Hidroelectrica scoate la vânzare unitățile rămase pe stoc cu un discount de 20%

# După ce a vândut, la preț întreg, Hidrocentrala Călugărița, pentru 1,7 milioane lei, Arhiepiscopiei Argeșului

Hidroelectrica, firmă aflată în insolvență, își vinde activele. La prima ”strigare” de vânzare a celor peste 30 de hidrocentrale, numai două au fost achiziționate, una dintre acestea în județul Argeș. Arhiepiscopia Argeșului este noua proprietară a unei micro-hidrocentrale, una cu nume predestinat: Călugărița. A costat 1,7 milioane de lei si va alimenta cu curent, speră preoții intrați în afacerile  cu energie, Mănăstirea Curtea de Argeș.
Hidrocentrala a facut parte din sistemul național de energie, dar de 4 ani nu mai funcționează. Preotii au de gând să o repare ca să fac economie.
”Călugărița” a fost construită în 1984 și pe vremuri putea alimenta până la 180 de gospodării. După ce va fi reparată, preoții din Argeș speră să acopere consumul bisericilor din zonă sau măcar necesarul anual al Mănăstirii Curtea de Argeș.
Preotul Caliopie, purtător de cuvânt, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului:
”Statul ne tratează ca pe o societate comercială, dar avem o grămadă de cheltuieli. Avem 600 de biserici care țin de Arhiepiscopia Argeșului și sperăm că după ce o vom repara să putem acoperi necesarul de energie electrică.”
Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a fost singura care a licitat pentru microhidrocentrala aflată pe râul Valea lui Stan, la câțiva kilometri de barajul Vidraru.

Cine mai vrea hidrocentrale, acum poate lua la preț redus

”Dacă la licitaţiile organizate anterior cele 31 de microhidrocentrale erau oferite spre vânzare la suma de 83,2 milioane de lei, la licitaţiile organizate în noiembrie valoarea lor a scăzut la aproximativ 70 de milioane de lei, deci cu o reducere de 13 milioane lei, fiind aplicat un discount de până la 20%. Hidroelectrica derulează astfel (...) o nouă etapă a procesului de vânzare de microhidrocentrale, început în luna iunie 2013, ca urmare a deciziei administratorului judiciar”, se arată într-un comunicat al companiei de stat.
Licitaţiile pentru unităţile cu o putere totală instalată de 25,7 MW vor avea loc în perioada 23-26 noiembrie. Activele, structurate în 22 pachete, sunt situate în judeţele Suceava, Braşov, Hunedoara, Neamţ, Sibiu, Vâlcea, Maramureş, Arad, Argeş, Buzău, Timiş, Vrancea şi Bacău.
Compania de stat a vândut doar două dintre cele 34 de microhideocentrale scoase la licitaţie în iulie, pentru care a încasat aproape 4 milioane de lei.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea