Începutul sfârșitului pentru ingineriile financiare ale romilor din Costești

# Cine va răspunde, de la instituțiile statului, pentru ajutorul primit de aceștia? # În urma verificărilor parțiale efectuate de Finanțe, o singură firmă are datorii de peste 14 miliarde lei vechi #  Firma care a golit contul Primăriei Băbana nu a înregistrat cesiunea în contabilitate. Nici firma vânzătoare a creanței.

Situație unică, poate, în țară, de o gravitate majoră, la Primăria Băbana. Așa cum am mai scris, cu ajutorul executorului judecătoresc, romii din Costești reușesc nu numai să pună poprire pe conturile instituției, dar, ulterior, reușesc și să scoată banii din acestea. Este vorba de peste 3 miliarde lei vechi, sumă cu care una din cele mai sărace primării din țară, Băbana, ar fi reușit să finalizeze investițiile începute în comună. Și totul s-a întâmplat fără ca nicio instituție a statului să verifice legalitatea tranzacției, deși primarul comunei, Bebe Ivan, a făcut, către toate aceste instituții, sesizări. Cine răspunde acum? Instituțiile statului, cu siguranță, își vor da, acum, cu stângul în dreptul și vor invoca legi care să le acopere ignoranța. Cum este posibil ca o firmă cu peste 14 miliarde lei vechi datorii către statul român, să execute silit o primărie?

Slalom de trei ani printre instanțe, notari și executori  judecătorești

Totul a început când, după ce a săpat, fără ordin de începere a lucrărilor emis de autoritatea contractantă, șanțuri în zonă, firma Venus Holdrung a emis Primăriei Băbana facturi în valorare de peste 3 miliarde lei vechi, facturi pe baza cărora a solicitat instanței deschiderea procedurii insolvenței Primăriei, în urma refuzului autorităților locale de a plăti.  Curtea de Apel Pitești, judecând apelul, arată că nu sunt îndepinite condițiile cumulative cerute de lege pentru a se declara starea de insolvență, așa încât, la data de 16 decembrie 2014, respinge ca nefondat apelul declarat de S.C. Venus Holdrung S.R.L. din Costești, în contradictoriu cu Primăria Băbana. Pe 18 decembrie, S.C. Venus Holdrung S.R.L. cesionează creanța de 327.156 ron altei firme din Costești, S.C. Argecom Metal Proiect S.R.L. Aceștia din urmă se prezintă la biroul executorului Ioan Vârgă, care se grăbește să emită, la data de 19 ianuarie 2015, o somație către Primăria Băbana.
”Noi, Vârgă Ioan – executor judecătoresc pe lângă Judecătoria Pitești-Argeș, în temeiul art. 731 din Noul Cod de pr.civ. VĂ SOMĂM, ca în termen de 1 (UNA) zi de la primirea prezentei somații sau lăsarea ei la sediul dvs., să achitați creditorului-cesionar S.C. ARGECOM METAL PROIECT S.R.L., suma de 338.082 RON constituită din: 327.156 RON la care se va adăuga dobânda legală din data de 18.12.2014...+ suma de 10.926 RON cheltuieli de executare.”
În data de 12 ianuarie 2015, Argecom Metal Proiect S.R.L. reușește, la Judecătoria Pitești, să investească cu formulă executorie tranzacția, pentru a o pune în operă: Instanța ”Dispune învestirea cu formulă executorie a titlului executoriu reprezentat de contractul de cesiune de creanţă autentificat sub nr. 4554/18.12.2014. Fără cale de atac.”

În urma verificărilor parțiale efectuate de Finanțe, S.C. Venus Holdrung S.R.L. - datorii de peste 14 miliarde lei vechi la stat

Primarul din Băbana, Bebe Ivan, a făcut potecă pe la mai toate instituțiile statului, încercând să oprească hemoragia financiară din contul primăriei sale. De ce? Pentru că  S.C. VENUS HORDRUNG S.R.L. a acționat Primăria în judecată, cerând insolvența acesteia. Acțiunea a fost respinsă, atât de Tribunalul Comercial Argeș cât și de Curtea de Apel Pitești, sentința rămânând definitivă la data de 16 decembrie 2014. La numai două zile, reprezentanții S.C. VENUS HOLDRUNG S.R.L. cesionează creanța unei alte firme, prietene, S.C. ARGECOM METAL PROIECT S.R.L. Proaspăta deținătoare a creanței a dat fuga la un executor, care, culmea! – reușește să o investească, la Judecătoria Pitești, cu formulă executorie. Aberație – susțin specialiștii, pentru că era vorba, la bază, de un contract de prestări servicii.
Reprezentanții primăriei  Băbana au înaintat mai multe plângeri, atât către CSM – care critică decizii ale magistraților ce stăpânesc, uneori, prea puțin legea, dar  și către DIICOT. Iată ce conține ultima dintre acestea: ”Subscrisa, Primăria Comunei Băbana, cu sediul în Comuna Băbana, str. Principală, nr. 10, jud. Argeș… vă solicităm să efectuați cercetări în ceea ce privește organizarea unui grup infracțional, înșelăciune, fraudă, încălcarea legii în mod repetat în scopul de a încasa venituri necuvenite, cu privire la reprezentanții firmelor și cei care au fost implicați în săvârșirea infracțiunilor ce vor fi stabilite și încadrate în textele de lege corespunzătoare.” Oficialii Primăriei Băbana mai arată, în plângerea depusă, că firma cu care au intrat, inițial, în contact, nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Săptămânalul nostru  chiar scria, în luna martie, că ”Necesitatea unui control din  partea fiscului  devine  stringentă. Pentru a verifica  dacă operațiunile de cesionare a creanțelor sunt înregistrate  în contabilitate; dacă firmele cesionare plătesc impozit pe profit și TVA; dacă executorii judecătorești au fost plătiți de către firme, și din ce bani”
Ei bine, iată, a fost și controlul. ANAF a verificat, parțial, activitatea S.C. VENUS HOLDRUNG S.R.L. Și ce a descoperit acolo? Ei bine, ceea ce se aștepta primarul din Băbana: ”Echipa de inspecție fiscală a stabilit debit suplimentar în sumă de 513.316 lei privind impozitul pe profit și accesoriile aferente, și 922.193 lei privind taxa pe valoarea adăugată și accesoriile aferente.” În sumara incursiune contabilă, reprezentanții fiscului au mai reușit să remarce faptul că acel contract de cesiune care a golit conturile primăriei Băbana ”nu este înregistrat la Serviciul Fiscal Orășenesc Costești și nu a fost înregistrat în evidența contabilă a agentului economic.”
Așa cum era normal, s-a trecut și la verificarea încrucișată. Drept pentru care s-a controlat dacă cesiunea a fost înregistrată la firma cumpărătoare. Nici vorbă.
”De menționat că nici S.C. ARGECOM METAL PROIECT S.R.L. nu a înregistrat contractual de cesiune precizat mai sus sau alte documente din care să reiasă preluarea dreptului de creanță în sumă de 327.156 lei.”

Bebe Ivan, primarul comunei Băbana:  ”Am avertizat conducerea și responsabili Finanțelor Argeș ( pe dnul. Cojocaru și dna. Garaiman) să nu le vireze banii primăriei în contul executorului până nu verifică, compartimentul de specialitate din cadrul ANAF, această tranzacție, deoarece sunt fapte de natură penală și am depus plângere la DIICOT, le-am trimis și o copie cu răspunsul de înregistrare de la DIICOT. Dar...degeaba, au transferat banii într-un ritm UIMITOR!
Mi-au luat și banii de la investiții (pentru cofinanțare), apoi, la câteva zile, mi i-au pus la loc!!
Puteau să vireze lunar o sumă  din capitolul -DRUMURI-, dar ne-au lăsat în fundul gol!
Iată că în urma adresei făcută de mine, ANAF-ul îmi trimite un răspuns din care reies alte fapte de natură penală. Cine a favorizat aceste fapte d-le director?
V-ati grăbit, de ce?! Trebuie să mai și răspundeți deoarece datoria către această societate putea fi detaliată pe mai multe luni și aveam timp să-i verificați dacă au datorii la bugetul local. Este incredibil să aibă o datorie de 1.500.000 lei și dumneavoastră să le dați din contul primăriei Băbana suma de 327.156 lei..!!!
Este ceva putred, am văzut că și notarul Danciu a declarat că «a fost dus în eroare» când a făcut actul de cesionare.”
A.S.

Click AICI pentru a vizualiza adresa ANAF către Primăria Băbana

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea