Alexandru Niţu, primarul comunei Slobozia: „Nemaiavând majoritate în Consiliul Local, nu am putut să duc la îndeplinire proiectele pe care mi le-am propus”

Alexandru Niţu are o carieră didactică îndelungată, iar din anul 2000 până în anul 2008, a fost primarul comunei Slobozia. Pentru că nu şi-a dezamăgit niciodată alegătorii şi pentru că proiectele sale au fost dedicate binelui acestora, Alexandru Niţu a reuşit să obţină cel de-al treilea mandat. Datorită realizărilor pe care le-a avut în timpul acestor două mandate, comuna Slobozia a ajuns una dintre cele mai bogate  comune din sudul judeţului. Astfel, de numele său sunt legate cele mai importante facilităţi de care se bucură în prezent locuitorii comunei Slobozia, şi anume: sediu APIA, farmacie, notariat, sucursală BRD, stomatologie şi multe altele.

”Am o serie de proiecte pentru care am avut şi finanţare şi pe care, totuşi, nu am putut să le duc la îndeplinire din cauza Consiliului Local”

# Ce probleme aveţi cu Consiliul Local Slobozia?
- În cadrul Consilului Local Slobozia am avut probleme odată cu ordonanţa 55. Din moment ce a apărut Ordonanţa 55, au fost doi consilieri locali care au migrat la PSD, şi atunci, având majoritate, aceştia  au încercat să schimbe viceprimarul, lucru cu care eu nu am fost de acord, Am ajuns chiar cu reclamaţii la Parchet, apoi în instanţă. Procesele le-am câştigat, după care am încercat să-i exclud pe cei doi consilieri din Consiliul Local. Ulterior, am ajuns în instanţă cu cei doi consilieri, cât şi cu prefectul judeţului Argeş. Procesele nu s-au terminat nici până astăzi, motiv pentru care eu nemaiavând majoritate în Consiliul Local, nu am putut să duc la îndeplinire proiectele pe care mi le-am propus.
Ca o mică paranteză, este bine de ştiut faptul că Ordonanța de Urgenţă nr. 55/2014 a permis timp de 45 de zile migrația politică a aleșilor locali către alte partide fără ca aceştia să-și piardă funcția. La sfârşitul anului 2015, Comisia Juridică a Senatului  a adoptat proiectul de lege privind respingerea OUG 55, stabilind că doar consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele, în timp ce primarii şi preşedinţii CJ revin în situaţia anterioară aplicării actului normativ.
Am o serie de proiecte pentru care am avut şi finanţare şi pe care, totuşi, nu am putut să le duc la îndeplinire. Spre exemplu, s-au finalizat lucrările la Căminul Cultural, care este în apropierea Primăriei. De asemenea, am schiţat un proiect prin care să facem pe trei laturi gard înalt din BCA, cu o faţadă frumoasă, cu pavele pe jos, cu pomi ornamentali, cu parcare, cu bănci ş.a.m.d. În cadrul Consiliului Local s-a spus că un gard se poate face şi din sârmă ghimpată, deci consilierii locali nu au fost de acord. În concluzie, s-a abordat această problemă în bătaie de joc. Anul acesta avem bani pentru reabilitarea şcolii mari cu clasele V-VIII. După cum se ştie, la majoritatea şcolilor toaletele sunt în fundul curţii. Aici proiectul de modernizare presupune construirea unui corp nou în continuarea acestei şcoli care să includă toalete interioare pentru parter şi etaj şi în care să fie încorporat şi centrala termică a şcolii şi totodată şi termosistem. Un alt proiect este următorul: avem o vale în care, în perioada precipitaţiilor abundente, se adună apă în cantităţi foarte mari şi sunt câteva zeci de gospodării care sunt afectate. Nu le intră apa în casă, dar aceste gospodării, care includ şi animale, sunt destul de afectate de acest fapt. Am conceput un proiect pentru a deversa apele fluviale spre o altă vale. La fel, avem bani, dar cei din Consiliul Local nu au fost de acord. Aceste două proiecte sunt planificate în semestrul al doilea din cursul acestui an, adică după ce vor avea loc alegerile locale. Aceste proiecte sunt finanţate exclusiv de către Consiliul Local.
# Ce proiecte din fonduri europene aţi reuşit să implementaţi în comuna Slobozia?
- Din fonduri europene, am reuşit să realizez o construcţie GAL, vestiare pentru terenul de fotbal. Este o clădire care are peste 120 de metri pătraţi, care include vestiare pentru echipa locală, pentru echipa adversă şi pentru arbitri. Este o clădire foarte modernă, cu încălzire centrală, cu apă caldă non-stop, cu panouri solare, deci ceva ultramodern. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 77000 de euro. În toamna anului trecut a fost finalizat acest proiect.

”În ceea ce priveşte introducerea noului cod fiscal, o problemă delicată este reprezentată de perceperea amenzilor”

# Noul cod fiscal vă ajută sau, dimpotrivă, vă creează impedimente în aplicarea noilor reglementări?
- În ceea ce priveşte introducerea noului cod fiscal, o problemă delicată este reprezentată de perceperea amenzilor. Există persoane care au de achitat sume mari provenite din  amenzi. Statul nu mai poate încasa taxe şi impozite de la aceştia, până nu-şi plătesc amenzile. De exemplu, o categorie de cetăţeni sunt cei care fost şoferi pe la diverse firme şi care au fost prinşi cu anumite nereguli. Firmele la care au lucrat şoferii respectivi nu au plătit amenzile şi acum cetăţenii respectivi trag belele. În ceea ce priveşte perceperea impozitului pe proprietate, în funcţie de ceea ce rămâne la latitudinea Consiliului Local, noi am căutat să fie la minimum plafonul. Nu am încercat să mărim acest plafon, pentru că la anumite taxe şi impozite există un plafon minim şi unul maxim. Din punctul acesta de vedere, aş putea să spun că nu sunt probleme. Singura problemă delicată este cea cu amenzile.

”Chiar dacă par lipsit de modestie, tot ce s-a realizat în comuna noastră, după Revoluţie, este legat de numele meu”

# Care sunt marile provocări ale acestui an?
- Principala provocare cu care o să mă confrunt în acest an este cea reprezentată de alegerile locale. Îmi doresc foarte mult să câştig aceste alegeri şi să continui proiectele pe care mi l-am propus să le realizez în comuna noastră, pentru că, chiar dacă par lipsit de modestie, tot ce s-a realizat în comuna noastră, după Revoluţie, este legat de numele meu. Nu există nimic realizat în această comună care să fie legat de un alt nume decât al meu. Dacă în această comuna avem bancă, APIA (pentru că noi avem şi centru APIA pentru toate comunele de jur-împrejur), cabinete stomatologice, notariat, staţie peco, parc), toate sunt legate de numele meu. Pentru mine toate realizările sunt importante. Dacă spun că am băgat apă pe toate străduţele din comună, nu este suficient nu? La fel de important este centrul APIA, pentru că toţi cetăţenii trebuiau să meargă pe la Ştefăneşti ca să depună dosarele. Acum, aceştia vin la noi şi îşi depun dosarele pentru obţinerea subvenţiilor agricole. La fel şi cu notariatul. Pentru contractele de vânzare-cumpărare, pentru actele de succesiune sau pentru alte acte notariale, cetăţenii noştri trebuiau să meargă la Costeşti.
Sabina DIACENCO

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea