Domeniul public al Piteştiului s-a umplut de... moșieri!

# Tunuri imobiliare date sub oblăduirea generoșilor magistraţi ai justiţiei argeşene.

Domeniul public din Piteşti se reduce de la o sentinţă judecătorească la alta. Spaţii verzi, parcuri amenajate, terenuri de sport şi chiar drumuri din Piteşti au fost retrocedate moştenitorilor – sau nu - ai vechilor proprietari. Profitând de un vid legislativ, mai mulţi cetăţeni au fost puşi în posesie pe domeniul public al municipiului Piteşti prin hotărâri judecătoreşti, fără a ţine seama de întrebuinţarea acelui spaţiu public. În acest sens o să vă prezentăm o parte din punerile în posesie pe domeniul public ce au să afecteze mai mulţi cetăţeni şi chiar copiii Şcolii Nr.11 din Craiovei, care au rămas fără terenurile de sport din curtea şcolii.
Şi viceprimarul Laurenţiu Zidaru s-a arătat nemulţumit de acest lucru, enumerându-ne  o parte din cei care au fost puşi în posesie pe domeniul public al municipiului Piteşti prin hotărâri judecătoreşti: ,,Liceul tehnologic Dacia, strada Henri Coandă - 100 de mp în curtea liceului - Codreanu Marius; Şcoala Nr. 9, strada Negru Vodă - 300 de mp în curtea şcolii - Ştefănescu şi Ungureanu; Şcoala Nr. 11, aleea Constructorilor - 2.483 mp pe terenul de sport al şcolii - Toma Mircea;  Grădiniţa Nr. 5, strada Exerciţiu - 381 mp, în curtea grădiniţei - Băcanu Virgil şi Marioara Georgescu - aici se va construi un bloc din peretele grădiniţei pînă în cel al blocului; parcarea blocurilor 19 şi 22, strada Exerciţiu - 250 mp, Băcanu Virgil, plus Georgescu Mari-oara; ADP, strada Obor nr. 3 - 8.500 mp, situaţi în curtea ADP şi sub sere; Calea Depozitelor - 15.952 mp, ocupă Piaţa Agroalimentară şi curtea Publitrans 2000; strada Crinului - 200 mp, a-leea de lîngă blocul D9, Bărănescu Constantin - locatarii s-au trezit cu parcarea închisă; groapa de gunoi a municipiului Piteşti - 11.000 mp, incinta împrejmuită a gropii de gunoi - Din Ion şi Orăşanu Floarea; strada Negru Vodă - 900 mp, spaţiu verde din faţa complexului Ciocîrlia, Şchiopu Ion, plus Angelica Tănase; cartier Trivale - 3.000 mp, spaţiul verde dintre blocurile 27 şi 16; Stadionul Nicolae Dobrin,  14.510 mp, teren în incinta stadionului, Stelian Ştefănescu; intersecţie strada Gheorghe Doja cu strada Craiovei, 500 mp teren situat în spaţiul verde dintre străzi. Dacă nu a făcut nimeni nici o parcare, s-a gândit cineva s-o ia, să facă un bloc”.

 

Bărănescu Constantin, Stelian Ştefănescu, Din Ion şi Orăşanu Floarea – mai marii moşieri ai domeniului public Piteşti

Dintre cei enumeraţi de viceprimarul Laurenţiu Zidaru se află trei cazuri unde suprafeţele sunt destul de mari şi care secătuiesc Piteştiul de câteva hectare bune din domeniul public.
Dintre aceştia, Bărănescu Constantin deţine cea mai mare suprafaţă de teren din domeniul public Piteşti şi anume, 2,5 hectare bine poziţionate. Bărănescu a fost pus în posesie în curtea ADP şi sub serele ADP-ului cu o suprafaţă de 8.853 mp. Acelaşi Bărănescu a mai primit 15.952 mp pe Calea Depozitelor, acolo unde se află Piaţa Agroalimentară, dar şi o parte din curtea Publitrans 2000 S.A., dar pe aceasta din urmă nu a primit-o, moştenitorul urmând să se judece şi cu Publitrans.
Un alt teren unde a fost pus în posesie Bărănescu se  află chiar în buricul oraşului, pe strada Crinului, în suprafaţă de 200 mp, aleea de lângă blocul D9. Aşa se face că, în total, acest domn Bărănescu a fost pus în posesie cu o suprafaţă de 2,5 hectare de teren care aparţinea domeniului public. Bărănescu Constantin face parte din cercul de influenţă al lui Iulian Preda, soţul interpretei de muzică populară Cristina Turcu Preda.

Orăşanu Floarea, contabila şefă a primăriei Piteşti, printre moşierii principali ai domeniului public. DNA studiază dosarul cu atenție

În lista marilor moşieri ai domeniului public Piteşti se află şi contabila şefă a primăriei Piteşti, împreună cu încă un domn, Din Ion, care au primit o suprafaţă de 11.000 mp în incinta împrejmuită a gropii de gunoi, acolo unde s-a construit a doua celulă. Pentru această suprafaţă de teren, cei doi au fost despăgubiţi de primăria Piteşti cu suma de 183.000 de euro, preţ umflat, dacă este să ne luăm după acuzaţiile aduse de Ştefan Ciocănel la acea vreme, când ocupa funcţia de consilier local şi care s-a şi opus acestei despăgubiri.
Conform declaraţiei de avere, doamna contabilă şef a Primăriei Piteşti a mai primit în anul 2008 alte suprafeţe importante de teren în zona Tancodrom, semn că dânsa se trage din neam de moşieri.  
Cazul a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție, în urma unor sesizări care conțin informații alarmante. Informațiile cu pricina dezvăluie faptul că punerea în posesie s-a făcut cu totul eronat și ilegal, autorii persoanelor cu pricina deținând teren în cu totul altă locație față de zona gropii de gunoi a Piteștiului.

Stelian Ştefănescu – aproape 1,5 hectare în incinta stadionului Nicolae Dobrin

Povestea acestei puneri în posesie a început în urmă cu mai mulţi ani, când Stelian Ştefănescu a depus, în baza L 247/2005, o cerere de  reconstituire a dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 4 hectare, situat în zona stadionului.  Printr-o hotărâre a Comisiei de Fond Funciar Piteşti, cererea a fost respinsă, pe motiv că documentaţia depusă era incompletă. Stelian Ştefănescu nu s-a mulţumit cu această decizie şi a formulat contestaţie, care a şi fost aprobată de  către Tribunal, îndreptăţindu-l pe solicitant să primească  despăgubiri  pentru  o suprafaţă de 1,8315 ha şi să i se restituie, în natură, un teren în suprafaţă de 1,4585 hectare.
În aceste condiţii, Comisia Locală de Fond Funciar Piteşti a procedat la punerea în posesie a lui Stelian Ştefănescu, cu 14.585 mp.
Numai că, nemulţumit de despăgubirile acordate, bărbatul a formulat la Judecătoria Piteşti o contestaţie împotriva  Hotărârii Comisiei  Judeţene de Fond Funciar, iar în prima sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă, instanţa a dispus modificarea respectivei hotărâri în ceea ce priveşte “suprafaţa  propusă la despăgubiri”. Mai exact, Judecătoria Piteşti a constatat că petentul este îndreptăţit  la restituirea în natură a suprafeţei de 14.510 mp, identificată conform raportului de expertiză efectuată în dosarul în cauză. Din nou, Comisia Locală de Fond Funciar a fost  obligată să-l pună în posesie pe bărbat, de data aceasta cu  14.510 mp, în incinta stadionului.

Parcarea Pieţei Smârdan, scoasă la vânzare pe OLX

Aşa se explică şi apariţia unui anunţ pe OLX publicat, se pare, de o persoană fizică, ce are la vânzare o parte din parcarea pieţei Smârdan.
Pentru cititorul neavizat, facem precizarea că legea nu prevede restituirea în natură a terenurilor de utilitate publică şi că, în aceste situaţii, proprietarilor trebuie să i se acorde despăgubiri. Iar în toate aceste cazuri, prezentate mai sus, vorbim de aspecte asemănătoare, unde terenurile retrocedate în natură aveau o utilitate publică. Cu toate acestea, judecătorii nu au ţinut cont. Aşa se face că o persoană fizică a ajuns să vândă domeniul public deja amenajat pe banii noştri, din impozitele noastre, iar nimeni nu-i poate trage la răspundere pentru ,,a nu afecta independenţa justiţiei”, conform sintagmei tot mai des auzite din gura unor politicieni.
Însă, să trecem la anunţul cu pricina care constă în vânzarea a 500mp din parcarea Pieţei Smârdan. ,,Terenul este situat în parcarea pieţei Smârdan, posedă 6 spaţii comerciale de închiriat (afacere la cheie). Preţ: 190 €/mp. Accept si schimburi”, cam aşa sună anunţul publicat pe OLX în care se vinde o parte din parcarea Pieţei Smârdan, deja amenajată din impozitele noastre.
În acest sens mai putem discuta şi despre o parte din parcul din faţa Finanţelor Publice care a fost retrocedat în urma unei hotărâri judecătoreşti, însă acolo moştenitorul a acceptat un schimb de terenuri cu Primăria Piteşti. Sigur, toate aceste cazuri prezentate mai sus reprezintă doar o parte din deciziile discutabile ale judecătorilor, pentru că, din păcate, exemplele pot continua.
Lucian GHERGUŞ

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea