Proiect româno-turc la Școala 3 din Pitești

Una dintre cele mai bune școli din Argeș, Ion Pillat, a primit vizita unui grup format din profesori și elevi de la școala primară Ataturk din orașul turcesc Afyonkarahisar. Această vizită este partea a doua a proiectului intitulat " The Smart Project", lansat în luna octombrie a anului trecut. În prima parte, elevii și profesorii de la școala piteșteană au mers în Turcia, unde au stat câteva zile pentru a se depinde cu obiceiurile, tradiția, dar mai ales cu sistemul educațional din această țară. Acum a venit rândul turcilor să vină la Pitești, unde au sosit tocmai la timp pentru a participa la Simfonia lalelelor.

Modelul turc

Delegația turcă a fost primită cu bucurie de către elevii de la Școala nr. 3 Ion Pillat, care i-au însoțit pe colegii lor turci prin sălile de curs și prin laboratoare. Vizita a continuat în amfiteatrul școlii, unde gazdele, dar și oaspeții turci, și-au prezentat impresiile vizavi de " The Smart Project". Directoarea instituției de învățământ, Emanuela Brăslașu le-a spus invitaților că se află într-una dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli din Pitești, care tocmai urmează să împlinească 137 de ani de existență, și s-a arătat gata să le împărtășească din experiența didactică românească. La rândul lor, oaspeții turci au subliniat legătura specială dintre cele două țări, pomenind și de fotbaliști români celebri care au jucat la cluburi turcești de primă mărime, precum Hagi și Gică Popescu. În ceea ce privește proiectul derulat în colaborare cu școala piteșteană, Serkan Dokudur, profesor de engleză la Afyonkarahisar, și-a exprimat încrederea că elevii săi se află pe mâini bune în România, așa cum și românii au avut ce învăța din perioada petrecută în Turcia. Atunci, ei au învățat despre tradițiile și cultura turcă, dar au avut prilejul să ia contact și cu sistemul de învățământ din această țară, care este centrat mai degrabă pe elev și pe dezvoltarea personalității acestuia.

Vacanţă activă la Piteşti

Veniți chiar înainte de vacanța de Paști, cei opt elevi din Turcia au avut parte de ore de curs în Școala nr. 3 Ion Pillat, dar și de experiențe turistice de neuitat. Și asta pentru că, pe lângă participarea la inaugurarea ediției din acest an a Simfoniei Lalelelor, gazdele lorle-au arătat și o parte din frumusețile acestei zone. Micii turci, împreună cu profesorii lor, au fost la Castelul Bran, la Biserica Domnească și la Mănăstirea Curtea de Argeș, la cetatea Poienari și la barajul Vidraru, la castrul roman de la Jidova, dar au ajuns și pe fabrica de pâine de la Râmnicu Vâlcea. Pe lângă acest periplu, elevii din Afyonkarahisar s-au bucurat și de posibilitatea de a lua contact cu modul de viață argeșean, pentru că au fost găzduiți de către familiile colegilor lor piteșteni.  În plus, dincolo de schimbul de experiență didactică, elevii români și turci s-au ales cu prieteni buni și de nădejde. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea