Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare

# Virgil Baciu: ”Domnul președinte, dacă vrea să obțină un rezultat bun în județul Argeș, trebuie să mă suțină. Eu sper că asta vrea!”

După ce și-a demonstrat succesul în afaceri, Virgil Baciu, în urmă cu patru ani a trecut la un alt domeniu, și anume administrația locală. Determinat de dorința de a-și vedea localitatea sa natală, comuna Corbi, prosperă, comună care nu avea nici măcar  un sat alimentat cu apă potabilă, Baciu a candidat pentru postul de primar pe care l-a și câștigat în urmă cu patru ani fără emoții, la fel cum s-a întâmplat și la alegerile care tocmai au trecut. În toți acești patru ani, comuna Corbi a cunoscut o fulminantă dezvoltare în aproape toate domeniile. Dacă, la începutul mandatului său, niciun sat nu era alimentat cu apă potabilă, iată că acum toată comuna beneficiază de această utilitate atât de stringentă pentru populație. Și în domeniul infrstructurii rutiere comuna Corbi a cunoscut mari progrese, asfaltându-se mai multe drumuri în toată această perioadă. Dar toate domeniile din administrația locală Corbi au cunoscut vizibile dezvoltări.
Acum, Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, vrea să demonstreze că se poate face politică în favoarea cetățeanului și din Parlamentul României. Este omul care a demonstrat succesul atât în afaceri, cât și în administrație. De priceperea sa se aude vorbind aproape în tot județul. Până și primarii de la alte partide îl laudă pentru câte a reușit să întreprindă în acea localitate care părea uitată de civilizație.
Cu toții ne-am obișnuit ca să vedem primari nemulțumiți de parlamentari pentru că aceștia uită de problemele lor din teritoriu și de inadvertențele din actuala legislație românească.
Acum iată că vedem un candidat la parlamentare din rândul primarilor care ar putea să-i reprezinte cu adevărat în Parlamentul României, așa cum ne-a și promis Virgil Baciu în acest interviu că va încerca să rezolve problemele comunităților din teritoriu dacă va ajunge parlamentar.
Numai că rămâne de văzut dacă și partidul din care face parte, PNL, dorește să promoveze astfel de oameni sau dorește să facă, în continuare, o politică de gașcă și nu o politică pentru cetățean, cu oameni care au demonstrat că pot să facă acest lucru.
Dar pentru a trage și domneavoastră anumite concluzii  vă las să citiți în rândurile ce urmează viziunea a celui care-și dorește să fie candidatul liberalilor argeșeni la Camera Deputaților.

# Domnule primar, înțeleg că vreți  să intrați în cursa alegerilor parlamentare. Ce va determinat să luați această hotărâre?
- Vreau să fac o politică la nivel mai înalt. Vreau să am o voce mai puternică pentru că, cu cât urci mai mult, cu atât vocea ta este mai puternic auzită.

”Să nu uităm un lucru, reprezint organizația locală PNL care a avut cele mai bune rezultate, la orice alegeri, la nivelul județului Argeș”

# Domnule Baciu, ați demonstrat ce puteți la nivel local, fiind unul dintre cei mai buni primari din județ; spuneți-mi, cum veți demonstra și la nivel național?
- Voi munci cu aceeași responsabilitate față de oamenii care mi-au acordat încrederea. Oamenii mă știu cine sunt, cine este Virgil Baciu și ce am făcut pentru comuna Corbi într-un singur mandat. Și nu sunt cunoscut doar aici, ci la nivelul întregului județ, mai ales în zona acesta de nord. Sunt un om serios, pragmatic, hotărât și sunt responsabil de ceea ce fac.
De asemenea, mai beneficiez și de o experiență managerială care mă ajută. Poate experiență politică nu am atât de mare, dar din examenele politice pe care le-am dat, ca și candidat la Primăria Corbi de acum patru ani și de anul acesta, zic eu că le-am trecut onorabil. Dar, atenție, să nu uităm un lucru, că eu reprezint organizația locală PNL care a avut cele mai bune rezultate, la orice alegeri, la nivelul județului Argeș.
Dacă este să luăm în calcul, nu neapărat alegerile locale pentru că acolo fiecare trage pentru el, ci și celelalte alegeri, în special cele prezidențiale, vom observa că organizația mea a avut cel mai bun rezultat pe județ.
Acest lucru mă califică să fiu candidatul PNL la alegerile parlamentare pe un loc eligibil. Pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt unul din primarii care au luptat în momentul Ordonanței 55, cu migrația aleșilor locali. Nu numai că eu nu am avut nici în gând de a face pasul acesta, dar m-am luptat și am convins pe mulți primari  care erau la un pas să părăsească partidul din cauza presiunilor care se făceau asupra lor. Acum, acești oameni, primarii, trebuie să aibă un cuvânt de spus.
# Am tot văzut candidați care s-au dat bine pe lângă primari până și-au văzut scopul realizat și pe urmă aceștia au uitat de ajutorul primit din partea primarilor. Spuneți-mi, mai ales că dumneavoastră veniți din rândul primarilor, ce veți face pentru aceștia, din postura de parlamentar?
- În Parlament ca și simplu deputat sau senator poți să gândești diverse  proiecte de legi care să vină în sprijinul aleșilor locali. Dar eu nu mă gândesc să-i ajut pe aleșii locali, eu vreau să-i ajut pe oameni, comunitățile din zonă.
# Domnule primar, bănuiesc că aveți în gând și câteva proiecte de legi pe care vreți să le duceți în Parlament. Îmi puteți spune o parte din acestea?
- Am mai multe proiecte de legi în gând, dar o să vă vorbesc de cele mai importante. Vreau să elaboraz o lege a țuicii. Toată lumea face țuică. Toată lumea are țuică în gospodărie, unii chiar în cantități destul de mari. Vreau să fac o lege a țuicii prin care oamenii să își facă și comercializa țuica într-un mod cât mai legal posibil. Vreau să trec țuica în rândul băuturilor autentice, tradiționale. Acum dacă vin cei de la Fisc sau cei de la Vamă la oameni acasă vreau să vă spun că 80% din populație devine penală. Aproape toată lumea din mediul rural are în beci sau în magazie țuică.
Deci, aceasta ar fi o lege pe care doresc să o promovez și să o susțin și care i-ar ajuta mult pe oameni.
Un alt proiect de lege ar mai fi legat de autonomia locală. Aici este mult de discutat pentru că este o lege mai complexă. Trebuie să se stabilească clar ce facem cu taxele care se duc la bugetul național și nu se mai întorc la bugetul local, în afară de ceea ce vine de la Guvern, sume defalcate din TVA și din venituri. Ce facem cu TVA-ul care se duce la bugetul național, iar de acolo se întoarce nu pe un criteriu foarte clar. Se întoarce după cum vrea Guvernul, după cum vrea Consiliul Județean sau mai știu eu cine. Să nu mai vorbim de impozitul pe venitul agricol care are aceeași destinație: se ia din localitate, se duce la bugetul național și rămâne acolo. De mult se discută de autonomie locală, dar această autonomie trebuie să fie și la nivelul acesta de întoarcere a taxelor care se iau din localitate.
Mai am un alt proiect pe care o să-l pun în practică și la Corbi și sper să treacă, chiar dacă nu am majoritate în Consiliul Local. Acesta se referă la creșterea natalității și sper să devină și lege la nivel național. Mai exact, proiectul urmărește creșterea natalității, îmbunătățirea condițiilor de trai a copiilor și îmbunătățirea performanțelor școlare.
Eu m-am gândit ca pentru fiecare copil nou născut să alocăm 1000 de lei la naștere. După aceea, până la vârsta de 6 ani, până intră la școală vom asigura un sprijin de 100 lei/copil, în afară de ceea ce înseamnă alocație. Pe urmă, din clasa  I – a și până în a  VIII–a, asigurăm tot 100 lei lunar, dar pe baza prezenței la școală. După aceea, mai avem un sprijin pentru cei cu rezultate bune la învățătură. Vom acorda niște sume de bani în funcție de premiul obținut sau de concursul căștigat. Sumele vor fi între 300 și 500 de lei de copil.
Acest proiect l-aș vedea foarte bine și la nivel național. Trebuie calculat cât poate să susțină bugetul național sau, dacă nu, să vină cu o cotă parte, iar diferența să fie suportată de Consiliul Local.
Vreau să vă spun că 100 de lei/lună, plus alocația și alte venituri ar încuraja tinerii să facă copii. Și prima aceasta de naștere îi ajută foarte mult pe părinți pentru că ei în momentul acela chiar au nevoie de bani. Această măsură, acum, este la nivel de proiect de hotărâre aici, la Corbi, dar trebuie făcută puțin mai elaborat și să fie până la 18 ani.
Eu aș veni cu propunerea ca la naștere copilul să primească un card cu o valoare de 20 de mii de euro din care să folosească atunci la naștere o sumă și pe urmă să poată extragă lunar atât cât se stabilește să fie acest sprijin.
”Cum pentru parlamentari am avut să le dăm pensii speciale, iar pentru copii nu mai avem?!”
# Domnule primar, ideea este extraordinar de bună, dar credeți că o să ne permită bugetul?
- Eu zic că 20 de mii de euro/copil împărțiți pe o perioadă de 18 ani sau până termină facultatea nu este mult. S-ar putea susține acest proiect pentru că ar veni 1000 de euro pe an/copil, dacă este să împărțim cei 20 de mii de euro. Păi câți copii avem în România?!
Cum pentru parlamentari am avut să le dăm pensii speciale, iar pentru copii nu mai avem?! Atunci, eu aș propune ca să luăm de la parlamentari și să dăm la copii.
# Proiectul se adresează tuturor copiilor sau doar anumitor copii proveniți din familii defavorizate?
- Singurul criteriu pentru acest proiect este acela de a fi copil. Este valabil pentru toți copiii, indiferent din ce familii provin.
# Când îl veți supune la vot acest proiect în Consiliul Local Corbi?
- Voi veni cu acest proiect în fața consilierilor în toamna acestui an pentru ca el să poată intra în vigoare din anul 2017 și a-l putea bugeta, totodată. Dar și copiii născuți în 2016 vor beneficia de acest proiect.
# Ce loc vizați pe lista PNL la alegerile parlamentare?
- Sunt un candidat care aduce plus-valoare partidului și asta am demonstrat-o în nenumărate rânduri și la examenele politice, adică la alegerile pe care le-am trecut cu brio. Pot să aduc voturi și să contribui la un scor bun al partidului. Eu vizez locul al doilea pe lista PNL, locul pe care îl merit.
# Și totuși, dacă partidul nu o să vă pună pe loc eligibil ce veți face?
- Eu oricum voi candida.
# Din partea altui partid sau independent?
- Nu știu, dar oricum voi candida. Eu mai întâi voi lupta ca să obțin locul pe care  îl merit în partid. Indiferent ce ar fi, eu voi candida la alegerile parlamentare și în special la Camera Deputaților. Sigur că-mi doresc să candidez din partea partidului pe care l-am slujit și din care fac parte și sper că voi avea și susținere.
# Domnul președinte Ion Popa vă susține?
- Domnul președinte, dacă vrea să obțină un rezultat bun în județul Argeș, trebuie să mă suțină. Eu sper că asta vrea.
Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea