Scandalul ”Șanțul” continuă la primăriile din Argeș

# Instanța de judecată - puntru unii mumă, pentru alții ciumă! # Primaria Recea a câștigat, din nou, procesul cu romii din Costești # Uluitor!!!  Romii, cu ajutorul executorului judecătoresc, reușesc să golească conturile Primăriei Băbana!

Afacerea ”Șanțul”, în care actorii principali sunt romii din Costești, este departe de a se fi încheiat. Așa cum am mai scris și în numerele anterioare, totul a pornit prin 2011, când CJ Argeș, condus pe atunci de Constantin Nicolescu, a promovat un proiect de integrare socială și de creștere al gradului de

ocupare  pentru minorități. Romii trebuiau să sape câțiva kilometric de șanțuri. Aceștia  însă nu au mai așteptat ordinele de începere pentru lucrări, ci s-au apucat de treabă, pe unde li s-a părut loc că ar trebui, chiar și pe drumurile naționale, unde nu aveau voie și nici CJ-ul nu avea jurisdicție. Au urmat facturi de zeci de miliarde, pentru care primăriile se luptă, iată, de ani, în instanțe, sau, mai rău, așa cum este cazul Primăriei Băbana, s-au trezit cu conturile blocate. Unele unități au ajuns, mai mult de gura romilor, la înțelegeri financiare cu aceștia. Mai pe românește, au plătit ca să scape de scandal și de instanțe. Cei care s-au încăpățânat să arate cu degetul spre lege, au avut, și au în continuare, de-a face cu tertipuri uluitoare inventate de sfătuitori ”bine intenționați” ai romilor. Cesiuni de drepturi litigioase, trecere a creanțelor de pe o firmă pe alta, executor judecătorești, tot tacâmul. Pe fir, în urma unor reclamații depuse, au intrat și câteva instituții ale statului, instituții cu atribuții de cercetare a eventualelor fapte și acte penale. Doar că, spune proverbul, până la Dumnezeu te mănâncă… procedurile. Iată, mai jor, una albă și una neagră din coșmarul ce pare fără sfârșit al Scandalului ”Șanțul”.

Primarul comunei Recea, Pană Marin: ”Pe romi să îi plătească cine le-a promis că îi plătește.”

Așa cum s-a întâmplat în toate localitățile cu pricina (primăriile Cepari, Moșoaia, Albota etc. au ajuns la înțelegeri și au stins conflictul) s-a întâmplat și la Recea. Romii din Costești sapă șanțurile de-a lungul drumului județean, fără   să fie în posesia unui ordin de începere a lucrărilor, ordin care, de fapt, nu a fost emis niciodată. Apoi, repejor, apare o factură de ”numai” 306.000 ron, factură pe care, bineînțeles, primăria nu a achitat-o. Nici nu avea de unde, contractul specificând clar că banii vor fi achitați pe măsura primirii lor de la Consiliul Județean Argeș, cel care a negociat întreaga afacere. Judecătoarea Manuela Eros de la Tribunalul Argeș înțelege cu exactitate speța și arată că nu sunt îndepinite cumulativ condițiile impuse de lege pentru ca această creanță să fie considerată certă, arată că anumite devize depuse nu au legătură cu cauza, arată că nu s-au primit banii de la Consiliul Județean. În consecință, acțiunea firmei romilor, Metalux Direct ID S.R.L., în contradictoriu cu Primăria Comunei Recea, este respinsă, prin Sentința Civilă nr. 1961/28.10.2014.
”Păi și cine e Tribunalu` ăsta?” - par să fi spus romii patroni din Costești, nedescurajați de gândirea judecătorilor. La scurt timp, creanța S.C. Metalux Direct ID S.R.L. este cesionată către S.C. Gold Metal FIN S.R.L., firmă înființată în iunie 2014. Cu creanța în brațe, patronii au dat fuguța la BEJ Moromete Constantin Cosmin, care obține de la Judecătoria Pitești o încuviințare de executare silită, cu care se prezintă la Primăria Recea. Și distracția o ia de la capăt. La ”distracția” respectivă suma este însă majorată cu cheltuieli de executare, onorariu executor etc
Contactat în primăvara acestui an de redactorii Atitudine în Argeș, primarul comunei Recea, Pană Marin, ne-a declarat: ”Pe romi să îi plătească cine le-a promis că îi plătește. Când vor veni bani de la Consiliul Județean și dovada că au muncit pentru toți banii, nicio problemă. Au venit de la Negrași și au săpat fără să întrebe pe nimeni, au venit de la Buzoești și și au săpat, au venit de la Ungheni și au săpat în continuare… Ei (romii) nu au întrebat nimic pe nimeni. În orice caz, Dumnezeu nu doarme și nu va dormi. Cine păcălește, va fi păcălit. Munca reală va fi plătită, probabil. Însă, decât să intru în pușcărie că le dau bani, mai bine intru că nu le dau bani.”

Cu firma cumpărătoare a dreptului de creanță, romii pierd din nou la Judecătoria Costești. Spre rușinea instanței Judecătoriei Pitești, care le-a dat dreptate

Imediat după pronunțarea nefavorabilă și care pune multe semne de întrebare a instanței din Pitești, Primăria Recea, reprezentată de Cabinetele de avocatură  Stancu Puiu Dorin și Nicolescu Dragoș Andrei, formulează contestație la executare, la Judecătoria Costești. Instanța judecă și, în ultima zi a lunii septembrie, pronunță Hotarârea  841/2015, prin care anulează încuviințarea executării silite. Iată conținutul acesteia:
Soluția pe scurt: Admite contestaţia la executare formulată de contestatoarele PRIMĂRIA COMUNEI RECEA, prin primar, şi UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ COMUNA RECEA, reprezentată legal prin primar, în contradictoriu cu intimatele S.C. GOLD METAL FIN S.R.L. şi S.C. METALUX DIRECT ID S.R.L. Anulează încheierea de încuviinţare a executării silite pronunţată de Judecătoria Piteşti, Secţia civilă, la data de 23 ianuarie 2015, în Dosarul nr.728/280/2015. Anulează actele de executare emise de Biroul Executorului Judecătoresc „Moromete Constantin Cosmin”, în Dosarul de executare nr.6/2015. Respinge cererea de suspendare a executării silite ca rămasă fără obiect. Respinge cererea de lămurire a înţelesului, întinderii şi aplicării titlului executoriu ca rămasă fără obiect. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu apel în 10 de zile de la comunicare, care poate fi exercitat prin depunerea cererii la Judecătoria Costeşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29.09.2015.

Uluitor!!!  Romii, cu ajutorul executorului judecătoresc, reușesc să golească conturile Primăriei Băbana!

Spre deosebire de cazul prezentat, la Primăria Băbana s-a întâmplat, însă, inevitabilul. Situație unică, poate, în țară, de o gravitate majoră. Cu ajutorul executorului judecătoresc, romii reușesc nu numai să pună poprire pe conturile instituției, dar, ulterior, reușesc și să scoată banii din acestea. Este vorba de peste 3 miliarde lei vechi, suma cu care una din cele mai sărace primării din țară, Băbana, ar fi reușit să finalizeze investițiile începute în comună.
Totul a început când, după ce a săpat, în aceleași condiții, șanțuri în zonă, firma Venus Holdrung a emis Primăriei Băbana facturi în valorare de peste 3 miliarde lei vechi, facturi pe baza cărora a solicitat instanței deschiderea procedurii insolvenței Primăriei, în urma refuzului autorităților locale de a plăti.  Curtea de Apel Pitești, judecând apelul, arată că nu sunt îndepinite condițiile cumulative cerute de lege pentru a se declara starea de insolvență, așa încât, la data de 16 decembrie 2014, respinge ca nefondat apelul declarat de S.C. Venus Holdrung S.R.L. din Costești, în contradictoriu cu Primăria Băbana. Pe 18 decembrie, S.C. Venus Holdrung S.R.L. cesionează creanța de 327.156 ron altei firme din Costești, S.C. Argecom Metal Proiect S.R.L. Aceștia din urmă se prezintă la biroul executorului Ioan Vârgă, care se grăbește să emită, la data de 19 ianuarie 2015, o somație către Primăria Băbana.
”Noi, Vârgă Ioan – executor judecătoresc pe lângă Judecătoria Pitești-Argeș, în temeiul art. 731 din Noul Cod de pr.civ. VĂ SOMĂM, ca în termen de 1 (UNA) zi de la primirea prezentei somații sau lăsarea ei la sediul dvs., să achitați creditorului-cesionar S.C. ARGECOM METAL PROIECT S.R.L., suma de 338.082 RON constituită din : 327.156 RON la care se va adăuga dobânda legală din data de 18.12.2014...+ suma de 10.926 RON cheltuieli de executare.”
În data de 12 ianuarie 2015, Argecom Metal Proiect S.R.L. reușește, la Judecătoria Pitești, să investească cu formulă executorie tranzacția, pentru a o pune în operă: Instanța ”Dispune învestirea cu formulă executorie a titlului executoriu reprezentat de contractul de cesiune de creanţă autentificat sub nr. 4554/18.12.2014. Fără cale de atac.”
Edilul comunei atacă, la rândul său, ”manufactura” romilor, prin introducerea pe rolul instanței a unei contestații la executare și a suspendării executării.
Bebe Ivan, primarul comunei Băbana: ”Noi am depus, de trei luni, la Curtea de Apel Pitești, recurs împotriva sentinței Judecătoriei Pitești. Nu am primit răspuns, deși am cerut, cred, de trei ori să se judece mai repede. Nu știu ce să mai fac, nici nu am primit număr de dosar, nici termen, nimic. Romii mi-au luat toți banii! Mi-au luat și banii de încălzire, banii de investiții, tot! Mi-au luat trei miliarde șase sute… E ciudat rău de tot, ca să nu spun altceva…”

Afacerea ”Șanțul” depășește granițele județului. Primăria Băiculești asaltată, săptămâna trecută, de romi din Vâlcea

Mai mulţi romi din Argeş au mers, miercurea trecută, la Primăria Băiculești şi l-au acuzat pe primar că nu au fost plătiţi pentru nişte lucrări la care au contribuit şi care au fost efectuate în anul 2013. În replică, primarul a spus că acele lucrări au fost realizate fără acte, pe timpul conducerii fostului primar al comunei.
Nicolae Dragnea, actualul primar,  s-a trezit cu o datorie de 6 miliarde de lei moștenită de la fostul primar  Gheorghe Bărănescu, cel care a parafat săpăturile făcute de către o firmă din Vâlcea și două din Costești cu o strângere de mână. „M-am trezit cu ei că vor să le dau vreo 6 miliarde, că au săpat nu știu câți kilometri, însă nu le pot da niciun leu, pentru că nu am cadrul legal să fac asta”, a declarat, de la bun început, edilul din Băiculești. „Ei îşi caută nişte drepturi pe care primăria nu o să poată să le dea niciodată. În cursul anului 2013, în luna a patra, o firmă SC Lex Industrial din Râmnicu Vâlcea s-a deplasat în comuna Băiculeşti au executat nişte lucrări la nişte şanţuri pe un drum judeţean, la un pact făcut cu fostul primar. Nu s-a încheiat absolut niciun document de execuţie a acelor şanţuri. Oamenii nu au fost plătiţi pentru că pe vremea respectivă au executat acele şanţuri doar la o înţelegere cu fostul primar fără să încheie niciun document. Fostul primar trebuie să îi plătească. Orice lucrare se face la o instituţie publică se face în baza unor documente, se face un contract. Cu tot respectul pentru aceşti oameni, nu pot să îi plătesc. M-au ameninţat, dar nu mă sperie. Această firmă SC Lex ne-a acţionat în judecată la Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi le-a respins pentru că nu au niciun document”, a mai spus Niculae Dragnea, primarul comunei Băiculești.
Romii au plecat abia după apariția unui echipaj de poliție, chemat de edil pentru a gestiona o eventuală escaladare a ordinii și liniștii publice. Au promis însă că vor reveni. A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea