Ministrul Elisabeta Lipă îl trimite pe șeful DJTS Argeș să dea cu subsemnatul la Parchet

Recent, la solicitarea săptămânalului nostru, Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, ne-a comunicat că a trimis documentele raportului de control de la DJTS Argeș, control efectuat în vara anului trecut,  către organele de cercetare penală. Control ce părea a fi devastator, cu efecte de uragan, anul trecut, la DJTS Argeș. Aici, în urma unor sesizări, insclusiv a săptămânalului nostru, s-au descoperit diverse nereguli, unele mai civile, altele mai penale, însă cam toate făcute pe bani publici de onor conducerea instituției.

Așa se face că, într-un singur sfârșit de săptămână, din luna mai, s-a confirmat că au fost cazate fără a se întocmi documente două grupuri de turiști, în structurile de primire turistică din Nucșoara și Corbeni, administrate de către DJTS Argeș. Cele 66 de persoane NU AU ACHITAT NICIUN LEU PENTRU CAZARE! Cel puțin nu în acte! Repet, este vorba de un singur sfârșit de săptămână! Ce s-a mai constatat? Că nici la Corbeni și nici la Nucșoara NU EXISTĂ un Registru de evidență a persoanelor cazate!
Cum s-a justificat, anul trecut, conducerea DJTS? Simplu: ”Referitor la modul de întocmire al acestor facturi, directorul executiv al DJTS Arges a declarat că ar fi de fapt o eroare în sensul că în cuprinsul facturilor nu s-a specificat contravaloarea cazărilor, dar aceste servicii ar fi cuprinse de fapt în totalul valoric. De asemenea s-a specificat că serviciile de cazare au fost încasate de la beneficiarii de servicii dar din eroare au fost întocmite ca documente justificative numai bonuri de consum de alimente, iar în totalul valoric al acestora ar fi cuprinse și contravaloarea cazărilor.”
Nou născutul raport de control al Corpului de Control al Ministerului Tineretului și Sportului, la prima impresie, a părut copiat după raportul de anul trecut. Numeroase nereguli, numeroase abateri, scăpări, forțări. Totul a pornit de la o sesizare care, printre altele, semnala și faptul că în taberele (centrele de agrement) din subordinea DJTS Argeș nu se facturează cazarea. Se facturează, umflate, serviciile de masă, pentru că,  din profitul acestora, o bună parte o ia... un particular!
Echipa ministerului vine, mai întâi, să ceară acte și să anunțe un control serios. Adică, vedeți, măi, că venim să verificăm dacă nu cumva furați!. Ei bine, deși s-a lucrat febril la acte, la venirea echipei de control unele lucruri nu au putut fi ascunse. Pentru o informare cât mai exactă, și pentru că FURTUL ESTE LIMPEDE CA ZIUA!!!, mai jos nu vom face altceva decât să cităm din filele raportului întocmit în urma controlului:
”Din verificările efectuate s-a constatat că în perioada 01-03 mai 2015 au fost cazate și au servit masa două grupuri și anume:
• La C.A. Corbeni au fost cazate și au servit masa timp de două zile un număr de 42 persoane aparținând Casei de Cultură a Studenților Pitești
• La C.A. Nucșoara au fost cazate și au servit masa un număr de 24 de persoane, respondabil de grup fiind persoana particulară Duță Mihai
Echipa de control a solicitat conducerii să pună la dispoziție notele de comandă în baza cărora au fost efectuate aceste servicii de cazare și masă, eventual contracte. S-a constatat că în cadrul instituției nu au existat în timpul controlului niciunul din documentele solicitate.
De asemenea, atât la C.A. Corbeni cât și la C.A. Nucșoara nu există un Registru de evidență a persoanelor cazate.”

Facturile emise nelegal au fost, cu seninătate, anulate chiar în timpul controlului! Și s-au emis unele noi, bune!

Cele ce urmează în constatările Corpului de Control sunt, de fapt, evidențieri ale acțiunilor băieților deștepți. În mijlocul unui film cu proști. Iată de ce:
”Pentru beneficiarul de servicii CCS Pitești a fost emisă factura nr. 340/30.04.2015. În conținutul acestei facturi se specifică ”CV. prestări servicii Centrul de Agrement Corbeni din cadrul acțiunii Gale studențești”. Valoarea totală a facturii este de 4.620 lei, TVA inclus
........ Din cele prezentate mai sus, rezultă nefacturarea serviciilor de cazare de către DJTS Argeș....”
”Pentru grupul de studenți cazat la C.A. Corbeni, în timpul controlului, șeful de serviciu Vișan Florean a procedat din proprie inițiativă la stornarea facturii cu nr. 340/30.04.2015 emisă de către DJTS Argeș și refacerea acesteia, fiind evidențiate distinct serviciile de cazare și masă, aceasta fiind semnată și însușită de către conducerea Casei de Cultură a Studenților din Pitești. A fost emisă factura nr. 0578/29.06.2015 în cuprinsul căreia au fost înscrise serviciile care au fost efectuate (cazare 1.464,96 lei și 3.155,04 lei masă), aceasta fiind semnată și însușită de către CCS Pitești, pentru un număr de 42 de persoane”.
Mai pe românește, prinși asupra faptului, autorii s-au deranjat cât să arate buna lor credință și au refăcut actele așa cum trebuia, cât să câștige și statul ceva. Situația s-a copiat la indigo și în cazul celei de-a doua tabere, desfășurată în același week-end:
”Aceeași situație se regăsește și la întocmirea facturii nr. 338/30.04.2015 în valoare totală de 1320 lei emisă beneficiarului de servicii Duță Mihai, pentru grupul de persoane care și-au petrecut week-endul din 01-03 mai 2015 la Centrul de Agrement Nucșoara, pentru care nu s-a încasat contravaloarea cazării...
De asemenea, din proprie inițiativă pentru grupul cazat la C.A. Nucșoara, în timpul controlului, domnul Vișan Florean, din proprie inițiativă a emis factura de rectificare nr. 0577/29.06.2015, în valoare de 1320 lei. În factură s-a menționat valoarea cazării în sumă de 627,84 lei și valoarea mesei în sumă de 692,16 lei.”
Se pare că șefii DJTS Argeș au scăpat, din punct de vedere penal, de urmările raportului întocmit de reprezentanții Ministerului de resort în vara anului 2014. Procurorul de caz a decis că faptele nu se încadrează în prevederile Codului Penal, putând fi însă încadrate la alte domenii. Vom reveni.

Click AICI pentru a vizualiza răspunsul ministerului la adresa înaintată de ziarul nostru

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea