Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, pune taxă pe lene!

# Impozitul pe terenurile nelucrate se va majora cu 500%

Adoptarea noului cod fiscal aduce modificări şi în administraţiile locale care pot să mărească taxele şi impozitele, în unele situaţii, chiar cu 500%. Aşa se face că administraţiile locale au stabilit deja impozitele şi taxele pentru anul 2016, an de când se aplică noul cod fiscal. Sunt administraţii locale care au mărit impozitul pe imobile considerabil, faţă de anii anteriori, dar majoritatea dintre acestea, la nivelul judeţului Argeş, au păstrat aproape aceleaşi  impozite, cu mici excepţii.  În comuna Corbi,

condusă de Virgil Baciu, impozitele şi taxele au rămas aproape neschimbate, nivelul de impozitare fiind unul sub cel mediu, însă, permiţându-i noul cod fiscal, Virgil Baciu a ales să impoziteze lenea.

Impozitul pe terenurile nelucrate se va majora cu 500%

Profitând de reglementările noului cod fiscal, primarul comunei Corbi a venit în consiliul local cu o hotărâre ce prevede majorarea taxelor şi impozitelor cu 500% pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv. Această majorare se va aplica şi pentru clădirile şi terenurile neîngrijite aflate în intravilan.
”Toate impozitele şi taxele au rămas neschimbate la Corbi, în general, doar au fost adaptate la noul cod fiscal pentru că sunt anumite taxe şi impozite care sunt reglementate prin lege, în codul fiscal. În principiu, taxele şi impozitele în Corbi sunt la un nivel  sub cel mediu. Ceea ce am mărit şi aş fi mărit mai mult dacă puteam, a fost impozitul pentru terenurile agricole nelucrate. Conform hotărârii de Consiliu Local, am mărit impozitele pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv cu 500%. La fel se va întâmpla cu clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan pentru care am aplicat şi aici o majorare tot cu 500%, în aceleaşi condiţii ca şi la paragraful anterior”, ne-a explicat Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, vrând să tragă un semnal de alarmă pentru cei leneşi.
Ar fi interesant, dacă acest  impozit s-ar aplica şi în Piteşti, care la ora actuală, în multe zone arată ca un loc straniu, chiar şi în zonele centrale, însă administraţia locală nu se poate pune rău cu electoratul. Pe de altă parte, ar însemna să se impoziteze singuri pentru că sunt multe terenuri ce aparţin domeniului public şi care sunt pline de mărăcini şi ciulini. Cu siguranţă acest impozit va schimba total faţa oraşului dacă ar exista voinţă, aşa cum se întâmplă în alte zone din mediul rural, spre exemplu în Corbi.

”Acest lucru nu face decât să evite abuzurile”

Primarul Virgil Baciu a mai adus în discuţie şi modul de aplicare al acestei suprataxări care nu permite abuzurile vreunei persoane din primărie, chiar şi a primarului. Baciu spune că suprataxarea se aplică doar în urma unei hotărâri de consiliu local, decizia nefiind luată la un nivel singular.
”Ce este interesant şi oamenii nu trebuie să se sperie este că acest impozit nu se aplică în urma unei decizii singulare, a primarului, spre exemplu. Se constată, se analizează şi după aceea, pentru a putea fi impozitat cu 500%, aparatul administrativ din primărie vine cu solicitarea în faţa Consiliului Local şi cu argumente, care să stea la baza solicitării de mărire a impozitului.
Acest lucru nu face decât să  evite abuzurile. În momentul când vii în Consiliul Local, lucrurile vor fi mult mai bine analizate. Dacă îl laşi doar pe primar să decidă acest lucru, poate nu-i place de cineva şi se poate răzbuna invocând tot felul de motive, că nu-i place cum arată gardul sau mai ştiu eu ce motive invocă pentru a-i mări impozitul persoanei pe care vrea să se răzbune”, a mai explicat Virgil Baciu.
Lucian GHERGUŞ

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea