-e ruşine de ceea ce am făcut în Primăria Căteasca. Am lucrat cât se poate de corect. Am avut un contestatar, Drăghici Dan, care a reclamat absolut tot, nu numai la dresa mea, ci şi la adresa vechiului primar. Cu toate acestea nimeni nu a putut să-mi găsească absolut nimic. Că am făcut, că am dres, nu s-a adeverit nimic. Au fost numai poveşti. Vreau să vă zic că am avut plângeri la toate instituţiile statului, de zeci de ori. S-au speriat procurorii, poliţiştii de câte plângeri am avut.  Domnule, eu am cu ce trăi. Pentru mine primăria a fost o ambiţie.
interviu realizat de Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea