Un fost senator și un actual deputat de Argeș condamnă afișarea ambasadorului SUA cu steagul secuimii

# George Rizescu: ”O asemenea gafă diplomatică ține de cel mai ilustru Gâgă din câți am văzut vreodată!” # Scriitorul Alexandru Petria (citat de Cătălin Rădulescu): ”Un ambasador n-are libertatea de-a fi prost. Gestul ambasadorului... e de așezat pe palierul prostiei...”

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, s-a fotografiat alături de mai mulți lideri UDMR, în Covsana, în timp ce ține în mână steagul Ținutului Secuiesc. Imaginea cu ambasadorul a fost postată pe Facebook de Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe. În fotografie mai apare și Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna. În urmă cu încă o săptămână, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a fost în centrul unui scandal uriasș, după ce a declarat că "Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent" și că "Alăturarea României nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Moldova".
Ambasadorul SUA în Romania, Hans Klemm, a încercat, imediat, să dreagă busuiocul. Acesta a declarat, miercurea trecută, la Craiova că singurele două steaguri importante pentru el, ca diplomat, sunt cel al SUA și cel al României, și că a acceptat să se fotografieze cu steagul secuiesc "din politețe". Hans Klemm a declarat presei, la Craiova, unde a participat la o întâlnire cu elevi și studenți de la Universitatea din Craiova care au beneficiat de burse Ford, că este mândru să fie ambasadorul SUA în România în acest moment.
Curioși din fire, ținând cont și de faptul că facebook-ul politicienilor este, practic, paginalor oficială, am căutat, la ai noștri din Argeș (ca brazii!!) reacții. După obositoare încercări, iată, am găsit doi mai vii!
George Rizescu: ”Cred, fără să fiu absolut convins, că prin gafa ambasadorului american în secuime, mulți români și-au amintit că au o Țară de apărat! Oricâte explicații ne-ar da domnul ambasador, indiferent câtă cenușă ș-ar pune-n cap, să faci o asemenea gafă diplomatică ține de cel mai ilustru Gâgă din câți am văzut vreodată! Excelența voastră, domnule ambasador, vă cer cu tot respectul să vă depuneți mandatul și să plecați liniștit la pensie... În Europa asta ciudată, cu atâtea națiuni și naționalități, ca ambasador al unei mari puteri, trebuie să fii foarte pregătit dacă vrei să nu devii jucăria unor netrebnici...”
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a postat, pe pagina de socializare, o luare de poziție a scriitorului Alexandru Petria publicată de stiripesurse.ro
Scriitorul Alexandru Petria: ”Un ambasador n-are libertatea de-a fi prost. De ce? Pentru că reprezintă o țară, un set de principii și valori, o viziune asupra lumii. Nu este badea Pârț din crâșma satului ori de pe marginea șanțului, Johnny spaima autostrăzii cu heroină în vene, nici Pierre iubărețul, care-și schimbă săptămânal amantele și fițele. Este o instituție, prin el însuși. Care are o responsabilitate proporțională cu statul de proveniență. Vocea ambasadorului Luxemburgului sau Uruguayului, e la mintea copiilor de grădiniță, nu are însemnătatea omologilor din S.U.A., Rusia și Germania.
Prin fișa postului, un ambasador n-are libertatea de-a fi prost. Iar ieșirile din decorul logicii se impun taxate de urgență, fiindcă pot naște un rău dificil de măsurat în relațiile interstatale.
Gestul mult comentat al ambasadorului Americii la București, Hans Klemm, de-a se fotografia ținând în mâini steagul secuiesc, e de așezat pe palierul prostiei, dacă nu cumva s-a încercat testarea psihologică a reacției românilor, cu bătaie lungă, pentru o ipotetică federalizare, ceea ce nu vreau și refuz să gândesc.
Scuza că a vrut să fie amabil cu gazdele din Sfântu Gheorghe este viabilă doar luată ca mostră de prostie, fapt incompatibil cu statutul de ambasador.” L.S.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea