Pulpe de pui vândute de pe cartoane! Comercianții din angro-ul de pe Centură pun sănătatea cumpărătorilor în pericol

# Carne de pui și pește oferite direct din cutii de carton. # Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș se declară neputincioasă în stoparea fenomenului, deși a aplicat zeci de amenzi. # În ciuda pericolului, piteșenii riscă să cumpere de aici, pentru că prețul este mai mic. # Angrosiștii le râd în față polițiștilor

În plin scandal legat de produsele lactate, de toxiinfecțiile alimentare și de bacteria E-coli, care a zguduit Argeșul și l-a adus în prim plan național, comercianții piteșteni arată că n-au învățat nimic. Și nu se tem de lege. Mulți dintre ei nu respectă nici cea mai mică normă de protecție a consumatorului, continunând să facă un comerț rudimentar. În angroul de pe Centură, pulpele de pui zac în cutii de cartoane, sau etalate pe pungi de plastic. La fel și peștele. Autoritățile recunosc că nu au cum să-i oprească.

Carnea se vinde de pe bordură

După ce plătești 1 leu intrarea în angroul situat pe Centură, lângă un cunoscut restaurant, s-ar putea să plătești și mai scump „piața” făcută aici. Cu propria sănătate. Până să intri în incinta unde sunt amenajate spațiile destinate comerțului cu alimente, în special cel cu carne sau preparate din carne, comercianții te îmbie chiar de pe bordură cu...prețuri mici.
Principalul lor argument este costul, și nu calitatea: „Haideți să vă dăm pulpe de pui, ieftine și bune. Ia, uitați, ce frumoase sunt!”, se grăbește o vânzătoare să-și prezinte marfa direct de pe cartoane. Pulpele, congelate, dezghețate și recongelate, nu prea conving. Au o culoare dubioasă și zac în aer liber toată ziua. Dar comercianții mai au și alte oferte, la fel de tentante - pește pe ziar. Lângă pulpele de pui, trei pești ar trebui să fie o ofertă de nerefuzat. Un pas mai încolo, alți doi vânzători, aceeași metodă de a face comerț, direct de pe bordura înaltă de ciment. Oamenii se opresc, totuși, examinând marfa. Cineva chiar își alege câteva pulpe. Îl întrebăm pe viitorul consumator dacă nu se teme să cumpere în acele condiții. Răspunde: “Pentru preț vin aici, sunt mai ieftine la angro. Întradevăr, mi le-a dat direct din cartonul ala, desfăcut, dar ce să mai mâncăm? Brânza nu, lapte nu, carnea o fi și asta cum o fi…vedem acasă. Nu e normal să se vândă așa, dar dacă nu-i obligă nimeni să vândă în condiții bune.”

“Am dat amenzi acolo, de i-am spart în două! Dar ce să le fac?“

De modalitatea de vânzare practicată cu succes în acest angro, care este privat, au cunoștință și autoritățile. Daniel Lupu, directorul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș (ANSVSA) spune că se luptă cu angrosiștii de aici de ani buni. Așa că sesizarea reporterilor noștri nu l-a luat prin surprindere: „Mulțumesc pentru sesizare, dar vreau să vă spun că am dat amenzi acolo de i-am rupt în două. Situația este dificilă. Nu putem să punem paznici acolo, să stea lângă ei ca să vândă cum trebuie! Clar nu au voie să facă așa ceva... i-am tot amendat și degeaba. Plătesc, nu plătesc amenzile, ei continuă să vândă. O să intensificăm controalele, or să aibă surprize cât de curând...”
Până când autoritățile le vor dezvălui “surpriza”, să nu apară surprize de genul cărora am tot avut parte anul acesta, îmbolnăviri din cauza alimentelor. După lapte și corn, brânză și E-coli, acum să “luăm fața” celorlalte județe și cu pulpele de pui și peștele din angro. Se pare că toxiinfecțiile și bacteriile au devenit brand de județ, o mândrie locală.
Cu siguranță, comerțul de pe bordură, din angroul acesta, nu este un caz singular, și nici nu pare că dă semne de remediere. Și tot cu siguranță suntem un județ unde calitatea sănătății publice o să devină proverbială, prin lipsa ei. Un județ unde cei care dețin pârghiile necesare pentru a asigura o viață decentă populației nu le folosesc decât pentru a se ancora bine cu ele în scaunele de mari directori. Funcții remunerate cu salarii mari, plătite de argeșeni, uneori chiar cu viața, așa cum ne-au aratăta decesele bebelușilor dar și ale foștilor pacienți ai Spitalului Județean Argeș, bolnavi de GRIPĂ SEZONIERĂ.

Ce spune Poliția Locală Pitești

Poliția Locală Pitești are ca responsabilitate și verificarea piețelor. Numai că în cazul celor private, așa cum este situația angroului de pe centură, polițiștii întâmpină dificultăți. Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, Bogdan Aristănțoiu declară:
”Nu prea avem cum să-i verificăm pe cei care au piețe sau angro-uri private. Când ne văd că venim, fug în interior, unde noi nu avem competențe, deoarece nu este domeniu public. Practic, ne râd în față!”
Material realizat de Carmen Buliga

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea