Cornel Popescu, managerul Muzeului Judeţean Argeş: „Tinerii de azi sunt atraşi de inedit, de expoziţii noi care apar şi de mese rotunde pe teme interesante”

Se împlinește, în data de 15 ianuarie, un an de când  la conducerea Muzeului Judeţean Argeș a fost instalat, în cadrul unei frumoase dar discrete ceremonii, Cornel Popescu Noul director este născut la 11 august 1985. Este doctor în istorie şi este angajat al instituţiei din 2011. Cornel Popescu a absolvit cursurile Colegiului Naţional I.C. Brătianu, iar apoi şi-a urmat pasiunea şi şi-a definitivat cursurile în istorie. Şi-a luat licenţa în Istorie, Muzeologie şi Arhivistică, a urmat masterul în 2008 la Universitatea de Stat din Piteşti, unde în prezent este şi lector universitar. A urmat doctoratul în istorie, iar din 2011 este şi angajat la Muzeul Judeţean Argeş. A devenit, aici,  responsabilul Secţiei Muzeul Sportului Argeşean - Campionii. Misiunea sa nu este una ușoară. O instituție cu pretenții, cum este cea pe care o conduce, nu este  facil de gestionat. Totuși, tânărul director se descurcă, strălucit chiar, s-ar putea spune, acum, la un an de bilanț.

# Pornind de la faptul că aţi preluat  în luna ianuarie a anului 2015 ştafeta de director de la domnul Spiridon Cristocea, un om cu o cultură vastă şi cu o experienţă de 46 de ani în cadrul Muzeului Judeţean, ce viziune managerială aţi adoptat în comparaţie cu cea pe care a avut-o domnul Cristocea?
- Fiecare manager aduce un element de noutate, este şi normal acest lucru, fiecare având anumite obiective, anumite planuri. Din planul de management mi-am asumat şi eu anumite obiective, care au fost validate atât prin concurs cât şi prin şedinţa extraodinară a Consiliului Judeţean Argeş. Prioritar pentru noi este ca în acest exerciţiu financiar 2014-2020 să accesăm fonduri europene pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu. Avem clădiri de patrimoniu, monumente istorice clasă A, este vorba de fostul Palat Administrativ al judeţului istoric Argeş, fosta Prefectură unde avem cele două expoziţii permanente de istorie şi de ştiinţe ale naturii, Galeria de Artă Modernă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. Un alt obiectiv este reabilitarea termică cele două corpuri P şi C ale Muzeului Judeţean Argeş din cadrul Colegiului Tehnic ”Armand Călinescu” Piteşti. De asemenea, să înfiinţăm un sistem de tarnsport al turiştilor la Cetatea Poenari, probabil un funicular sau lift, pentru că în acest moment accesul la cetate se face destul de greu, într-un cadru natural de excepţie, pe o scară cu 1480 de trepte. Restaurarea Castrului Jidova şi a Cetăţii Poenari este un alt obiectiv important. Pe lângă atragerea de fonduri europene, sigur că avem în vedere şi creşterea numărului de vizitatori. Dorim încheierea unor parteneriate cu agenţii de turism din ţară şi chiar încheierea de parteneriate externe. Un alt obiectiv este a fost acela de a pune mai mult accent pe relaţiile internaţionale, şi în acest sens, pentru prima dată, Muzeul Judeţean Argeş a organizat două expoziţii internaţionale: este vorba de „Expoziţia Cetatea Poenari, cetatea lui Vlad Ţepeş” la Chişinău şi a doua, este o expoziţie de hărţi aflate în colecţia noastră, la Veneţia, şi sperăm să continuăm organizarea unor asemenea expoziţii şi să promovăm astfel cultura românească şi meleagul legendar al judeţului Argeş în afara graniţelor. De asemenea, Muzeul Judeţean Argeş a avut parteneriate cu Ambasada Republicii Chineze în  România. Un alt obiectiv este organizarea unor expoziţii temporare inedite. Chiar intenţionăm în acest an să organizăm o expoziţie cu aurul şi argintul antic al României. Reducerea cheltuielilor se află, de asemenea, pe lista obiectivelor noastre.

”În 2016 trebuie să realizăm şi să depunem documentaţia necesară pentru accesarea fondurilor europene”

# Cum aţi caracteriza activitatea din anul 2015 a instituţiei pe care o conduceţi?
- A fost un an bun. La începutul acestui an trebuie să prezentăm şi bilanţul pentru anul 2015. A crescut numărul de vizitatori, în special la Cetatea Poenari. Am avut şi acţiuni organizate, cum a fost de exemplu „Noaptea muzeelor europene”; la Castrul Jidova a fost proiectul de promovare pe fonduri europene; Dracula Fest-ul la Cetatea Poenari. Am avut şi la Conacul ”Dinu Lipatti” din Leordeni un festival de muzică canto, pian şi vioară. Am iniţiat o serie de proiecte educaţionale. Dacă în anul precedent, la momentul preluării funcţiei, erau doar două proiecte educaţionale, „Micul Arheolog” şi „Casa Verde”, în prezent avem şi lecţie de şah, lecţie de astronomie, lecţie de pregătire în domeniul istoriei pentru cei care vor susţine proba de bacalaureat la această disciplină. De asemenea, o să urmeze un curs de bune maniere.
# Ce pregăteşte Muzeul Judeţean Argeş pentru perioada imediat următoare?
- În 2016 trebuie să realizăm şi să depunem documentaţia necesară pentru accesarea fondurilor europene. Sperăm să avem succes şi să câştigăm, astfel încât către obţinem aceste fonduri pentru a demara proiectele de restaurare ale acestor clădiri de monument, de realizare a unui Observator Astronomic. Anul trecut am realizat studiul  de fezabilitate DALI (documenţiile de avizare ale lucrărilor de intervenţie) şi anul acesta trebuie să realizăm proiectul tehnic.
# Vă este suficient bugetul alocat de către Consiliul Judeţean Argeş pentru susţinerea şi implementarea acestor proiecte?
- A fost un buget suficient. În urma rectificării, s-au mai alocat bani pentru anumite proiecte.
# Câţi vizitatori a avut Muzeul Judeţean Argeş în anul 2015? Ce eveniment cultural organizat de Muzeul Judeţean Argeş a declanşat un număr mare de vizitatori anul trecut?
- Faţă de anul 2014, numărul vizitatorilor a crescut simţitor, ajungând la 110.000. Este un număr record pentru instituția noastră.  Am semnat mai multe parteneriate cu mai multe agenţii de turism, ceea ce a permis vizitatorilor accesul la mai multe obiective turistice. De asemenea, manifestările organizate de către Muzeul Judeţean Argeş a stârnit interesul vizitatorilor. Am început să organizăm din ce în ce mai multe activităţi şi la castru şi la cetate şi la Conacul Lipatti. De la mesele rotunde, simpozioane şi alte manifestări de acest gen până la Dracula Fest, care a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. Pe lângă aceste lucruri, strategia de promovare a Muzeului Judeţean Argeş a fost una mai agresivă, ceea ce a contribuit mult la creşterea numărului de vizitatori. Noaptea Albă a Muzeelor, eveniment care a făcut parte din cadrul Simfoniei Lalelor de anul trecut, şi Noaptea Muzeelor (Sărbătoarea europeană a muzeelor) au fost evenimente de anvergură. Anul trecut am avut un spectacol cu trupa ”Trei paralele”, un foc de artificii şi joc de lasere.

”Am reuşit să atragem tinerii spre muzeu prin aceste proiecte educaţionale”

# Comparativ cu anul 2015, preconizaţi că o să crească numărul vizitatorilor în acest an?
- Noi aşa sperăm. Vrem să organizăm şi mai multe activităţi, mai multe expoziţii temporare, şi să reuşim să atregm mai mulţi vizitatori. Chiar lucrăm la un studiu sociologic pentru a identifica aşteptările publicului argeşean astfel încât să ne pliem şi noi în funcţie de acestea.
# Ce consideraţi că trebuie făcut pentru a-i aduce pe tineri spre muzeu?
- Noi am reuşit să atragem tinerii spre muzeu prin aceste proiecte educaţionale. Dacă veniţi la muzeu veţi vedea la lecţia de şah copii de la vârsta de 7-8 ani până la copii de vârsta 13-14 ani. La fel şi la lecţia de istorie. În cadrul lecţiei de astronomie, am reuşit să înfiinţăm Clubul de Astronomie Union în care avem 15 membri activi. La ”Casa Verde” şi la ”Micul Arheolog” avem, de asemenea, copii care participă în mod activ. Muzeul Judeţean Argeş are un parteneriat foarte bun cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, cu liceele şi şcolile din Piteşti. Anul trecut, am organizat în incinta muzeului un miniturneu de şah la care au venit foarte mulţi copii. La mesele rotunde, la simpozioanele organizate de Muzeul Judeţean vin copii. Am remarcat că tinerii sunt atraşi de inedit, de expoziţii noi care apar şi de mese rotunde pe teme interesante. Am avut, de pildă, o masă rotundă pe tema crizei refugiaţilor. Am avut sala amfiteatrului plină de elevi. În această lună, cu ocazia naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, vom avea exponatul lunii (bastonul lui Mihai Eminescu) şi, de asemenea, vom organiza un simpozion prilejuit de Ziua Culturii Naţionale, pentru că data 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu, a fost desemnată Ziua Culturii Naţionale. Vom organiza, de asemenea, un simpozion pe data de 24 ianuarie, pentru că în această zi, în anul 1859, a avut loc Mica Unirea. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn şi în Ţara Românească, după ce la data de 5 ianuarie fusese ales domn al Moldovei, deci o dubă alegere, şi astfel unirea celor două principate române puneau Europa în faţa faptului împlinit. Vor fi şi şantiere arheologice, pentru că tot vorbeam de tineri, foarte mulţi dintre aceştia au venit ca voluntari la muzeu, şi aş da două exemple, Stoica Nicolae şi Stoica Teodora, care vin ca voluntari pentru realizarea cursului de bune maniere. Am avut foarte mulţi tineri voluntari la campaniile arheologice: la şantierul arheologic de la Castrul Jidova, la termele castrului de la Voineşti, la Biserica din satul Vărzaru, comuna Merişani, şi de asemenea anul acesta vom continua. Voluntarii sunt şi elevi de liceu şi studenţi ai Facultăţii de Istorie din Piteşti. Muzeul Judeţean Argeş are parteneriate foarte bune şi cu alte instituţii de cultură: Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Argeş, Muzeul Naţional al Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, Centrul de Cultură Brătianu, Centrul Cultural Piteşti, Centrul Cultural Mioveni, Muzeul Municipal Câmpulung, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, cu Universitatea din Piteşti, în special cu Inspectoratul Şcolar. Avem un parteneriat foarte bun cu Muzeul Naţional de Istorie al României. Anul trecut am organizat o expoziţie dedicată Primului Război Mondial, cu Muzeul Naţional Peleş din Sinaia, cu Muzeul Bruckenthal din Sibiu, cu Muzeul Olteniei din Craiova, cu Muzeul din Târgovişte, cu Muzeul din Constanţa, cu Muzeul Militar Naţional. Avem chiar şi parteneri externi: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău. Aşteptăm un parteneriat cu Muzeul din China.
# Care este principalul obiectiv pe care-l aveţi în calitate de manager al acestei institţii pentru anul 2016?
- Să obţinem resurse din fondurile europene pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu.
Interviu realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea