Atenție! Micii fermieri pot accesa fonduri europene 100% nerambursabile

România are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.
Fermierii români au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, inclusiv pentru dezvoltarea fermelor mici.
Principiul finanţării nerambursabile este transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum şi de acreşte capacitatea de a identifica noi oportunităţi de valorificare a producţiei acestora.
Pentru a putea accesa fondurile europene, fermierii trebuie să realizeze un dosar în care să ataşeze cererea de finanţare, planul de afaceri, precum şi alte documente justificative, conform Ghidului Solicitantului pentru Submăsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Completarea Cererii de Finanţare, inclusiv a anexelor la aceasta, se va face conform modelului standard, pe care solicitanţii îl pot găsi pe site-ul AFIR.
Pentru stabilirea dimensiunii economice a exploatatiei agricole se completează Secţiunea “Stabilirea categoriei de fermă” din Cererea de Finanţare. În această secţiune a Cererii de Finanţare se înscrie toată baza de producţie (suprafeţe, animale, păsări şi familii de albine) pentru care solicitantul are documente de proprietate şi/sau arendă/concesionare şi care sunt înregistrate în IACS la APIA, şi/sau în Registrul Exploataţiilor de la ANSVSA/, precum şi în Registrul Agricol înainte de solicitarea sprijinului.
Datele din Cererea de Finanţare trebuie să corespundă cu cele menţionate în Registrul Unic de Identificare de la APIA, Registrul Exploataţiilor de la ANSVSA, precum şi cu celemenţionate în Registrul Agricol. În cazul în care acestea nu corespund, iar în urmă solicitării de informaţii suplimentare, solicitantul nu depune documentele justificative, atunci proiectul va fi declarat neeligibil.
Încadrarea în Secţiunea privind calculul S.O “Stabilirea categoriei de fermă” 7 din Cererea de Finanţare:
1. a plantelor de cultură se realizează conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1444/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi a Catalogului Oficial al soiurilor şiplantelor de cultură din România.
2. a animalelor se realizează conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1444/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În vederea stabilirii dimensiunii economice a exploatatiei agricole se va ţine cont de următoarele aspecte:
1. pentru pui, găini ouătoare, alte păsări, valoarea S.O. se referă la 100 capete;
2. pentru ciupercării valoarea S.O. se referă la 100 mp/an (sunt incluse 4 cicluri pe an);
3. pentru familii de albine valoarea S.O. este calculată pe stup.
O prevedere importantă menţionează că în cazul exploataţiilor zootehnice, solicitantul demonstrează existenţa unor construcţii (adăposturi/grajduri) în cadrul exploatatiei,corespunzător adaptate pentru creşterea animalelor şi a păsărilor.
La momentul depunerii Cererii de Finanţare, solicitantul se va angaja că, în cazul în care proiectul a fost selectat, să înregistreze exploatația conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr. 16/ 2010, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ca fiind exploataţie comercială de tip A, urmând ca la data semnării de către AFIR a Deciziei pentru acordarea sprijinului, acesta să prezinte documentul care certifică această înregistrare. De asemenea, în cazul în care solicitantul are deja îndeplinită această condiţie, angajamentul nu mai este necesar, acesta prezentând direct documentul care certifică această înregistrare.
Solicitantul are obligaţia să declare la APIA toate parcelele agricole eligibile şi neeligibile pe care le utilizează, indiferent de suprafaţa acestora, în perioada de depunere a cererilor de ajutor/de plată stabilită conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare.
Solicitanţii trebuie să facă dovada existenţei terenului ce reprezintă vatra stupinei, deşi terenul care formează această vatră nu este obligatoriu să fie înregistrat la APIA. Solicitanţii care deţin exploataţii zootehnice (inclusiv apicole) nu au obligaţia să deţină baze de producţie vegetală.
Solicitantul trebuie să completeze în Cererea de Finanţare următoarele rubrici, astfel:
Sectorul exploatatiei agricole:
1. vegetal: culturi de câmp, horticultură, viticultura, culturi permanente (altele de cât viticultura).
2. zootehnic: bovine pentru carne, bovine pentru lapte, ovine şi caprine, porcine, păsări de curte,
3. mixte ‐ culturi mixte
4. mixte ‐ animale mixte
5. mixte ‐ culturi şi animale, cu excepţia albinelor,
6. albine
7. altele.
Sectorul obiectivului prevăzut în Planul de Afaceri:
1. vegetal: culturi de câmp, horticultură, viticultura, culturi permanente (altele de cât viticultura).
2. zootehnic: bovine pentru carne, bovine pentru lapte, ovine şi caprine, porcine, păsări de curte,
3. mixte ‐ culturi mixte
4. mixte ‐ animale mixte
5. mixte ‐ culturi şi animale, cu excepţia albinelor,
6. albine
7. altele.

În dimensiunea economică a exploatatiei agricole culturile şi animalele care asigură consumul uman şi hrana animalelor trebuie să reprezinte peste 75% din totalul S.O. atât în anul 0, cât şi la solicitarea acordării celei de a două tranşe de plată.
Circa 10.000 de fermieri ar putea să beneficieze de fonduri europene nerambursabile în valoare de de 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistență, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

***

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) şi este de 15.000 de euro, procentul definanţare nerambursabilă fiind de 100%. Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acordă sub formă de primă în două tranşe, astfel:
1. 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finanţare;
2. 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiţia IMPLEMENTĂRII CORECTE a Planului de afaceri, fără a depăşi 3/5* ani (*5 ani pentru exploataţiile pomicole), de la semnarea Deciziei de Finanţare.

***

„Mulți dintre dumneavoastră cunoașteți sprijinul pe care l-am acordat prin vechiul PNDR pentru fermele de subzistență, semi-subzistență. Era un sprijin de 1.500 de euro acordat în fiecare an, pentru o perioadă de 5 ani. Am înlocuit acea măsură cu una mult mai atractivă astfel încât 10.000 de beneficiari vor primi o sumă de 15.000 de euro, 100% nerambursabil, pe baza unui proiect la fel de simplu cum era și în măsura 141. Cu suma de 15.000, acordată o singură dată, cred că se poate face o investiție mult mai rapidă, astfel încât fermierul respectiv să treacă de la o producție strict pentru consum la una pe baza căreia să comercializeze și în piață”, a declarat Daniel Constantin, în cadrul unei întâlniri cu fermierii.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea