Apele Române au reziliat unilateral contractul de 1.000 de miliarde cu Valah Construct

# Directorul tehnic, Narcis Mățăoanu, nu a vrut să semneze rezilierea și a fost demis # Valah Construct aduce casă de avocatură din București și va cere în instanță, așa cum a promis, daune uriașe Direcției # Județul Argeș rămâne, din nou, descoperit, cu zero investiții împotriva inundațiiilor

Iată că, așa cum am prevăzut, un nou proiect menit să aducă îmbunătățiri majore sistemului hidrologic județean și nu numai, a murit la puțin timp după naștere. Apărări de mal, lucrări împotriva

eroziunii și alte amenajări hidrotehnice complexe, inclusiv în zonele care au nevoie de protecție, cum sunt pilonii podurilor ce traversează râul Argeș - toate acestea, prevăzute în caietul de sarcini al lucrării, nu se vor mai realiza. După cum nimic nu s-a realizat în ultimul an, nici chiar în urma inundațiilor catastrofale ce au lovit, în 2014, județul. Fiecare scapă cum poate – acesta este dictonul în vigoare, valabil în eventualitatea apariției unor noi perioade ploioase – dar șI în cazul asumării unor răspunderi a funcționarilor de stat. Este mai ușor, probabil, să respingi și să lași instanțele să decidă, decât să decizi tu, funcționarul. Deși statul te plătește – uneori regește – fix pentru asta.

 

 

În urmă cu doi ani, mai exact în luna octombrie a anului 2013, Valah Construct, firmă aparținând omului de afaceri Cătălin Nicolau, a semnat contractul de lucrări cu Apele Române Argeș, contract a cărui valoare se apropia de amețitoarea sumă de 1000 miliarde lei vechi.

Tergiversări de peste doi ani. Apoi, reziliere unilaterală a contractului

Cătălin Nicolau, manager Valah Construct: ”Am semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor în luna noiembrie 2013. Ordinul de începere pentru prestarea serviciilor de proiectare a fost emis abia în luna noiembrie 2014, după numeroase solicitări din partea noastră cu privire la emiterea acestui ordin. Proiectul a fost predat de noi conform contractului încheiat  în luna februarie 2015. Din acel moment ne-am lovit de refuzul tacit al reprezentanților ABAAV de a introduce acest proiect în Comisia Tehnico-Economică în vederea avizării. Deși am cerut în nenumărate rânduri ca ABAAV să își respecte obligațiile contractuale, respectiv să continue derularea normală a contractului, nu am primit nici un răspuns concret cu privire la data la care proiectul urmează să fie introdus în Comisie în vederea avizării sau nu. Cei de la ABAAV au încercat, la un moment dat, să transfere responsabilitatea în curtea celor de la ANAR (Administrația Națională Apele Române), însă cei din urmă au comunicat că ABAAV are personalitate juridică și este singura instituție responsabilă pentru derularea procedurii.”

Iată din ce motive a fost reziliat cel mai mare proiect hidrotehnic din istoria post-decembristă a Argeșului:
1. Documentația tehnică nu este semnată de subcontractanți
2. ABAAV nu a fost notificată de renunțarea la subcontractanți
3. Nu a fost întocmit studiul hidrologic etc.

Managerul Valah Construct, Cătălin Nicolau, ne-a declarat că toate motivele invocate de ABAAV sunt, mai pe românește, simple găselnițe. Acestea urmează, însă, a fi detaliate în instanță. Pentru care instanță va fi contractată o renumită casă de avocatură din București.

Culmea birocrației: contract reziliat, însă cu penalități de întârziere. Conform contractului!

Motivele de reziliere încropite de juriștii Direcției Apelor se întind pe numai o pagină. Pe pagina a doua, concluzia: ”vă notificăm rezilierea unilaterală  a Contratului nr. 176/14.1.2013 privind obiectivul de investiții Amenajarea râului Argeș pe sectorul Baraj Golești – Baraj Ogrezeni în vederea stabilizării albiei, județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu, începând de la data prezentei.
Urmează  bomba: ”De asemenea, vă aducem la cunoștință că, începând cu aceeași dată, vom proceda la perceperea penalităților de întârziere pentru  neexecutarea în mod corespunzător a obligațiilor contractuale, conf. art. 10 din contract.”
Măi, oameni buni, voi chiar ați citit ceea ce ați scris? Adică reziliați contractul, după care amenințați cu penalități pentru neexecutarea viitoare a obligațiilor din contract? Asta înseamnă că firma ”vinovată” va plăti, de-a lungul întregii sale existențe, penalități către ABAAV. Pentru că nu mai există contract, acesta fiind reziliat.
ÎNTREBAREA REDACȚIEI:
CU JURIȘTII CARE AU CONCEPUT ACEASTĂ HÂRTIE VEȚI MERGE  LA PROCESUL CARE VA URMA?

Directorul tehnic al instituției, Narcis Mățăoanu, a refuzat să semneze. Și a fost demis

Este evident faptul că șefa ABAAV, Tatiana Diaconu, este cu mult depășită de ceea ce se petrece în instituția pe care o conduce. Decizia de a considera un contract bun sau rău trebuia luată, în primul rând, de staff-ul tehnic al Direcției. Doar că directorul tehnic a avut, de la început, alte opinii față de cele ale directoarei Diaconu. Acesta a și informat-o, în scris, pe șefa sa, că documentația trebuie introdusă în Comisia Tehnico-Economică. Acolo se pot cere lămuriri, clarificări. Acolo se poate decide viabilitatea unui proiect de o asemenea anvergură. Ei bine, proiectul nu a ajuns niciodată acolo. Tatiana Diaconu, împreună cu echipa de juriști au decis să rezilieze. După cum se vede, semnătura directorului tehnic lipsește. Mai nou, lipsește chiar și directorul, acesta fiind demis. Este interesant de menționat și faptul că, pe documentul care anunță rezilierea, lipsește și semnătura biroului tehnic. Așasar, de la tehnic nu a semnat nimeni, ceea ce ridică multe semne de întrebare.
Desigur, nimeni nu va recunoaște că demisia lui Narcis Mățăoanu se trage de aici. Să fie, însă, atât de mare coincidența?
Vom reveni. S.V.

Click AICI pentru a vizualiza actul de încetare a contractului.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea