Peste 1000 de copii din Mioveni beneficiază de cursuri gratuite

# Centrul Cultural Mioveni, pol al culturii și culturalizării din județ

Centrul Cultural Mioveni, de la înfiinţarea sa din 2007 şi până în prezent, s-a evidenţiat prin multitudinea de evenimente culturale pe care le-a organizat, ducând Mioveniul chiar şi în ,,Cartea Recordurilor” prin cea mai mare lingură de lemn. Însă, pe lângă multitudinea de activităţi culturale pe care le organizează această instituţie şi care angrenează sute de copii din Mioveni în desfăşurarea acestora, Centrul Cultural Mioveni, de câţiva ani, a mai demarat un proiect de mare anvergură pentru tinerii din Mioveni, şi anume organizarea de cursuri gratuite.
Aşa se face că în acest an sunt peste 1000 de copii beneficiari ai acestor cursuri gratuite în diferite domenii, chiar şi pentru engleză, franceză, canto şi multe alte domenii pentru care mulţi părinţi din alte localităţi plătesc bani grei să-şi ducă copiii la aceste cursuri.
În acest sens am stat de vorbă cu Argentina Culcuş, directoarea Centrului Cultural Mioveni, care ne-a explicat mai multe despre organizarea acestor cursuri.
# Doamnă director, spuneţi-mi vă rog, câţi copii beneficiază de aceste cursuri gratuite?
- Sunt peste o mie de copii beneficiari ai cursurilor gratuite oferite de Centrul Cultural Mioveni, instituţie subordonată Consiliului Local Mioveni, care, de fapt, finanţează toate aceste cursuri. Anul acesta am venit cu o paletă mult mai variată de cursuri în care fiecare copil să se regăsească. Sunt 28 de clase în acest sens.
# Care sunt domeniile atinse de aceste cursuri gratuite?
- Avem cursuri de teatru, pian, orgă, balet, curs de fotografie, care se adresează mai mult tinerilor cu vârsta de peste 18 ani. Mai avem cursuri de dans modern, dans popular. Avem trei clase de pictură şi iconografie, curs de bune maniere, curs de mandolină, care are tradiţie în oraşul Mioveni. De asemenea, mai avem curs de chitară, fanfară, curs de abilităţi practice, modelaj de lut, canto muzică populară, canto muzică uşoară şi cursuri de engleză şi franceză.
# Dintre acestea, care sunt cele mai căutate cursuri?
- La engleză sunt peste 100 de copii împărţiţi în cinci clase, iar la franceză sunt peste 50 de copii. Şi cursurile de dans modern au o mare căutare, unde avem copii de la 4 ani până la 15 ani. De asemenea, cursul de pictură mai reprezintă un punct de atracţie pentru copiii din Mioveni. Şi aici avem peste 150 de cursanţi.
# Care sunt condiţiile de participare la aceste cursuri?
- Înscrierile pentru aceste cursuri s-au făcut de pe 15 septembrie, odată cu începerea anului şcolar, şi s-au încheiat pe 1 octombrie. Condiţia este să fie din Mioveni, elev al unei şcoli din oraşul Mioveni, iar ca şi taxe, după cum ştiţi, acestea sunt zero.
Cheltuielile cu aceste cursuri sunt suportate din alocaţiile de la Consiliul Local Mioveni.
# La ce costuri se ridică toate aceste cursuri?
- Suma nu este mare pentru organizarea acestor cursuri. Un profesor primeşte în medie 600 lei pe lună. O parte din aceste cursuri sunt susţinute chiar de angajaţii acestei instituţii, respectiv: cursul de franceză, cursul de bune maniere şi cursul de dans modern.
# Pe viitor, vă gândiţi să renunţaţi la vreun domeniu din această paletă sau, din contră, să mai aduceţi noi domenii?
- Nu o să renunţăm la nici un domeniu şi nici nu se pune problema să mai venim cu ceva suplimentar până la aprobarea noului buget.
# În urma cursurilor gratuite pe care Centrul Cultural Mioveni le-a organizat, aţi descoperit şi talente noi?
- Un exemplu destul de concret şi cel mai recent în acest sens pot să vi-l dau cu câştigarea trofeului ,,Laleaua de Aur” . Acest trofeu a fost câştigat de eleva Centrului Cultural Mioveni, Ştefania Vorovenci, care a fost pregătită până la începutul anului acesta de către Monaliza Zegheru.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea