Ministrul Andrei Gerea se distrează, Arpechim… concediază

# Vâlcenii de plâng că argeșenii sunt favorizați, numărul concedierilor de la Arpechim fiind mai mic decât cel de la Oltchim

Exact în perioada în care deputatul de Argeș, Andrei Gerea, dădea un comunicat oficial că va fi prezent la petrecerea organizată de Ziua Comunei Bascov, agențiile de presă  anunțau că încă 110 de salariați ai Oltchim – divizia petrochimică Bradu – vor fi concediați. Astfel, din platforma care, înainte de 1989, aduna la muncă peste 7.000 de oameni, vor mai rămâne câțiva oameni. Reamintim că actualul ministru al energiei, deputatul Andrei Gerea, și-a câștigat mandatul de parlamentar promițând că va salva Arpechimul. Poate de acum încolo...
Arpechim a fost inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Rafinăria Arpechim furniza, la un moment dat, peste jumătate din bitumul rutier folosit în asfaltări în România. În mai 2006, a inaugurat o instalație care permite obținerea de carburanți cu un conținut redus de sulf, cu costuri mai mici și în concordanță cu standardele europene, retehnologizare care reduce semnificativ nivelul noxelor. În decembrie 2009, Petrom a vândut Arpechim combinatului chimic Oltchim, pentru suma de 13 milioane de euro.

Vâlcenii de plâng că argeșenii sunt favorizați, numărul concedierilor de la Arpechim fiind mai mic decât cel de la Oltchim

Potrivit criteriilor prevăzute în contractul colectiv de muncă, primii vizaţi pentru concediere ar trebui să fie angajaţii care deţin o firmă, au fost sancţionaţi pentru indisciplină, cumulează pensia cu salariul sau care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a se pensiona.  Sindicaliştii opinează, însă, că aceste criterii nu se vor respecta şi că din combinat vor pleca persoanele care nu sunt agreate de cei care alcătuiesc listele, respectiv de şefii de secţii. Sindicaliştii din Vâlcea sunt nemulţumiţi şi de faptul că pe lista celor concediaţi se vor regăsi mai mulţi vâlceni, decât argeşeni, în condiţiile în care, spune ei, Divizia Petrochimică Bradu nu mai produce nimic de câţiva ani. Potrivit contractului colectiv de muncă, angajaţii care vor fi disponibilizaţi în această toamnă au dreptul să primească, în funcţie de vechime, între 3 şi 12 salarii compensatorii şi indemnizaţie de şomaj.

Specialiștii în chimie, la tăiat iarba, pază și curățenie

Potrivit unor surse din rândul angajaţilor aflaţi pe lista neagră, planul de reorganizare ar viza chiar şi desfiinţarea serviciului de pompieri de pe platforma petrochimică, care în mod normal nu ar trebui să lipsească ținând cont de faptul că aici sunt depozitate în continuare substanțe periculoase.
Scene inedite au fost surprinse cu salariaţii Arpechim din Piteşti în luna iunie a acestui an. După ce statul a plătit bani grei pentru specializările lor, acum, oamenii sunt scoşi la curăţenie şi la tuns iarba, informa, la începutul verii,  România TV.
Platforma petrochimică Bradu mai avea aproximativ 230 de angajaţi, de la operatori chimişti la specialişti recunoscuţi în domeniu. Dacă până acum conducerea i-a pus să asigure mentenanţa instalaţiilor aflate de câţiva ani în conservare, acum jumătate dintre ei trebuie să-şi justifice salariile făcând curăţenie.

Chinezii dau, din nou, târcoale Oltchimului

La sfârșitul lunii august,  chinezii de la Junlun Petroleum CO. LTD. au ajuns la Oltchim Râmnicu Vâlcea, după ce, în prealabil, au avut o întrevedere cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, întâlnire în cadrul căreia şi-au reiterat interesul de a se implica în procesul de vânzare a Oltchim SPV. După vizita  în teren, aceștia vor vedea dacă instalațiile și prețul cerut de statul român pentru acestea suscită interes.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea