Sindicatele din învățământ sunt în consonanță cu programul de guvernare al ALDE

# Daniel Constantin a comentat organizarea concursului pentru directori: Cred că ministrul se grăbește… # Sorin Cîmpeanu: ”Susținem introducerea unui bacalaureat profesional”

Copreședinte ALDE, Daniel Constantin, împreună cu Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, secretarul general al ALDE, deputatul Damian Florea și secretarul general adjunct al ALDE, Cristian Cosmin, s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului cu reprezentanții principalelor sindicate din învățământ pentru a discuta pe marginea programului de guvernare al Alianței Liberalilor și Democraților. Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat că în programul de guvernare al ALDE, temele din educație vor fi un element central, iar problemele punctuale au fost prezentate de către Sorin Cîmpeanu.
„În domeniul învățământului superior susținem necesitatea evaluării și clasificării universităților, precum și necesitatea și importanța unei evaluări a școlilor doctorale. Pentru că toate aceste măsuri necesită resurse financiare, susținem o creștere graduală a bugetului educației, a.î. în 2020 să putem ajunge la 6 % din PIB. De asemnea, susținem creșterile salariale în domeniul educației. Creșterile  salariale să fie făcute pe baza unor criterii de performanță.
Bacalaureatul profesional este o continuare a ideii bacalaureatului diferențiat, pe baza faptului că în România avem circa 1500 de licee. În 861 de licee se desfășoară învățământ tehnologic parțial sau total. Pe baza ratei de promovare foarte scăzute în liceele tehnologice, în comparație cu liceele teoretice, susținem introducerea unui bacalaureat profesional, care să se axeze pe verificarea competențelor tehnice pe care se presupe că elevii le-ar avea și pe care le pot dezvolta. Bacalaureatul profesional ar putea să se continue la nivel de învățământ superior, însă nu pentru orice profesie.
Avem în vedere opțiunile pentru bacalaureatul profesional sau teoretic. Nu considerăm că este necesară impunerea tuturor elevilor din învățământul tehnologic, de a se înscrie la bacalaureatul profesional. Pe baza opțiunilor proprii ei se pot înscrie și la bacalaureatul teoretic.
Evaluarea școlilor doctorale este o altă necesitate. Ea presupune inițiative legislative de armonizare a reglementărilor pentru că în momentul de față incoerența de reglementare, considerăm că a generat întârzierea acestei evaluări a școlilor doctorale, evaluare pe care o considerăm atât o obligație legală, cât și un aspect de bun simț procedural. (…)
Pentru că toaste aceste lucruri necesită alocări financiare, susținem patru creșteri succesive, consecutive, de 13 – 14% pentru partea de educație. La nivel de cercetare suținem creșteri anuale de 33 % astfel încât în 2020 să avem acel procent de 1 % din PIB, alocat cercetării din fonduri publice”, a exlicat Sorin Cîmpeanu.
Copreședintele ALDE Daniel Constatin a mai subliniat faptul că în urma discuțiilor cu reprezentanții FSLI s-a ajuns la un acord în ceea ce privește legea manualului școlar, iar cât de curând se va concretiza într-o inițiativă legislativă ce va fi depusă în Parlament. Daniel Constantin a atras atenția și asupra concursurilor ce vor fi susținute în cursul lunii viitoare de către directorii unităților de învățământ.
„Tragem un serios semnal de alarmă. Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în teritoriu, cred că ministrul se grăbește, e adevărat că eu cred că trebuie organizate concursuri, dar modalitatea în care se organizează ridică cel puțin semne de întrebare. Publicarea foarte târzie în Monitorul Oficial a documentelor necesare, a bibliografiei, sunt elemente care trebuie să fie avute în vedere. Graba cu care se organizează, cred eu că duce la bulversarea sistemului școlar. Am primit și noi foarte multe memorii, sunt foarte mulți directori de școală care nu mai merg pentru că n-au timpul necesar să se pregătească” a declarat Daniel Constantin copreședintele ALDE. L.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea