”Oficial, şi-a anunţat candidatura până acum prof. univ. dr. Dumitru Chirleşan”

# Interviu cu rectorul interimar al Universităţii din Piteşti, prof. univ.dr. Sebastian Pârlac, despre viitoarele alegeri pentru funcţia de rector

Universitatea din Piteşti a început anul 2016 sub semnul alegerilor academice, ce vor culmina, la sfârşitul lunii februarie 2016, cu desemnarea unui nou rector, cel actual, prof. univ. dr. ing. Sebastian Pârlac, asigurând până atunci interimatul acestei funcţii. După ce Ionel Didea a renunţat în vara anului trecut la mandatul de rector, Sebastian Pârlac a fost cel desemnat să ocupe interimar funcţia de rector.

Procesul de alegere a rectorului se derulează între 8-12 februarie 2016 (iar dacă este cazul, turul doi are loc la 29 februarie şi se repetă la 1 martie)

Dacă procesul electoral a început în luna octombrie a anului 2015, în această perioadă fiind aleşi prin vot directorul de Departament şi Consiliul Departamentului, la sfârşitul anului precedent s-au constituit comisiile electorale ale facultăţilor/studenţilor din facultăţi. În această perioadă de început de an 2016, alegerile pentru consiliile facultăţilor sunt în plină desfăşurare, acestea fiind programate a se desfăşura între 11 ianuarie – 29 ianuarie 2016. Între 11 ianuarie şi 12 februarie se stabileşte Senatul Universităţii. Procesul de alegere a rectorului se derulează între 8-12 februarie 2016 (iar dacă este cazul, turul doi are loc la 29 februarie şi se repetă la 1 martie). După etapa de contestaţii, validarea de către Senat a rezultatului are loc la 4 martie 2016, iar la 7 martie 2016 se transmit la Ministerul Educaţiei documentele necesare confirmării rectorului. În fine, data de 15 mai 2016 este rezervată numirii prorectorilor, selectării decanilor şi numirii prodecanilor.
În acest context al desfăşurării alegerilor academice, ne-am gândit să purtăm o discuţie elocventă cu Sebastian Pârlac, actualul rector al Universităţii din Piteşti, prin care să acredităm, sau dimpotrivă, să infirmăm câteva zvonuri legate de potenţialii candidaţi la funcţia de rector a Universităţii din Piteşti. În acest sens, am adresat câteva întrebări lui Sebastian Pârlac, despre situaţia actuală a Universităţii din Piteşti, despre modul în care anumite programe de licenţă încearcă să se adapteze cerinţelor pieţei muncii şi despre alegerile academice care «tulbură» sau «limpezesc» apele în care se scaldă Universitatea din Piteşti.

Din luna iunie a anului 2015, odată cu demisia lui Ionel Didea, Sebastian Pârlac, a deţinut simultan şi funcţia de prorector  pentru calitatea învăţământului, acesta fiind cooptat în această funcţie pe vremea lui Ionel Didea. După absolvirea Facultăţii de Inginerie din Piteşti, Sebastian Pârlac a fost repartizat în anul 1985 la Întreprinderea de Automobile ARO din Câmpulung, unde a lucrat pentru o perioadă de doi ani ca inginer stagiar. Datorită rezultatelor excelente în timpul facultăţii absolvite, a revenit conform repartiţiei în activitatea de cercetare, profesând la Universitatea din Piteşti până astăzi, unde deţine funcţia de prof.univ.dr. la Facultatea de Mecanică şi Tehnologie și se ocupă de studenţii săi, pe domeniul Vibraţie şi Acustică.

”În această perioadă se desfăşoară alegerile pentru reprezentanţii studenţilor în consiliile facultăţilor şi în viitorul Senat al Universităţii”

# Care au fost problemele cu care s-a confruntat în această perioadă Universitatea din Piteşti? Care domenii de licenţă sunt viabile din punct de vedere al gradului de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii şi care nu se mai pliază la cerinţele pieţei muncii?
- Dinamica programelor este într-o continuă schimbare, în special la master. Masterele sunt cerute de piaţa economică; nu se poate face o trecere bruscă de la absolvirea unui domeniu de licenţă direct pe piaţa muncii. Absolvenţii trebuie ceruţi pe piaţa muncii. Sunt programe masterale care se ridică la cerinţele pieţei muncii. Prin parteneriatul foarte bun pe care îl are universitatea noastră cu ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România) şi cu Camera de Comerţ Argeş, am pornit un master postuniversitar pe materiale plastice, care se adaptează foarte bine cerinţelor pieţei. De asemenea, am mai înfiinţat un program de licenţă foarte bun, şi anume Energetică şi Materiale Nucleare. Practica masteranzilor acestui domeniu se desfăşoară la Institutul de Cercetări Nucleare din Piteşti. La ora actuală, indiferent de domeniul de licenţă, tendinţa practicii este de a desfăşura în cadrul unor firme corespunzătoare domeniului respectiv. Astfel, studenţii de la Drept fac practica în anumite cabinete de avocatură, cei de la Ştiinţe Economice fac practica în instituţiile bancare. Mai nou au apărut burse pentru practică, care se oferă studenţilor de către firmele respective. Pentru studenţii de la Facultatea de Mecanică şi Tehnologie, firma Johnson Control România permite desfăşurarea practicii de specialitate.
# Au mai fost înfiinţate programe noi de licenţă sau de masterat?
- Am înfiinţat un nou program de licenţă la Facultatea de Litere din Piteşti. Acesta se intitulează Filologie – Engleză-Franceză şi are un spectru larg. Primii doi ani sunt comuni, iar în ultimii doi ani se despart în funcţie de specializarea lor. Ca o noutate în acest an universitar 2015-2016, am extins un program de masterat în afara Piteştiului, la Râmnicu-Vâlcea, pe domeniul Filologie, la Câmpulung pe domeniul Ştiinţele Educaţiei (Educaţie Timpurie), la Slatina – Management educaţional.
# În această perioadă, la Universitatea din Piteşti, se află în plină desfăşurare alegerile pentru consiliile facultăţilor. Ne puteţi spune ceva despre acest lucru?
- În această perioadă se desfăşoară alegerile pentru reprezentanţii studenţilor în consiliile facultăţilor şi în viitorul Senat al Universităţii. Aceste alegeri au loc separat de profesori, adică profesorii nu au voie să se interpună la aceste alegeri. Pur şi simplu, studenţii se organizează autonom şi fac alegeri. Prezenţa studenţilor în consiliile facultăţilor şi în Senat are o pondere de 25% din totalul cadrelor didactice membre ale acestora. 
# Cum a gestionat Universitatea din Piteşti bugetul în această perioadă?
- Ca ideea generală, programele gestionate de un departament sunt manageriate către directorul de departament, care deţine un rol foarte important în menţinerea acestor programe şi în adaptarea lor la cerinţele muncii. Practic, bugetul care este alocat fiecărui departament în parte este gestionat nu de către decanul fiecărei facultăţi, ci de către directorul de departament, care trebuie să fie atent la bugetul departamentului şi trebuie să analizeze dacă acel program de licenţă este viabil sau nu. El trebuie să mai facă şi ceea ce se numeşte cultura elevului, adică să meargă prin licee şi să facă promovarea domeniilor de licenţă. De exemplu, această promovare poate fi făcută şi în cadrul programului „Şcoala altfel”. De asemenea, Universitatea din Piteşti are un parteneriat foarte bun cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu ACAROM, Camera de Comerţ Argeş, cu AOA (Asociaţia Oamenilor de Afaceri)  În ceea ce priveşte salariile cadrelor didactice, acestea au crescut simţitor anul trecut, acestea fiind majorate cu un procent de 25%.
# Concret, ce programe de licenţă au avut rezultate bune în ceea ce priveşte înmatricularea unui număr cât mai mare de studenţi la admiterea care a avut loc în toamna anului 2015?
- La Facultatea de Inginerie s-au ocupat toate locurile disponibile. De asemenea, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, la Kinetoterapie, la Facultatea de Mecanică, la Facultatea de Ştiinţe, Secţia de Asistenţă Medicală. În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Secţia de Psihologie merge foarte bine, unde am avut un număr record de studenţi. În cadrul aceleiaşi facultăţi, am avut un număr mic de studenţi înmatriculaţi la Secţiile Istorie şi Jurrnalism.
# Veţi candida la apropiatele alegeri pentru funcţia de rector a Universităţii din Piteşti?
- Cu siguranţă, nu.
# Cine va candida la aceste alegeri?
- Oficial, şi-a anunţat candidatura până acum prof.univ.dr. Dumitru Chirleşan.
# Care este modelul dumneavoastră în viaţă?
- Modelul meu în viaţă este academicianul prof.univ.dr. Nicolae Pandrea, care mi-a fost profesor şi care încă mai predă la Şcoala Doctorală din cadrul Facultăţii de Mecanică.

***

Ca o mică  (mare) paranteză, că tot am aflat numele unuia dintre candidaţii la funcţia de rector a Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan (foto), care a fost prorector responsabil cu relaţiile internaţionale şi cooperarea europeană în perioada 29 martie 2004 – 29 martie 2012, nici acesta nu a fost ferit de scandal, acesta făcând vâlvă în anul 2006. Astfel, în acea perioadă, prof. univ.dr. Mărioara Abrudeanu, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România din cadrul Universităţii din Piteşti, îl acuza pe Dumitru Chirleşan, prorector în cadrul aceleiaşi universităţi, de furt intelectual. Dumitru Chirleşan era acuzat de aceasta că şi-a realizat lucrarea de doctorat plagiind pasaje întregi din lucrările ştiinţifice publicate de Mărioara Abrudeanu în cei peste 31 de ani de carieră universitară. Acuzele de plagiat i-au fost aduse acestuia chiar în plenul Senatului Universităţii din Piteşti. Însă, în loc să procedeze la sancţionarea prorectorului vinovat, Senatul Universităţii i-a reproşat Mărioarei Abrudeanu că îşi acuză pe nedrept mai tânărul coleg.
Material realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea