Bucurie mare în Baroul Argeș. Avocatul Radu Nistor a ”scăpat” doar cu doi ani de închisoare cu suspendare

# Hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă # ”Avocatul diavolului” mai are de plătit și o sumă uriașă reprezentând cheltuieli de judecată

Doi ani de închisoare cu suspendare, patru ani de încercare și o sumă uriașă, de 150 milioane de lei vechi, cheltuieli judiciare către stat. Aceasta este factura pe care trebuie să o achite Radu Nistor, celebrul avocat piteștean, în urma închieierii procesului în care a fost acuzat de trafic de influență, instigare la mărturie mincinoasă și altele.
Procurorii DNA i-au imputat ”avocatului diavolului” faptul că, în calitate de apărător al fostului director al Direcţiei Silvice, Ion Dobrinoiu, a avut acces la date din dosar pe care le-a folosit pentru a-l pune în temă pe ex-prefectul Gogu Davidescu cu privire la faptul că este, la rândul său, monitorizat de către DNA. Concret, analizând dosarul clientului Dobrinoiu (apropiat al prefectului de atunci), Nistor a aflat că Gogu Davidescu a fost interceptat şi l-a informat pe acesta din urmă cu privire la toate detaliile din speţa mitei la Direcţia Silvică.
„În cursul lunii februarie 2012, în calitatea sa de avocat, inculpatul Nistor Radu-Cristian a folosit date confidențiale dintr-un dosar penal pe care le-a divulgat unei persoane față de care se efectuau cercetări în cauza respectivă. Astfel, prin acțiunile sale, inculpatul Nistor Radu-Cristian a favorizat persoana respectivă prin transmiterea informațiilor că față de aceasta s-a emis, către instanța competentă, o autorizație a interceptării convorbirilor și comunicărilor telefonice și a convorbirilor în mediul ambiental, îngreunând și zădărnicind urmărirea penală și aflarea adevărului“, se arată în  comunicatul emis atunci de către DNA.

Gest impresionant de solidaritate: nouă avocaţi au intrat în instanţă pentru apărarea lui Radu Nistor

La sfârșitul lunii octombrie 2013, după ce a fost reținut de către procurori, avocatul Radu Nistor a fost dus la Curtea de Apel pentru discutarea emiterii mandatului de arestare preventivă. Atunci s-a petrecut un moment impresionant, rar, de prietenie dar și de solidaritate de breaslă: nouă colegi din Barou s-au prezentat în fața instanței pentru a-l susține și, mai ales, pentru a-l apăra pe Radu Nistor.
Ei bine, după un proces care s-a întins pe durata a trei ani, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe avocat la doi ani de închisoare cu suspendare, fără însă a-I interzice în niciun fel dreptul de a profesa.
Hotărâre: Condamnă pe inculpatul NISTOR RADU CRISTIAN la:
- 1 an pentru săvârşirea infracţiunii de „folosire în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”;
- 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii „de trafic de influenţă”
- 500 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşită în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă”
- 500 lei amendă penală pentru săvarşirea infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată săvarşită în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă”
- 500 lei amendă penală pentru săvarşirea infracţiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată săvarşită în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă”
- 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „ instigare la mărturie mincinoasă”
În baza art. 33, 34 Cod penal anterior contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare. În baza art. 86/1 Cod penal anterior dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi fixează termen de încercare de 4 ani.
Respinge cererea formulată de inculpat avand ca obiect excepţia nelegalităţii administrării probelor constând în interceptarea convorbirilor telefonice, cu consecinţa înlăturării lor, potrivit art. 102 Cod procedură penală. Respinge cererile privind schimbarea încadrării juridice a faptelor formulate de D.N.A – ST Piteşti şi de către inculpat. Obligă pe inculpat să plătească 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 11 august 2016, la Curtea de Apel Piteşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.
Contactat telefonic, avocatul Radu Nistor a declarat că va ataca hotărârea la Curtea Supremă, țintind o achitare.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea