Vinurile Știrbey - o istorie nobilă, într-un pahar cu vin. Baronul Jakob Kripp aduce la Pitești vin pur românesc

Izvoarele istorice atestă cultura viţei-de-vie în Drăgăşani din timpuri străvechi, primele plantaţii fiind realizate de geto-daci cu mult timp înainte de cucerirea romană, Drăgăşani fiind astfel cea mai veche podgorie din Oltenia. Unul dintre cele mai apreciate soiuri românești este Crâmpoşia, care s-a identificat cu podgoria Drăgăşani. Așa că finii cunoscători ai viniculturii i-au recunoscut imediat calitățile. Urmașii marii familii Știrbey, încearcă acum să readucă pe masa românului și nu numai, vin de viță aleasă românească.
În 1999, baronii Ileana și Jakob  Kripp , descendenți ai familiei Știrbey au intrat în posesia domeniului din Drăgășani care a aparținut strămoșilor baroanei. Cu răbdare și determinare, aceștia au reușit să reînvie vechea cramă. Prezent la Pitești, baronul Jakob Kripp a vorbit despre calitățile vinului rezultat din istorica podgorie: “Crâmpoşia veche românească a fost unul dintre soiurile româneşti cele mai apreciate. Crâmpoşia are însuşiri mixte, fiind în acelaşi timp folosită şi pentru producerea strugurilor de masă foarte apreciaţi de consumatori. Ca strugure de masă, Crâmpoşia veche românească se remarcă prin mărimea şi aspectul frumos al strugurilor, având boabe tari, crocante, suficient de bogate în zaharuri şi cu aciditate potrivită. Datorită pieliţei tari şi rezistente, strugurii de Crâmpoşie se conservă foarte bine în timpul iernii, putându-se păstra chiar până în lunile aprilie-mai. Vinul este unul care poate fi servit cu preparate din carne și brânzeturi. Un vin deosebit, 100% românesc.”
Vinurile familiei Știrbey sunt create conform unor principii dezvoltate și păstrate din generație în generație. Toate soiurile din podgoria de la Drăgășani sunt vinificate separate, aici producându-se numai soiuri pure, care scot la iveală caracterul de unicitate, cum ar fi Negrul de Drăgășani sau Tămâioasa. De asemenea, baronul a punctat că se urmărește întocmai procesul de fermecare și de maturizare, fără ca procesul să fie forțat prin intervenții tehnice. Cei care vor să guste un vin nobil, turnat în pahar chiar de descendenții uneia dintre cele mai vechi familii de boieri, pot vizita crama din Drăgășani, unde au posibilitatea să rămână și peste noapte. Degustarea vinurilor Știtbey a avut loc la Casa Vinului, una dintre puținele crame din Pitești care organizează astfel de manifestări.
Carmen Buliga

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea