„Din păcate, resursa umană stagnează. Cred că în instituţiile de cultură este nevoie de oameni de specialitate, dar din păcate nu-i găsim”

# Interviu cu Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi  Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş

Este pasionat încă din liceu de tradiţiile argeşene şi a realizat sute de emisiuni culturale la televiziunile locale. În 2009, proaspătul „doctor în folclor” a fost numit director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, unde şi-a continuat proiectele începute alături de Adrian Sămărescu, actualul preşedinte al Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni.

# Cele mai importante proiecte iniţiate de CJCPCT Argeş în anul 2015 şi ce vă propuneţi pentru anul 2016?
- În anul 2015 am iniţiat 90 de proiecte, 50 de manifestări culturale, 40 de spectacole. În instituţia noastră funcţionează ansamblul profesionist „Dorul” şi orchestra „Doina Argeşului”. Am încercat în decursul anului 2015 să oferim asistenţă metodologică pentru căminelor culturale, caselor de cultură, centrelor culturale din judeţul Argeş în a dezvolta diferite proiecte.
Am avut parteneriate cu Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi cu instituţiile de cultură pentru Festivalul de Film cu tematică religioasă „Lumină din Lumină”, care se desfăşoară întotdeauna la Curtea de Argeş la sfârşitul lunii mai. Este singurul festival cu tematică religioasă din România, dar, totodată, în cadrul aceleiaşi manifestări, ca o gală finală, şi expoziţia naţională de icoane „Rugămu-ne Ţie!”, unde am acordat 25 de premii. Aceste premii au fost acordate de instituţiile de cultură din judeţul Argeş celor mai reprezentativi meşteri iconari din toată ţara. După preselecţie, au intrat în expoziţie 100 de icoane, cele mai reprezentative, care au fost selectate dintr-o paletă foarte largă de icoane. A fost o preselecţie foarte dură realizată de către o comisie formată din cadre de specialitate de la Universitatea din Piteşti, din pictori iconari din Bucureşti, oameni reprezentativi din această zonă, pentru că, la ora actuală, Piteştiul are cea mai mare expoziţie de icoane din ţară. În fiecare an, în vinerea Floriilor, Piteştiul realizează deschiderea acestui eveniment, iar închiderea este găzduită de Palatul Arhiepiscopal, odată cu Festivalul de Film „Lumină din Lumină”. Expoziţia este una itinerantă. Anul acesta va fi ediţia a XXII-a a Festivalului de Film. Festivalul de icoane a ajuns anul acesta la ediţia a XVII-a. Deci, avem o tradiţie şi ne dezvoltăm în continuare.

”Cea mai veche manifestare organizată de instituţia noastră este Expoziţia Naţională de Artă Naivă care datează din 1969”

Cea mai veche manifestare organizată de instituţia noastră este Expoziţia Naţională de Artă Naivă care datează din 1969. Anul acesta va fi cea de-a XLVIII-a  ediţie. O realizăm în parteneriat cu Muzeul Judeţean Argeş. În ultima sâmbătă şi duminică din luna octombrie, Argeşul este capitala artei naive. De fapt, suntem recunoscuţi ca fiind cel mai important pol al artei naive. Aici vin peste 100 de artişti naivi din toată ţara.

Concursul „Mugurii folclorului argeşean” reprezintă «pepiniera» noastră pentru orchestra „Doina Argeşului”.

Pe zona muzicală, avem o serie de concursuri care merg în prima fază în zona copiilor. Aici, „Mugurii folclorului argeşean” este reprezentativ care are finalitatea la 1 iunie. Este singurul concurs din judeţ în care atât elevul cât şi profesorul primesc aceeaşi sumă de bani. Este de bun augur pentru că şi profesorii trebuie răsplătiţi. Nu se întâmplă pe nicăieri lucrul acesta. Asta până la vârsta de 18 ani. Pentru vârsta de după 18 ani, avem un alt concurs, „Cântecele Argeşului”, la care participă grupuri vocale, rapsozi, tarafuri din judeţul Argeş. Întotdeauna i-am adunat la Mioveni.
Un alt concurs este concursul Grupurilor vocale folclorice bărbăteşti ”Dorel Manea”. Anul acesta va fi cea de-a patra ediţie dedicat numai grupurilor vocale bărbăteşti din întreaga ţară. A fost de un real succes. Susţinem acest concurs în parteneriat cu oraşul Mioveni, pentru că Dorel Manea a condus orchestra „Doina Argeşului” timp de 11 ani. A murit în anul 2000, iar sala de spectacole de la Casa de Cultură din Mioveni îi poartă numele. De aceea, am ales ca locaţie Mioveniul să-i cinstim acest nume.

”Pe 2 mai 2016, CJCPCT împlineşte 60 de ani de existenţă”

# Pregătiţi vreun eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate a CJCPCT Argeş?
- Anul trecut orchestra „Doina Argeşului” a împlinit 60 de ani de activitate. Anul acesta, la 2 mai 2016, CJCPCT Argeş împlineşte 60 de ani de activitate.Vrem să facem un ciclu de manifestări din săptămâna respectivă până la sfârşitul lunii iulie, în care să cuprindem tot ceea ce avem noi în calendar. Ne întindem cam vreo două luni cu această serie de manifestări, pentru că trebuie să marcăm aşa cum se cuvine 60 de ani de activitate. Vom avea o sesiune de comunicări ştiinţifice, pe 7-8 mai, o masă rotundă pe 4 mai. Vom avea Festivalul de Film „Lumină din Lumină” la Curtea de Argeş. După aceea, întrecerea căluşarilor de la Stolnici. Vom avea întrecerea coregrafilor şi a grupurilor reprezentative din judeţul Argeş intitulată „Gheorghe Popescu” la Teatrul ”Alexandru Davila”. Vom avea premierea orchestrei „Doina Argeşului” şi a ansamblului „Dorul” pe 23 iunie.  O sumedenie de manifestări foarte interesante, astfel încât să oferim posibilitatea tuturor celor care doresc să guste din cultura populară tradiţională, din toată paleta manifestărilor pe care instituţia noastră le organizează.

”Niciodată nu poţi spune că bugetul alocat de către CJ Argeş este suficient”

# Este suficient bugetul alocat de către Consiliul Judeţean Argeş pentru susţinerea activităţilor pe care instituţia pe care o conduceţi le organizează?
- Niciodată nu poţi să spui că este suficient. Dacă vrei să dezvolţi programe, întotdeauna ai nevoie şi de investiţii în aceste programe. Totuşi Consiliul Judeţean rămâne finanţatorul nostru principal. Noi avem şi venituri proprii, dar peste 90% vin prin subvenţii din partea CJ Argeş.
# Resursa umană a rămas aceeaşi? Aţi mai posibilităţi de a mai face angajări?
- Din păcate, resursa umană stagnează. Lucrurile acestea nu depind de noi, ci de CJ, sunt lucruri stabilite la nivel naţional. Sunt lucruri care, sincer, n-aş folosi un termen aşa dur, dar impietează desfăşurarea activităţilor culturale aşa cum se cuvine. În 2010 a fost o restructurare masivă. Din păcate, am pierdut multe posturi. Cred că în instituţiile de cultură este nevoie de oameni de specialitate, dar din păcate nu-i găsim. Nici nu-i găsim, dar nici ei nu vin către instituţiile de cultură, pentru că salariile sunt foarte mici. Nu poţi să motivezi un om cu salariul minim pe economie. Un angajat cu studii superioare are salariul egal cu cel cu studii medii. Lucrurile nu sunt corecte. Nu avem nicio pârghie prin care să-i stimulăm pe oameni să lucreze altfel, să fie stimulaţi. Noi lucrăm pe zona artistică. Artiştii sunt mai ambiţioşi, sunt mai «gingaşi», au un aplomb către public, trebuie să fie trataţi atfel de către public, dar cred că o simbioză, o comuniune între instituţie, artişti, specialişti, dacă s-ar lega mult mai bine aceste lucruri, am putea face mult mai multe lucruri bune.
Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea