Rafinăria Arpechim a fost închisă!

# 700 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. Compania OMV Petrom, acţionar majoritar al S.C. Arpechim S.A. şi cel mai mare producător de ţiţei şi gaze în sud-estul Europei, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, care a fost în funcţiune numai trei luni în 2010, din raţiuni economice, iar vânzarea rafinăriei - una dintre opţiuni - nu este fezabilă.
"Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de Supraveghere, care a avut loc pe 24 martie 2011 şi este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei", se arată într-un comunicat emis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În plus, rafinăria nu are ieşire la mare şi importă ţiţei pentru ca mai apoi să exporte produse finite. "În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate", conform comunicatului.
"În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinarie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Salariaţii vor primii plăţi compensatorii, compania angajându-se să le acopere costurile cursurilor de recalificare. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se ridică la 10 milioane de euro
Partea de petrochimie de pe platforma Arpechim Piteşti, ale cărei activităţi au fost oprite de mai multă vreme, a fost preluată de combinatul chimic Oltchim, deţinut majoritar de statul român. M.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea