Copreședinte ALDE, Daniel Constantin: „În agricultură, cuvântul-cheie al programului de guvernare este COMPETITIVITATE”

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, împreună cu secretarul general al ALDE, senatorul Nicolae Nasta și secretarul general adjunct al ALDE, Cristian Cosmin, s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din agricultură și industria alimentară, pentru a contura care sunt principalele deficiențe din aceste ramuri, ce trebuie rezolvate.  Concret, rezultatele acestei întâlniri se vor regăsi în forma finală a programului de guvernare al Alianței liberalilor și Democraților.

„În agricultură, cred că trebuie să avem un cuvânt-cheie pe care îl are programul nostru de guvernare: competitivitate. Sunt foarte multe lucruri de făcut, pornind de la aplicarea Legii cooperativelor, lege care a fost modificată și promulgată chiar de președinte în acest an. Asta nu înseamnă că pe zona de producție nu mai sunt lucruri de făcut. Cred că trebuie să ne preocupăm în continuare de existența fondurilor europene, de atragerea mai bună a acestora și în egală măsură de aplicarea Legii irigațiilor. A fost unul din subiectele care s-a discutat în ședința de astăzi și m-am bucurat foarte tare că nu e doar o abordare declarativă. Majoritatea celor prezenți, fie că sunt în agricultură, fie că sunt în industria alimentară, au scos în evidență necesitatea de a avea cât mai rapid un sistem de irigații funcțional.
Există legislație în momentul de față, există fonduri alocate în PNDR-ul 2014 – 2020, de 435 de milioane de euro pentru infrastructura secundară. Pentru infrastructura principală, în legislație, din păcate nu avem fonduri pentru că nu au fost alocate. Ele sunt cuprinse în Legea irigațiilor, numai că, din păcate, guvernul nu a considerat că este o prioritate.
Pentru programul de guvernare, asta am asigurat: încă din 2017 reluăm investițiile în sectorul de irigații. Practic, alături de aplicarea Legii cooperativelor se vor constitui două elemente principale. Sigur că trebuie să ne preocupăm de creșterea valorii adăugate, aici a fost o serie întreagă de măsuri, ajungându-se chiar până la identificarea de noi piețe de desfacere.
Sigur că trebuie să ne câștigăm în primul rând piața națională, acolo unde din păcate, în ultima perioadă importurile au crescut foarte mult vizavi de scăderea exporturilor, trebuie în egală măsură să nu mai pierdem piața europeană, principalul nostru partener – acolo unde în primle șase luni vedem că au scăzut exporturile României – și să consolidăm o relație care devine importantă, cu țările terțe. Acolo unde în mod constant, în ultimii ani, exporturile au crescut.
Sunt foarte multe măsuri, pornind de la comasarea terenurilor agricole, până la înființarea de instituții, la zona de consultanță, ajungând până la debirocratizarea instituțiilor care se ocupă mai ales de controlul fondurilor europene, de crearea camerelor agricole, stimularea înființării de centre de colectare – pentru că producția noastră națională este mult mai mare decât necesarul de consum –  partea de organizare însă lipsește. În mod real, o altă preocupare ar trebui să fie înființarea unei rețele de atașați economici. Am discutat foarte mult și de agricultura bio și cred că trebuie să o tratăm cu o atenție deosebită în perioada următoare”, a declarat copreședintele ALDE Daniel Constantin.



Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea