Sute de elevi tăiaţi de la ajutorul financiar European, la Stâlpeni

# Directoarea liceului, Gabriela Nedelcu: ”Întrebaţi degeaba la primărie, nu prea ştiu ei…”

Comuna Stâlpeni a fost una dintre puţinele localităţi din Argeş unde proiectele pe fonduri europene destinate educaţiei  au fost implementate transparent şi în folosul persoanelor beneficiare. Peste 200 de elevi au primit în urma proiectului “ A doua şansă”, câte două milioane de lei vechi, singura condiţie fiind participarea la cursuri speciale. Numai că, de când primarul Ion Popa a fost demis de fostul prefect Mihai Oprescu, aceste proiecte au fost oprite, şi astfel sutelor de şcolari şi preşcolari le-a fost refuzată şansa la o viaţă decentă şi o educaţie suplimentară.

Primăria Stâlpeni-un caz (anti)social în sine

În 2015, primarul Ion Popa a fost demis, în urma scandalului şcolilor reabilitate cu fonduri europene, în care a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu. Până atunci, Liceul Tehnologic  I.C.PETRESCU Stâlpeni,  a fost înscris în două proiecte cu finanţare europeană care au ajutat financiar peste 240 de elevi. Mai exact, dacă frecventau cursurile desfăşurate în program after school, elevii de gimnaziu şi liceu primeau timp de 10 luni, suma de 200 de lei. Tot datorită acestor programe, mai mulţi preşcolari din familii defavorizate, în special cu părinţi plecaţi în străinătate, au fost incluşi într-un program de tip creşă. Micuţii erau aduşi dimineaţa şi luaţi acasă după-amaiză, la creşă având parte de condiţii mult mai bune decât le puteau oferi rudele în grija cărora rămăseseră. Dar indiferenţa actualei adminsitraţii îşi spune cuvântul, sau mai bine zis nu spune nimic... Întrebaţi de ce nu se mai desfăşoară aceste programe destinate copiilor, cei de la primărie au ridicat din umeri. Uimirea lor a fost cu atât mai mare, cu cât nu ştiau că în comuna lor există peste 200 de copii despre care Uniunea Europeană crede că au nevoie de ajutor financiar pentru a-şi putea continua studiile. Cea mai neştiutoare dintre toţi este chiar ASISTENTA SOCIALĂ! Exact, cea care ar trebui să aibă o situaţie concretă a persoanelor cu probleme, indiferent de natura lor, şi să le îndrume către instituţiile care le-ar putea ajuta. Scena dintre câteva funcţionare rătăcite prin primărie şi asistenta socială este tipică unui sistem public autist:
Funcţionar 1: “ Am avut noi cursuri din astea aici?”
Asistenta socială: “ Eu nu n-am auzit! Când au fost? Nu ştiu nimic…Tu ştii?”
Funcţionar 2: “ Ce, cee?? Cursuri la noi în comună??”, se miră, mai având să zică “Doamne fereşte!”, din spatele unui calculator o altă angajată a primăriei.
Asistenta socială: “Nu am auzit de aşa ceva…poate mai de mult. Nu ştiu nimic, mai întrebaţi şi pe alţii…dar la noi aşa ceva, nu cred!”
Şi aşa am şi făcut. Am întrebat-o chiar pe directoarea liceului, Gabriela Nedelcu.

“Întrebaţi degeaba la primărie, nu prea ştiu ei…de când a plecat fostul primar nu am mai primit susţinere în acest sens.”

Gabriela Nedelcu se grăbeşte să ne arate un dosar întreg cu toate actele prin care se atestă că peste 200 de copii din Stâlpeni au beneficiat de pe urma acestor proiecte: “Un numar de 32 de profesori  au predat pe specialitatea lor, copiilor care au frecventat cursurile. Este vorba despre elevi de gimnaziu şi de liceu, cu excepţia claselor terminale, adică a-VIII-a şi a-XII-a. Astfel de programe s-au desfăşurat timp de opt ani la Stâlpeni, în regim after school. Elevii au fost remuneraţi cu câte două milioane de lei vechi timp de 10 luni, banii fiindu-le livraţi direct pe carduri, adică 20 de milioane pentru fiecare cursant. A fost un succes al comunei, în ciuda faptului că nu toţi profesorii şi-au primit banii aferenţi pe cursurile susţinute, unii fiind plătiţi chiar numai pe o lună. Din păcate, din cauza indiferenţei actualei conduceri a primăriei, proiectele nu se mai desfăşoară. Nu mai întrebaţi la primărie, că întrebaţi degeaba, nu prea ştiu ei…”. Tot datorită acestor finanţări europene, la Liceul Tehnologic au fost achiziţionate 50 de laptopuri şi o imprimantă performantă. Dar cei de la primărie n-au auzit, n-au văzut! Ei lucrează într-un glob de sticlă de care se izbesc fară ecou problemele cetăţenilor. Probabil, la Stâlpeni, tocmai acestea nu intră în fişa postului.
Carmen Buliga


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea