Oamenii de afaceri din Argeş, înghesuiţi joia trecută – la întâlnirea cu Boc – într-o sală de 90 de locuri

# Constantin Stroe: “Faceţi ceva să scurtaţi campania electorală!” # Puiu Brănescu: “Avem o ţară frumoasă, dar este sufocată de gunoaie.” # Adrian Prodănel: “Ar trebui instituită o subvenţie pe kg. de plastic colectat şi aşa s-ar rezolva şi o parte din problema gunoaielor” Primul ministru al României, Emil Boc, a avut săptămâna trecută la Piteşti o întâlnire cu oamenii de afaceri

din Argeş. Acesta a fost însoţit de miniştrii Elena Udrea, Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu. La întâlnirea – ţinută totuşi într-o sală nefericit aleasă (numai 90 de locuri) au participat Constantin Stroe, Gheorghe Văsîi, fraţii Prodănel, Paula Breazu, Nicolae Ivănescu, Adrian Dumbravă, Corin Boian, Dan Ionescu şi Virgil Dumitru, Bibiana Stanciulov  şi mulţi alţii. Premierul a făcut o prezentare a situaţiei economice a ţării, începând cu anul 2008. Acesta a spus că în 2008 guvernul se confrunta cu trei obstacole majore şi anume: criza economică, un deficit bugetar de 4,8%, un stat nereformat şi decizii iresponsabile. În 2008 erau 1.398.757 bugetari, în comparaţie cu 2011 când mai sunt 1.215.609. Până în 2010 salariile bugetarilor erau mai mari ca în mediul privat, în 2010 au ajuns la egalitate, iar din 2011 cei din mediul privat au salarii mai mari decât bugetarii, aşa cum este şi normal.
Premierul a mai spus că în 2010 deficitul bugetar a fost de 6,5%, iar dacă nu ar fi fost reformele, acesta ar fi ajuns la 13,7%.
Priorităţile guvernului pe termen scurt şi mediu :
- privatizarea investiţiilor strategice multi-anuale
- implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii
- absorbţia fondurilor europene
- rezolvarea problemei arieratelor
- restructurarea companiilor de stat
- vânzarea pachetelor minoritare deţinute de stat
- relansarea programelor „Rabla” şi „Prima Casă” prin participarea băncilor cu 50% la efortul de garantare
- implementarea Parteneriatului Public Privat şi Programului „Tinerii debutanţi în afaceri”
- continuarea reformei în sistemul de sănătate
- reducerea contribuţiilor de asigurări sociale
Elena Udrea crede cu tărie că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii va crea cel puţin 100.000 de noi locuri de muncă. Aceasta a mai anunţat că reabilitarea termică se poate face cu un credit pe 5 ani, cu dobândă zero şi fără garanţii. Este un program susţinut de guvern. Totodată a ţinut să menţioneze faptul că nu se mai permite adiţionarea contractelor cu mai mult de 10%.
Oamenii de afaceri au pus căteva întrebări reprezentanţilor guvernului. Primul a fost Dan Şipoteanu, care a întrebat de drumul DN 73. A aflat din gura guvernanţilor că această lucrare a fost deja licitată, dar este în perioada de contestaţii.
Constantin Stroe a propus perfecţionarea codului muncii, dacă se poate chiar anual. Acesta a întrebat dacă guvernul are vreo prognoză a meseriilor necesare în viitor, pentru că dânsul nu înţelege cui se face un serviciu dacă facultăţile scot pe bandă absolvenţi, dar nici jumătate din aceştia nu se vor încadra pe meseria pentru care au fost pregătiţi. Ultima din problemele puse de Constantin Stroe a fost campania electorală: „Faceţi ceva să scurtaţi campania electorală!” Acesta a ţinut să menţioneze că este echidistant politic, pentru că, după ultima întâlnire cu membrii PDL, s-au făcut tot felul de speculaţii.
Reprezentantul fabricii de magiun de la Topoloveni a cerut guvernului să se facă ceva pentru producători şi, dacă se poate, să se revină asupra Legii 321/2008, lege care obliga supermarcheturile să plătească la 30 de zile. Aceasta spune că plăţile au ajuns să fie făcute chiar şi la mai mult de 90 de zile.  Puiu Brănescu ridicat problema asistaţilor social. În actuala formulă de funcţionare a statului, cu atâţia asistaţi sociali, ar mai trebui minim 1.000.000 de locuri de muncă. Acesta a mai spus că programele de stimulare şi neimpozitare ar trebui făcute pentru toate categoriile de vârstă, nu numai pentru tineri. Cea mai gravă problemă din punctul de vedere al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş este că avem o ţară frumoasă, dar este sufocată de gunoaie.  A spus că dânsul se simte depăşit moral de acestă situaţie.
Elena Marinescu, reprezentantul Farmaciilor Catena a pus problema întârzierii la plată a facturilor înaintate către CAS, facturile de diabet şi cancer fiind neplătite din octombrie 2010. Atrage atenţia asupra acestui lucru şi spune că se va ajunge în situaţia de a nu se mai aduce nici măcar insulină.
Adrian Prodănel atrage atenţia la evaziunea fiscală, care din punctul său de vedere este dusă la extreme şi roagă guvernanţii să aibă toleranţă zero pentru evaziunea fiscală. Acesta a mai propus o subvenţie pe kg. de plastic colectat şi aşa s-ar rezolva şi o parte din problema gunoaielor.
S-a mai discutat despre reabilitarea Transfăgărăşanului, despre Arpechim şi despre turism. L.C.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea