Daniel Constantin: ”Cooperativele moderne - un pas esențial pentru agricultură”

Săptămâna trecută, Camera Deputaților a adoptat cu amendamente propunerea pe care Daniel Constantin a depus-o pentru dezvoltarea cooperativelor moderne.
Legea vine sa stimuleze producătorii individuali, care se asociază în cooperative, cu:
- scutirea impozitului pe profit 5 ani (se aplică pentru cooperative noi dar și existente indiferent de cifra de afaceri dacă integrează producția cu procesarea! Pentru cele care au doar producție se aplică scutirea de impozit pana la limita de 2 milioane euro cifră de afaceri!)
- scutirea impozitului pe venit pentru microintreprinderile care aderă la cooperative
- scutirea impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice/pfa/ii/if care aderă
- scutirea impozitului pe proprietate pentru bunurile aferente producției valorificate prin cooperative
- scutirea impozitului pe arendă pentru terenurile date în arendă cooperativelor
”După câțiva ani în care producția a crescut (cu fluctuații), este momentul să ne ocupăm de partea de organizare, astfel încât producția românească să ajungă mai ușor la consumator, la prețuri mult mai bune pentru ambele părți și cu o calitate din ce în ce mai ridicată! Cei care formează sau au format deja cooperative pot nu numai să producă în comun, dar să și proceseze sau să comercializeze în comun. Rămân proprietari pe propriile bunuri, dar se bucură de avantajele cumpărării în comun de inputuri, sau de costuri de depozitare mai reduse, sau de piață și preturi mai bune având în vedere cantitatea și calitatea generate de comercializarea în comun. În PNDR 2014-2020 exista deja posibilitatea de a accesa fonduri europene care ajung pana la 90% nerambursabil dacă se depune proiect ca și cooperativă (20% în plus nerambursabil). Mulțumesc colegilor din comisia de agricultură!  Cred că odată cu această lege o sa înceapă o «reformă» profundă în lanțul de valorificare a producției românești în beneficiul producătorilor, dar și a consumatorilor”, a declarat Daniel Constantin, fost  Ministru al Agriculturii.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea