Rafinăria Arpechim a fost închisă!
Marţi, 29 Martie 2011 23:37
# 700 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. Compania OMV Petrom, acţionar majoritar al S.C. Arpechim S.A. şi cel mai mare producător de ţiţei şi gaze în sud-estul Europei, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, care a fost în funcţiune numai
trei luni în 2010, din raţiuni economice, iar vânzarea rafinăriei - una dintre opţiuni - nu este fezabilă.
"Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de Supraveghere, care a avut loc pe 24 martie 2011 şi este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei", se arată într-un comunicat emis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În plus, rafinăria nu are ieşire la mare şi importă ţiţei pentru ca mai apoi să exporte produse finite. "În Europa, o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate", conform comunicatului.
"În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinarie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Salariaţii vor primii plăţi compensatorii, compania angajându-se să le acopere costurile cursurilor de recalificare. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se ridică la 10 milioane de euro
Partea de petrochimie de pe platforma Arpechim Piteşti, ale cărei activităţi au fost oprite de mai multă vreme, a fost preluată de combinatul chimic Oltchim, deţinut majoritar de statul român. M.S.